Skocz do zawartości

[fotelik dzieciecy] problem z mocowaniem hamax

marcinboro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Ma drobny problem z mocowaniem fotelika hamax (rower cossack summit damski). Po zamontowaniu siedzienie fotelika jest zbyt blisko koła. Problem jest widoczny na załączonym zdjęciu.

Miał ktoś może podobny problem ? Wydaje się, że rozwiązaniem może być montaż innego stelaża, np. takiego jak w linku:

http://www.dobresklepyrowerowe.pl/akcesoria/mocowania-i-stelaze/hamax/stelaz-do-ramy-w-malym-rozmiarze/

Ale zanim kupię ten kawałek stali za 120 zł, wolę zapytać...

Z góry dziękuję za sugestie.

Pozdrawiam

Marcin

post-166923-0-19447600-1373056661_thumb.jpeg

Pytanie:
Ile dziecko waży?    foteliki są zazwyczaj do 22 kg max
A prawidłowo przykręcone jest mocowanie do stelaża na ramie?
Wygląda jakby było luźno przykręcone, bo coś dziwnie od razu opadają ramiona stelaża zaraz za mocowaniem.

Jak widzę to ten rower ma ramę 18,5 cala i do tego koła 28 cali (czyli duże).
Tutaj też jest przyczyna całego zamieszania.

Czyli fakty:
- wygląda na to, że dziecko jest trochę "duże"

- koła w stosunku do ramy też są "trochę duże"

Konkluzja:
- zakupić "przedłużacz" jak w linku

:-)  :-)

W sumie wszystko się zgadza :)

Dzieciak ma ok. 15 kg. Fotelik nie był przymocowany idealnie, ale to miało niewielki wpływ na problem. Nawet po prawidłowym przymocowaniu fotelika niebezpiecznie zbliżał się on do opony. Koła roweru też są dość duże.

Co więcej, podwyższenie położenia uchwytu do fotelika na ramie roweru powodowało to, że nie można było wyjąć fotelika z uchwytu.

Dlatego coraz więcej przemawia za tym uchwytem.

Dziękuję za opinię i pozdrawiam !

• 3 tygodnie później...

Witajcie,

Podepne sie pod temat bo mam podobny problem.
Po zamontowaniu fotelika srodek ciezkosci po mocnym kombinowaniu ma 12 cm od srodka piasty zamiast max 10 jak sugeruje instrukcja. Czy to duzy problem?

Uzyskanie 12 cm zmusza mnie do przesuniecia fotelika do przodu na prowadnicy poza ogranicznik - zdjecie pierwsze?

czy to jest rzeczywiscie jakis ogranicznik czy tak moze byc? Jesli moze to mam jakies 11-12 cm od piasty.

Poradzicie cos?

post-167752-0-26584300-1374686410_thumb.jpg

post-167752-0-74785400-1374686527_thumb.jpg

Potwierdzam, że zainstalowanie innego stelaża (tzw. do ram w małym rozmiarze) wynosi siodełko wyżej ponad oponę, niż standardowy stelaż. Proponuje jednak - przed dokonaniem zakupu - sprawdzić fotelik ze standardowym stelażem:

1) przesunąć fotelik nieco bliżej mocowania (do przodu) - w ten sposób ograniczy się nieco amplitudę amortyzacji prętów stelaża

2) sprawdzić pod obciążeniem jak fotelik się faktycznie zachowuje w trasie - może być, że fotelik nie będzie uderzać w oponę

Inną możliwością jest zainstalowanie bagażnika - wtedy ewentualne odbicia fotelika nie będą tak niebezpieczne, bo nie trafią w oponę. Nie rozwiązuje to jednak problemu oczywiście, ale umożliwia złagodzenie jego skutków.

W temacie walenia fotelikiem w oponę. U mnie fotelik innej firmy (ok baby) jest ok 10-15cm nad kołem, na pałąkach w wersji dłuższej i niestety przy większym wyboju potrafi fotelik przytrzeć o oponę. Przesuwać fotelika do przodu nie bardzo się da - za mało miejsca.

Zastanawiam się czy to normalne zachowanie w fotelikach rowerowych czy raczej nie?

Witam

sam stoję przed zakupem fotelika, zastanawiam się miedzy Ok Baby 10+ a Hamax Siesta, wiem że to różne półki cenowe ale te dwa modele mi się podobają, nie mierzyłem jeszcze żadnego, ale mam pytanie, czy na ramie 19" koło 28", górne mocowanie linki od przedniej przerzutki, bagażnik, te foteliki da się poprawnie zamontować, nie będą uderzać o bagażnik, oraz czy jest możliwy montaż przez bagażnik (zdjęcia w galerii), mocowanie do roweru unibike zethos 

Zdecydowanie polecam wizytę w sklepie rowerowym przed zakupem. Sam rozważałem zakup i sprzedawca powiedział, że jest tyle zmiennych, że trudno "zaocznie" powiedzieć czy fotelik będzie pasował. Ostatecznie zostałem fotelikiem obdarowany i na jeden rower pasuje w miarę dobrze (tylko sakw nie można założyć zbyt wygodnie) a na drugi się nie da bo przeszkadza siodełko (nie da się pod nie zmieścić prętów bo są za długie). Zdecydowanie polecam wizytę w sklepie.

witam

o różnych pałąkach czytałem na stronie producenta, najbardziej interesuje mnie uchwyt mocowany na rurze podsiodełkowej

t6kh.jpg

ciekawi mnie czy da się tam schować przelotkę od linki przedniej przerzutki, samą linkę na 99% powinno się dać schować

w instrukcji jest info

5qmx.jpg

@@arekm, mam prośbę, jakbyś mógł zrobić zdjęcie bloku montażowego

Powitoł

Nie świetlą mi się na telce fotki powyższe, więc nie wiem jak idą linki ;) ale okbaby ma różne rodzaje gum mocujących do chwytu.

Coś w ten deseń:

OKbaby-uchwyt.jpg

Sam mam siriusa i muszę kombinować. Przy zamocowaniu zgodnie z instrukcją naparzam piętami w podnóżki. Musiałem przesunąć ciut dalej do tyłu cały fotelik.

@Kluska - dobrze hadwao powiedział sprzedawca :) Zaocznie to sobie można kolor zgapić, ale to człowiek dopiero po kupnie pierwszego fotelika wie ;)

@@arekm, dzięki za zdjęcia

jutro lub w sobotę jadę mierzyć fotelik OK BABY 10+

zastanawiam się jeszcze nad fotelikiem Sirius, ale z tego co wyczytałem to jest składani i dlatego jest droższy od 10+, oraz to ze można samo oparcie przechylić, w 10+ „kładziemy/pochylamy” cały fotelik

O ile dobrze kojarzę to regulując oparcie dla dziecka w siriusie także "kładzie" się cały fotelik (jak 10+). Różnica polega na tym, że siriusowe oparcie można złożyć (do przodu) w celu łatwiejszego transportu np. w samochodzie czy jazdy z fotelikiem bez dziecka na pokładzie (w 10+ tak się nie da).

Moje uwagi co do fotelików:

- producent każe instalować tak by ciężar był w osi tylnego koła - u mnie jest odrobinę za i inaczej się nie da jeśli ma być komfortowo 

- przy położonym foteliku do spania (córka przetestowała spanie - bez zastrzeżeń choć głowa trochę latała we wszystkich kierunkach) przy pedałowaniu "napotykam" nogi dziecka ale nie ma tu większego problemu - warto jednak przetestować przy zakupie

- wysokość nad kołem; u mnie jest ciut za nisko - tj 95% jazdy nie ma problemu ale zjazd z krawężnika czy zagłębienie powodujące bujnięcie rowerem w pionie i fotelik przyciera o oponę, w efekcie niemiły dźwięk, przyhamowanie roweru i w sumie nie wiem jak bardzo to zaszkodzi oponie z czasem

5tjl.jpg

- obowiązkowo kask dla dziecka :-) jedną glebę w kasku na bok zaliczyliśmy, niegroźną, która zakończyła się słowami córki, że chce "jeszcze raz!" 

- 10+ ma pełne plecy, sirius otwory po bokach; która wersja lepsza - nie wiem

Witam

dzięki za dodatkowe info

regulując oparcie dla dziecka w siriusie także "kładzie" się cały fotelik (jak 10+)

na tronie producenta jest to opisane że jak pochylamy oparcie to fotelik przesuwa się do przodu

przy rowerze mam bagażnik, dlatego chciałem wiedzieć czy mocowanie można zamontowac na przelotce, chce jak najwyżej zamontować bazę, bagażnik będzie również służył jako ogranicznik przed otarciami o oponę, z drógiej strony nie zamierzam z Córką jeździć w terenie

Córki na rower nie wsadziłbym bez kasku, sam jeżdżę w kasku

Widzę ze masz fotelik 10+, tak przynajmniej wnioskuję, jesteś zadowolony z tego fotelika?, czy teraz wybrałbyś coś innego

10+ mam "wypożyczonego" do czasu dostawy siriusa (za parę dni).

Do 10+ nie mam zastrzeżeń (jedyne zastrzeżenia to do długości pałąków ale te znów są te same dla 10+ jak i siriusa) więc jak będą nadal problemy z dostawą siriusa to zostanę przy 10+. siriusa w sumie wybierałem tylko dlatego by mniej zajmował w samochodzie (plan to zakup bagażnika samochodowego). 10+ jakościowo mi się podoba.

Przesuwa do przodu - chodzi o utrzymanie środka ciężkości w tym samym miejscu niezależnie od stopnia pochylenia. Dopiero się przekonam w praktyce jak to wygląda - drobna obawa, że za dużo do przodu będzie podjeżdżał (za blisko siodełka i moich pedałujących nóg). W 10+ nie ma takiego "bajeru". Jest jedna, stała oś obrotu przy pochylaniu. W praktyce nawet gdy środek ciężkości pójdzie do tyłu niewiele to zmienia w samej jeździe/sterowaniu (tzn. czuć zmianę, bezwładność tyłu nieco rośnie ale to w sumie tyle).

W terenie - my jeździmy po lasach czy nieasfaltowanych drogach - typowe dołki wystarczają do szorowania fotelikiem po oponie. U Ciebie tego problemu nie będzie ale znów może być nieprzyjemnie walenie w bagażnik. Te pałąki robią całą robotę amortyzowania fotelika. Są modele hamaxa z mocowaniem na bagażnik - wtedy pomiędzy fotelikiem, a bagażnikiem jest sprężyna. Pałąki wydają się jednak lepsze do realizacji amortyzacji.

czytałem o tych fotelikach Hamaxa, bagażnik hamaxa najtańszy coś ok 150zł + fotelik

do fotelików ok baby również można kupić podstawkę umożliwiającą montaż fotelika na bagażniku, dokałdnie do jednego modelu 

http://www.okbaby.it/index.php?option=com_content&view=article&id=104%3Abody-guard&catid=19%3Aciclo&Itemid=91&phpMyAdmin=681fc1ad05fbccd8637da8e1b7c20f5b&lang=pl

ja wybrałem 10+ bo przy siriusie obawiam się że jak będzie się przesuwał do przodu to córka będzie narzekać i grymasić że ma mało miejsca

zastanawiałem się jeszcze nad Romer JOCKEY COMFORT, ale brak możliwości przymierzenia mnie odstraszył, fajna opcja regulowanego zagłówka

Powitoł

W siriusie przy pochyleniu oparcia reszta jedzie do przodu dla zachowania środka ciężkości. Może to i dobre ale z tego powodu musiałem przesunąć cały fotelik do tyłu poza zalecaną pozycję żeby piętami nie uderzać o nogi Młodej. Wolałbym bez tego bajeru.

Jeszcze co do kasku: przymierzyć bzyka do fotelika z ubranym kaskiem - mierzylismy córkę do jakiegoś fotelika w kasku i z powodu lekkiej wypukłości koszmarne odpychał głowę Młodej która nie chciała w ogóle w nim siedzieć. W siriusie jest ciut lepiej choć też nie ma wyprofilowania pod kask.

tak jak pisze @@porcelanowy, młodego bikera mierzymy w kasku, inaczej układa się głowa w kasku inaczej bez.

Może to i dobre ale z tego powodu musiałem przesunąć cały fotelik do tyłu poza zalecaną pozycję żeby piętami nie uderzać o nogi Młodej. Wolałbym bez tego bajeru.

dlatego siriusa wykluczyłem, choć skłądane oparcie kusi :) 

Witam

dziś byłem przymierzyć fotelik OKBABY 10+, fotelik po zamocowaniu „usiadł” na bagażniku, więc komfort jazdy dla małej nie należałby do najwyższych

zastanawiam się czy ramię podstawy do małych rowerów poprawiło by coś w tej sytuacji

U mnie (w ogóle w końcu zostałem przy 10+, sirius za blisko dojeżdżał do siodełka) przy standardowych pałąkach fotelik leżał na oponie. W sklepie dali jakieś dłuższe (ale niestety nie wiem które to konkretnie wg numeru produktu na stronie okbaby) i teraz jest tak jak na zdjęciu parę postów wcześniej. Zapewne było by u Ciebie dobrze.

witam

prawdopodobnie masz ramię podstawy dla małych ram, standardowe zagina się zaraz za blokiem montażowym, a Ty masz prawdopodobnie  37430700

standardowe mocowanie

002727-2.jpg

a Twoje mocowanie

5tjl.jpg

wyraźnie widać że u Ciebie, pręt nad blokiem montażowym jest dłuższy, oraz „załamany” dwa razy

czyli wynika że masz ramie  podstawy od małych ram

37430000 standard, 37430700 do małych ram, pozostałe pręty montażowe „załamane” są jeden raz

t6kh.jpg

Czyli wychodzi na to, że u mnie już nic się nie da poprawić bo mam najdłuższe jakie są.

Przez moment myślałem nad tylnym błotnikiem pomiędzy oponą, a fotelikiem (gdzieś mam X-Blade II)

tak by w razie dołku fotelik dociskał błotnik, a tym samym opona ślizgała się po gładkim wnętrzu błotnika

zamiast opona po foteliku... tyle, że pewnie z X-Blade II po paru jazdach zostaną fragmenty w takiej konfiguracji ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...