kontooo2 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Przeglądać ich aukcje zwróciłem uwagę iz jeden nick M...0 podbija cenę praktycznie wszystkich przedmiotów. Zwróciłem uwagę na buty sida mtb drako. Sprawdziłem zakończone aukcje i co sie okazało... ? Na dwie aukcje wszystkie wygrał ten uzytkownik. Podobnie z innymi produktami. Jak mysliscie, bikestacja podbija sobie cenę przedmiotów ? Dziwne jest ze od jakiegos czasu nabył sporo przedmiotów, a dalej ma zero komentarzy. Jest tez inna mozliwosc, ktos kupuje taniej i pozniej sprzedaje. Znając z doświadczenia podejście bikestacji do klienta uwazam jednak ze sami podbijają sobie cenę. http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=15684615&offerTypeAuction=2 Tapatalk iPad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Ameryki nie odkryłeś Kolego. Ten temat już był poruszany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaaco Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Miałem kontakt z tym pseudo-sklepem jakiś czas temu i wnioskując z ich podejścia do klienta jest to bardzo prawdopodobne o czym piszesz.... ale nawet jak ktośnie będzie podbijał to nie polecam u nich kupować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kontooo2 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Faktycznie masz racje byl juz taki temat. Wlasnie przeczytałem poprzedni i zwróciłem uwagę ze nick byl inny ale zasada działania ta sama. Wcześniejszy temat zastał zamknięty ale praktyka bikestacji trwa dalej tyle ze co jakis czas zmieniają nick. Tapatalk iPad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Dokładnie. Żeby nie było dużych podejrzeń allegro zmienia się nick, ale zasada działania pozostaje identyczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scooby Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 po prostu omijać bikestację z daleka nawet za darmo jakby coś rozdawali to bym się nie skusił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilN Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Dawno juz to zauwazylem i najsmieszniejsze jest to, ze allegro nic z tym nie chce zrobic, bo dla nich liczy sie tylko prowizja, ktora ktos placi a dobro klientow jest daleko daleko w tyle. Ewidentnie widac, ze towat, ktory kupil M...0 jeszcze tego samego dnia laduje ponownie na allegro i tak do czasu az ktos go w koncu przebije. Ustawiliby ceny minimalne lub start licytacji od poziomu, ktory ich zadowala a nie kombinuja jak konie pod gore i stwarzaja iluzoryczna mozliwosc zakupu okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KroQ Napisano 14 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Niestety - marketing Nas tak przenika, że ludzie czasem się nawet potrafią zorientować, iż coś jest "pozorne". Technika, styl życia, moda i niestety w pewnym stopniu (nie obrażając Nikogo) cofanie się lub coraz większe ogłupienie ludzi sprawia to, że kasa leci z domowych budżetów do firm, banków, korporacji. Aukcja z ceną minimalną, kup teraz - niestety - nie przyciągnie tylu "napaleńców", co pozorna okazja. Natura wielu ludzi niestety płata figle i daje się omotać technikom sprzedaży. Kiedyś towaru było mało - za to ze złotówkami było całkiem całkiem (pomijając wartość tych złotówek). Teraz towaru jest ZA DUŻO, ale społeczeństwo mniej zamożne i oczywiście konkurencja większa. Sam czasem też się daje łapać "na łosia" - ale tak nagminne praktyki są ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 15 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Nikt nie chce stracić, ale również nikt nie zmusza Cię do kupowania. Dopóki cena za wylicytowany produkt jest mniejsza niż cena za ten sam produkt wystawiony na kup teraz, to wciąż mamy do czynienia z okazją. Ale Polak to najlepiej wszystko by chciał dostać za darmo z uściśnięciem ręki i podziękowaniem za transakcję. Owszem praktyka jest nieuczciwa, jednak jestem ciekaw ilu z Was robi tak na swoich aukcjach? I cisza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilN Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Owszem praktyka jest nieuczciwa, jednak jestem ciekaw ilu z Was robi tak na swoich aukcjach? I cisza... Nie mierz innych swoją miarą. Jak coś wystawiam w licytacji to albo daję cenę minimalną albo wystawiam od kwoty, która mnie satysfakcjonuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Nikt nie chce stracić, ale również nikt nie zmusza Cię do kupowania. Dopóki cena za wylicytowany produkt jest mniejsza niż cena za ten sam produkt wystawiony na kup teraz, to wciąż mamy do czynienia z okazją. Ale Polak to najlepiej wszystko by chciał dostać za darmo z uściśnięciem ręki i podziękowaniem za transakcję. Owszem praktyka jest nieuczciwa, jednak jestem ciekaw ilu z Was robi tak na swoich aukcjach? I cisza... Straszne to Twoje podejście. Nie można w żaden sposób usprawiedliwiać zła. Bikestacja robi sobi czarny pijar. Kupowałem u nich kilka rzeczy w sklepie i byłem przeważnie zadowolony. Ale teraz nie kupię u nich nic. Mam wybór, zagłosuję portfelem. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Jest jedno proste rozwiązanie. Może nie samego problemu, ale ewentualnych problemów klienta z innymi działaniami takich sklepów. Omijać szerokim łukiem sklepy, które klienta traktują w kategorii świnki-skarbonki. Od lat kupuję różne rzeczy przez Internet i, odpukać, nigdy nie miałem żadnych problemów. Ale wybieram tylko te sklepy, które są mi znane lub znakomita większość opinii o nich jest pozytywna. Opineo, Ceneo, fora internetowe... lepiej poświęcić te 15 minut na sprawdzenie sklepu niż gryźć się z kimś przez kilka tygodni lub dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 BS jest chyba jednym z najpopularniejszych na forum dużych sklepów internetowych o bardzo zróżnicowanych opiniach. Wg mnie to wystarczy by dwa razy się zastanowić przed dokonaniem zakupu. Na "okazyjne" oferty z licytacją ich produktów nie patrzę wcale, mam wątpliwości bym w ten sposób uzyskał satysfakcjonującą cenę Straszne to Twoje podejście. Nie można w żaden sposób usprawiedliwiać zła. To raczej stwierdzenie faktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Ja wiem ty wiesz, że Polska to biedny kraj i wszyscy szukają okazji na każdym kroku. Stąd jest właśnie to wystawianie od 1 zł. Ponieważ łatwiej jest wziąć udział w licytacji jak coś jest za 1 zł, bo liczysz podświadomie, że kupisz to taniej. Tak działa psychika. Biorę udział w aukcjach organizowanych przez bikestacje regularnie. Jednak nigdy nie licytuje tam czegoś na ślepo. Mam rozeznanie na rynku gdzie co mogę kupić i za ile. W związku z tym ustawiam sobie licytację na wartość progową, przy której będzie w dalszym ciągu okazją kupić dany towar. Wygrywając jestem szczęśliwy, że mi się udało coś wyrwać taniej i mam kilka złotych w kieszeni na inne przyjemności. Przegrywając myślę sobie; trudno - następnym razem się uda. Czy ktoś ta specjalnie podbija? Pewnie tak w końcu nikt nie chce dokładać do interesu. Ja również nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Swego czasu kupiłem u nich hamulce hydrauliczne xtr z usługą skracania przewodów i było wszystko ok. Choć pierwszy zakup to był zgrzyt kupiłem zestaw kół fulcruma red metal 5 z mocowaniem na 6 śrub, a przyjechały z mocowaniem na center lock :/ po telefonie okazało się, że na 6 śrub nie mają i mogę "gratis" przesłać przejściówki Przesłali, ale okazało się że z piastami fulcruma nie współpracują, nie dało się w ogóle założyć. Koniec końców odesłałem im to wszystko i poczekałem na te z mocowaniem na 6 śrub. Tydzień dwa i dotarły. Co do sklepu mam neutralne podejście, sklep jak sklep nie jest jakoś super dobry czy znowu zły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Ja wiem ty wiesz, że Polska to biedny kraj i wszyscy szukają okazji na każdym kroku. Stąd jest właśnie to wystawianie od 1 zł. Ponieważ łatwiej jest wziąć udział w licytacji jak coś jest za 1 zł, bo liczysz podświadomie, że kupisz to taniej. Tak działa psychika. Biorę udział w aukcjach organizowanych przez bikestacje regularnie. Jednak nigdy nie licytuje tam czegoś na ślepo. Mam rozeznanie na rynku gdzie co mogę kupić i za ile. W związku z tym ustawiam sobie licytację na wartość progową, przy której będzie w dalszym ciągu okazją kupić dany towar. Wygrywając jestem szczęśliwy, że mi się udało coś wyrwać taniej i mam kilka złotych w kieszeni na inne przyjemności. Przegrywając myślę sobie; trudno - następnym razem się uda. Czy ktoś ta specjalnie podbija? Pewnie tak w końcu nikt nie chce dokładać do interesu. Ja również nie. Cieszy mnie, że tak świetnie sobie radzisz w świecie, w którym nieuczciwa konkurencja jest traktowana na zasadzie mniejszego zła i partykularnych korzyści. Co to w ogóle za relatywizowanie? Ale nie o tym jest ten wątek. Wątek jest o nieuczciwych praktykach sklepu Bikestacja na allegro. tutaj wyciąg w regulaminu Allegro: http://allegro.pl/help_item.php?item=1599 Bo o zasadach przyzwoitości nie wspomnę. Tak jak Ty potrafisz ustalić swój max przy licytacji, tak oni potrafią z całą pewnością ustalić swoje minimum. I tutaj spotykają się popyt z podażą. A nie w nieuczciwym podbijaniu cen. A przy okazji oni również oszukują Allegro, bo od ceny minimalnej w przypadku braku chętnych trzeba zapłacić od 5 do 50 zł. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 @Pixon - skończ bronić tą Bikestację, bidulki ojej Oczywiście masz prawo do subiektywnej opinii, jednak tak zaciekle bronisz tego sklepu, że wygląda jakbyś miał jakieś powiązania z nimi. Mają jeden z największych obrotów w kraju i skoro już robią promocję, to przynajmniej niech będzie uczciwa, a nie jakiś przekręt. Wystawiasz licytację od złotówki bez ceny minimalnej ? Sam jesteś sobie winien, było myśleć co robisz Albo naucz się obsługi Allegro i nie rób przekrętów. Cel został osiągnięty - jest rozgłos, tylko nie w tą stronę co trzeba... Tak jak głos wyżej - głosujmy portfelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryke Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Dwa razy udało mi się wygrać aukcje na Bikestacji za naprawdę super cenę - nawet w dobrej promocji takiej bym nie dostał. Nie wiem jak to dokładnie jest z tym podbijaniem przez sam sklep, ale jest możliwe aby to wygrać - sam się o tym przekonałem i nie jest prawdą, że to jest całkowicie przekręt jak towar dostałem bez zastrzeżeń. Jak jest jakiś dobry towar to sporo ludzi licytuje. Trzeba ustawić limit ceny jaki max możemy dać, próbować i tyle, a nie nastawiać się na natychmiastową wygraną. Nie zawsze uda się to wygrać - mi dopiero za którymś razem to wyszło, a licytuję w ostatnim momencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 16 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 @Pixon - skończ bronić tą Bikestację, bidulki ojej Oczywiście masz prawo do subiektywnej opinii, jednak tak zaciekle bronisz tego sklepu, że wygląda jakbyś miał jakieś powiązania z nimi. Skoro mam prawo to ją wyraziłem. Takie jest moje zdanie, nie zmienię go. Napisałem, że jest to nieuczciwe. Powiązania? Daruj sobie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter2569 Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Ostatnio kupiłem u nich pedały. Wszystko szybko doszło. Nie wiem o co wam chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilN Napisano 16 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Piter2569 o nieuczciwe zawyzanie ceny w aukcjach z licytacja, czyli o tzw. ciecie w organ tj. oszukiwanie allegro na oplacie za cene minimalna i sprawiaznie wrazenia dla klientow, ze licytuja tylko miedzy soba a nie ma miedzy nimi "agenta" ze sklepu. Tu dla zobrazowania problemu: http://allegro.pl/buty-sidi-t-3-air-bialo-czarne-45-1zl-bs-i3320737710.html wygrywa bikestacja ze swoim podbijaczem http://allegro.pl/buty-triathltonowe-sidi-t-3-air-biale-r-46-promo-i3342370972.html tu nie bylo ofert kupna http://allegro.pl/buty-sidi-t-3-air-bialo-czarne-44-od-1zl-bs-i3360071764.html a tu podbili sobie az do 550 zeby bylo smieszniej to jak szukalem sobie butow do tri to sidi t3 byly dostepne w cenie ok 500zl bez wiekszych problemow. Szkoda, ze allegro jest pazerne na prowizje a nie interesuja go zapisy regulaminu. Taka firemka (na firma nie zasluguja, bo sie tak nie zachowuja) powinna wyleciec z platformy handlowej na zbity pysk z odpowiednim rozglosem, zeby ewemtualni nasladowcy (a nie ma watpliwosci, ze tacy sa) sie dwa razy zastanowili czy warto oszczedzic 5 czy 10 pln na cenie minimalnej i konsekwencja tego bedzie wykluczenie z platformy lub raz czy drugi stracic tyle w licytacji i jednak osiagac zyski. sam czasem przegladam oferty bs, ale jak tylko widze konto podbijacza to odpuszczam, bo mimo tego, ze cena moze byc atrakcyjna to nie dam zarobic oszustom. wole pojsc do zaprzyjaznionego sklepu, pogadac i kupic to co potrzebuje z rabatem za usmiech czy za co on tam jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KroQ Napisano 24 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 W mojej prywatnej opinii - allegro też nieco w kulki sobie pozwala - zasłaniając się "dobrem kupującego/licytującego" ukrywa nazwy. Ja rozumiem - może Ktoś później dostawał TONY spamu, albo groźby od osób, które nie wylicytowały, ale kilkukrotnie sam chcąc potwierdzić wiarygodność sprzedawcy (w taki sposób jaki jest Nam dane w e-zakupach) poprzez mail do kupującego (i również nie mając 100% pewności, czy to nie jest jakaś "podpucha". Jednak zawsze osoby, do których pisałem odpowiadały i nie miały za złe (tak uważam), że Ktoś grzecznie dopytywał się o produkt, czy sprzedawcę. Należy sobie pomagać, dzielić się wiedzą i miło z kulturką z ludźmi się dogadywać i to zawsze procentuje. Wina jest więc "obupólna" i widać, obie strony są raczej zadowolone z panującej sytuacji. Takie moje prywatne zdanie. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 25 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Wina jest więc "obupólna" i widać, obie strony są raczej zadowolone z panującej sytuacji. Oczywiście, że są zadowolone dopóki spotyka się rozsądna okazja kupna produktu. No ale jak tutaj ktoś chce kupić części za 1/100 jej wartości no to się zaczynają robić schody i lament na nieuczciwość firmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Ja chcialem kupic od nich Rebe, wystawiali od zlotowki. Wlasnie trafilem na ten topic, sprawdzilem historie i co ciekawe - dwie ostatnie aukcje Reby (2 tygodnie temu i tydzien temu) wygral nikt inny jak ten sam podbijacz co w topicach powyzej. Amor oczywiscie laduje tego samego dnia znowu na allegro. Link do poprzedniej aukcji: http://allegro.pl/amortyzator-rock-shock-reba-rl-26-od-1zl-bs-i3390487328.html Nowa pewnie zakonczy sie tak samo. Dzieki za temat, mialem dzisiaj od nich zamawiac kola + lancuch + korbe za prawie 2000pln w sumie, kupie gdzie indziej, nie bede dokarmial cwaniakow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Znowu to samo: ostatni dzien Reba, cena ~850pln, ponizej tysiaca sie nie sprzeda bo "magicznie" znowu ten sam gosc podbija cene. link: http://allegro.pl/amortyzator-rock-shock-reba-rl-26-od-1zl-bs-i3402951615.html przeciez to jest jawne oszustwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.