Lotrzyna Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 Witam, Zamierzam zakupic swoj pierwszy powazny rower. Przedzial cenowy jak w temacie. Zastanawaim sie praktycznie tyko nad marka KROSS. Wzrost 183cm - rame jakiego rozmiaru powinienem zakupic ? Zalezy mi na ergonomice jazdy - w takim sensie, ze nie chce byc zbyt pochylony do przodu w czasie jazdy - czy da sie odpowiednia pozycje uzyskac w obu modelach regulujac siodelko/kierownice czy jeden z tych modeli bedzie zdecydowanie lepszy pod tym wzgledem ? Druga kwestia - jazda 60%po miescie 40% po lekkich terenach, 0% w ciezkich, stromych, skalistych gorach - do takich zastosowan - Level czy Hexagon? Przeczytalem na forum, ze za 1mc "koncza sie umowy na 2013r" - czy jest pewne, ze wtedy rowery beda tansze? zakupu mam zamiar dokonac w Warszawie, wiec zakladam, ze sklepy autoryzowane beda mialy rowery na stanie ... ? Zakladajac, ze za ten miesiac rowery beda tansze - jaki wtedy rower bedzie sie najbardziej oplacalo zakupic - LEVEL A4? LEVEL A3? HEXAGON X9? Ostatnia kwestia, najmniej dla mnie istotna - podobno hamulce tarczowe sprawiaja problemy kiedy np.: dostanie sie do nich piasek itp - czy to prawda ? jezeli hamulce tarczowe beda wymagaly dodatkowej pracy nad nimi (regularne czyszczenie itp) to moge wziac rower na Vbrake'ach, ale generalnie wolalbym tarczowe gdyz lepiej sie prezentuja... Dodam tylko, iz przegladam porownania rowerow na stronie producenta, niestety nazwy osprzetu nic mi, kompletnemu laikowi w temacie, nie mowia - stad moj post. Do listy rowerow, ktorymi jestem zainteresowany dodalbym jeszcze Level A5 A4 i A3 z 2012r. Jeszcze jedna kwestia na koniec - w wakacje bede takze jezdzil "na dzialke" gdzie jest 95% drog wiejskich, lasu, piachu, wyzszych pagorkow, bruku, dolow itp. i 5% asfaltu. Ktory ze wszystkich szesciu rowerow bedzie, waszym zdaniem, dla mnie najlepszy? pozdrawiam, L
Stryczek Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 levele maja lepiej wyprofilowana rame do jazdy sportowej a hexagony bardziej turystyczna rama tak sie dowiedzialem a ogolnie w levelach lepszy osprzęt ale podpowiem Ci ze z ich dostepnoscia moze byc trudno bo to nie znaczy ze jak skoncza im sie umowy na obecne modele to beda bo magazyny robia sie puste a produkcja 2013 sie skonczyla
Lotrzyna Napisano 11 Lipca 2013 Autor Napisano 11 Lipca 2013 Zmieniam troche pytanie, nie moge juz zmienic tematu, ale nie chce tworzyc nowego watku. Ktory z ponizszych rowerow bedzie najlepszy do moich potrzeb ? - do pierwszego posta dodam jeszcze, ze bede jezdzil dosc malo max 3x w tygodniu po 30km (w sezonie tylko) http://www.kross.pl/pl/2012/level-a4 http://www.decathlon.pl/81-2012-id_8168918.html http://www.unibike.pl/evolution.html Zakladajac, ze kazdy bede mogl kupic w podobnej cenie okolo 2200 PLN
Gość Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Ja Ci podpowiem że wczoraj kupiłem Hexagona X6. Siedziałem na Level a2, pozycja jest bardzo pochylona, na Hexagonie jesteś bardziej wyprostowany ( ja tak wole). Ogólnie bardzo fajny rower, X9 na pewno ma troche lepszy osprzęt ( W X6 planuje przy pierwszym przeglądzie zmienić przednie przerzutki). Obejrzyj rower w sklepie, ja trafiłem na bardzo miłego sprzedawcę który X6 sprzedał mi 100 zł taniej a gdy poprosiłem o zmianę pedałów na aluminiowe zaproponował że plastiki weźmie w rozliczeniu a ja dopłacę różnicę. Także szukaj po sklepach, może coś znajdziesz, mimo że jest środek sezonu widziałem kilka rowerów z niezłymi zniżkami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.