Skocz do zawartości

[siodełko] powoli opada

Groszkin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Siodełko powoli opadami podczas jazdy. Rower cube Ltd. Był w serwisie ale nic nie zrobili. Zacisk jest na maksa, aż ciężko go dopiąć. Ważę 90kg. Co można tutaj poradzić?

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

Napisano

mam w głowie kilka rozwiązań:

użycie specjalnych specyfików do karbonowych elementów, zwiększających tarcie

wymiana zacisku np na imbus

ostatecznie, mało elegankie ale w 100% skuteczne - wcisnąć kawałek puszki po piwie między ramę a sztycę

Napisano

Nie sprawdzałem. To jest oryginał także oczekuje ze jest dobry. Rower z zeszłego roku.

Napisano

Patrząc na wyniki w google można dojść do wniosku, że ten model (i ogólnie niektóre rowery cube) może mieć taką wadę fabryczną. Na innych forach piszą, że najlepszym rozwiązaniem będzie zmiana zacisku, ewentualnie możesz kombinować sposobami które opisał piotreeek.

Napisano

Zmiana zacisku ma sens. Puszki nie wcisne bo jest już ciasno.

To chyba podlega pod gwarancję?

Napisano

Ja zaś nie mogłem wyjąć sztycy z mojego CUBE Analog Disc. Razem z serwisantem udało nam się wyciągnąć ją siłą. Została oczywiście wysmarowana wazeliną techniczną i teraz regulacja jest już możliwa (oczywiście nic nie opada).

Może spróbuj odtłuścić sztyce i rurę podsiodłową.

Pozdrawiam!

• 4 tygodnie później...
Napisano

Jeżeli masz możliwość złożenia reklamacji - to reklamuj.

To nie powinien być tylko Twój problem.

Może to sprzedawca (importer) próbuje alternatywnych rozwiązań a czasami nie ma o tym nawet pojęcia patrz link).

http://www.aliexpress.com/item/KF10105-Supply-Germany-CUBE-LTD-polished-frame-lightweight-aluminum-alloy/1124969627.html

co byłoby odpowiedzią na pytanie dlaczego niektóre CUBE'y mają taką przypadłość. :(

Jeżeli pozostanie Ci samodzielnie zmierzyć się z tematem,

to oprócz proponowanej już wymiany zacisku, można zwiększyć tarcie wewnątrz rury poprzez usunięcie smaru,

a jeżeli to nie będzie wystarczające posmarowanie jej roztworem kalafonii (wystarczy na niewielkim odcinku w okolicy zacisku).

Jeżeli nie zmieniasz wysokości siodła przez dłuższy czas to ta metoda jest niezalecana ponieważ mogą nastąpić po dłuższym czasie problemy z wyciągnięciem sztycy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...