Sol Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Tak średnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krazen Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 A ja się tu nie zgodzę - długie jeżdżenie po płaskim dla kogoś niewytrenowanego także poprawi jego jazdę pod górę. Chodzi mi oczywiście o długie podjazdy, bo w wyścigach XC to za bardzo nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ammisiek Napisano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Ale to nie jest też tak, że jestem niewytrenowany . Co do jazdy po płaskim to u mnie nie ma szans bo nie mieszkam na takich terenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kisiel94 Napisano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Wolałbym się upewnić. Czy wszyscy "bazę treningową" mają na myśli poprawę tylko i wyłącznie poprawę pracy serca, płuc i krwi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 na tym baza sie nie konczy. W kazdym razie podjazdy bez podjazdow mozna tez poprawic w taki sposob: bierzesz plaski kawalek drogi w polu, ustawiasz sie pod wiatr i ugniatasz kapuste kilka km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Wolałbym się upewnić. Czy wszyscy "bazę treningową" mają na myśli poprawę tylko i wyłącznie poprawę pracy serca, płuc i krwi? Poza sezonem bazę robisz uprawiając różne sporty i wtedy głównie poprawiasz pracę serca, płuc, ale też ogólnie całe ciało. Na wiosnę masz podwaliny pod rower, bieganie, pływanie czy NW. Ale w sezonie bazę robisz głównie na rowerze. Dochodzi wtedy specyficzność wysiłku i organizm przystosowuje się do pracy na rowerze. Im bliżej sezonu startowego tym więcej specjalistycznych treningów a mniej ogólnych. Rozwijasz cechy specjalne a bazę podtrzymujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 A co dokładnie wchodzi w skład bazy, bo jestem początkującym kolarzem i nie wiem za bardzo nad czym pracować bo na dystansie 50 km potrafię byc bardzo zmęczony, nogi przez pierwsze 10 min dają radę potem mam taki ból że nieraz musze stanąć ale potem jest takie coś że nagle dostaje powera ? I też podjazdy ciężko idą nie wiem czemu? Co można poradzić osobie która jest początkująca Co pić w czasie jazdy, bo izotoniki troche kosztują więc wole wode z sokiem jak wczesniej ktoś napisał Co jest podstawą do tego by się mniej męczyć na dłuższych dystansach i podjazdach ? Bardzo prosze o doradzenie Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JeruTheDamaja Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 ammisiek, mógł byś jeszcze trenować z drugą osobą. Zawsze powstaje pewna rywalizacja i nie ma porównania do jazdy w samotności. Nie wyobrażam sobie treningu w samotności. W dwie osoby zawsze lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 interwały to podstawa każdego treningu jeśli ma się ograniczony czas, efekty powalają na kolana. Ale trzeba to robić z głową, odpowiednie tętno/moc zależnie od zawodów "A", i różne długości i intensywności. Do tego interwały są b. ciężkie i trzeba po nich równie mocno wypoczywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.