Skocz do zawartości

[opony] Zamiana opon na szosę (semi slick?) - Kross Hexagon V6 '10

G4iner

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Proszę o poradę w sprawie wymiany opon w moim rowerze Kross Hexagon V6 rocznik 2010.

Aktualnie siedzą tu oryginalne opony Trax Trail 26x2.1 i chciałbym je zmienić na jakieś mniejsze chyba typu 'semi slick', bo te strasznie warczą na szosie. :PJeżdżę najczęściej po szosie oraz mniej na ubitym piaszczystym terenie. Rzadko zdarzają się jakieś 'wydmy' - po wymianie opon mogę je omijać.

I tutaj moje pytania: jakie opony głównie na szoszę założyć do tego roweru i jaki rozmiar można włożyc - 1,75/1,95? Razem z wymianą opon muszę coś jeszcze wymieniać (dętka, obręcze, szprychy) czy wystarczy stary sprzęt? Nie chciałbym sporo wydać.

Myślałem np. nad takimi ofertami: Kenda Khan 26x1.95, Rubena Cityhopper 26x1.95 - tylko nie wiem czy to jest najmniejszy rozmiar jaki mogę włożyć.

Pozdrawiam :-)

Napisano

Ja na asfalty mogę polecić typowy slick, Kenda Kwest 1,25 Przejeździłem na nich wiele tyś km i uważam za optymalną szerokość na polskie drogi. Na pewno będą pasować do obręczy, będziesz musiał jedynie kupić dętki. Ja stosowałem dętki na 26x1.0 niby mniejsze o te 0.25 ale bez problemu się rozciągały. Dzięki temu miały mniejszą wagę w porównaniu do dętek 26x1.25-1.75

Napisano

Warczą? To od kiedy masz ten rower? Jeszcze się nie starły? Ja w tym roku u siebie zmieniłem (mam ten sam rower)... ale warkotu nie słyszałem, chyba nawet jak były całkiem nowe, no może wówczas nieco.... tylko z oponami ja poszedłem w drugą stronę ;)   (Shwalbe Marathon Plus  ;) hehe)

Napisano

Dzięki za tą odpowiedź, pomyślę o tak cienkich oponach. :)

Właśnie znalazłem napis na obręczach 'ETRTO 559x19c' co z opisu znalezionego w internecie (oraz podczepionego tematu) oznacza, że prawdopodobnie mogę tutaj włożyć opony o rozmiarach najlepiej 1.2-2.2. W takim wypadku może 1.5 bądź 1.75 byłoby optymalne? Nie chciałbym się wywrócić gdybym od czasu do czasu wjechał na jakiś żużel/żwir. :laugh:

Warczą to może trochę przesadzone, ale jak szybciej jadę to są dość głośne - rower mam 3 lata.

Z miłą chęcią poczekam jeszcze na kilka propozycji opon.

EDIT: Czyli np. takie opony by się nadawały: Kenda Kwest 26x1.5?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...