Kaburabu Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Witam.Jestem całkiem zielony w tematyce jazdy MTB, mam do Was pytanie, do doświadczonych: co powinienem wiedzieć przed zakupem roweru, przed zjazdami, jak ćwiczyć itp. Jestem ciekaw opinii osób, które już trenują jakiś czas a nie tylko suchych faktów z Googli Jeśli źle nazwałem temat to przepraszam.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 caaaaalutkie forum masz o tej tematyce. Chyba nikt nie odpowie Ci na twoje pytania ^^ Bo nie podałeś żadnych szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaburabu Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Wiem, że jest ;dGdybym wiedział o co pytać to bym najpierw forum przeszukał pod tym kontem ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Jest masa osób nie korzystająca w tym przypadku z wyszukiwarek a świetnie sobie radząca. A ci co jednak korzystają znajdą wszystkie informacje. Chcesz bardziej szczegółowo to poczytaj książkę "Jazda rowerem górskim" Briana Lopesa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szopa78 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Witam. Jestem całkiem zielony w tematyce jazdy MTB, mam do Was pytanie, do doświadczonych: co powinienem wiedzieć przed zakupem roweru, przed zjazdami, jak ćwiczyć itp. Jestem ciekaw opinii osób, które już trenują jakiś czas a nie tylko suchych faktów z Googli Jeśli źle nazwałem temat to przepraszam. Pozdrawiam. Zacznij jeździć a właściwe pytania same się pojawiąPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rikko Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Jako, że sam niedawno zacząłem swoją przygodę z MTB dodam kilka słów. Na początku sam miałem mnóstwo dylematów, wiele pytań i również jak Ty pomyślałem, że popytam, poszukam, poczytam opinie innych. Najważniejsze jednak były chwile, kiedy zacząłem jeździć. Podczas jazdy sam będziesz rozwiązywał swoje problemy. Jak wchodzić w zakręty, jakie przełożenia stosować, jak dostosować prędkość itp. Ja na początku miałem problemy z zakrętami. Zdarzało mi się, że podczas skrętów nie wyrabiałem i leciałem prosto w jakieś krzaki czy wprost na drzewo. Kwestia przyzwyczajenia. Teraz jest już nieco lepiej. Ale to wciąż tylko początki. Dziś po raz kolejny utwierdziłem się w przekonaniu że niezbędne są pedały spd i odpowiednie obuwie. Nie wiem jak działa, bo nigdy nie stosowałem ale podczas podjazdów, noga ześlizguje się z platformy co daje taki efekt, że tracisz nie tylko siły ale też czasem panowanie nad rowerem i trzeba prowadzić. Także powoli będę się rozglądać za jakimiś spd i ćwiczył. Najważniejsza jest jazda. Mówiąc wprost: Trzeba kręcić. Niekoniecznie codziennie, ale jeden czy dwa dni w tygodniu odpoczynku się należą. Staraj się nie robić długich przerw. Ja po tygodniu przerwy miałem o wiele gorsze wyniki, także staram się teraz jeździć 4 dni w tygodniu. Jest masa osób nie korzystająca w tym przypadku z wyszukiwarek a świetnie sobie radząca. A ci co jednak korzystają znajdą wszystkie informacje. Chcesz bardziej szczegółowo to poczytaj książkę "Jazda rowerem górskim" Briana Lopesa. Nie słyszałem o tej pozycji także dzięki za info! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.