Pymyn Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Tarczę hamulcową włożyłem do talerza wypełnionego specyfikiem do odtłuszczania samochodowych tarcz hamulcowych. Tarcza przeleżała tam około 2.5 godziny po czym ją wysuszyłem. Klocki wypalałem przez 30 minut w piekarniku w 250 stopniach. Poszedł dymek, a wszelkie ślady oleju poznikały. Czy konieczne jest przecieranie papierem ściernym zarówno tarczy jak i klocków ? I co do tego talerza (porcelanowy)... Czy po wyszorowaniu go płynem do naczyń bezpiecznym będzie jeśli domownicy będą później z niego jedli czy mam go od razu wyrzucić? Może trochę głupie pytanie, ale nie chce kogoś otruć. Nie wiedziałem gdzie za bardzo umieścić ten temat więc napisałem tutaj.
lyndowss Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Lekkie przetarcie papierem ściernym nie zaszkodzi. Ja zawsze jeżeli coś używam w z taką chemią to nigdy z tego już nie jem i nie korzystam w taki sposób. Jeżeli coś już zostało skażone benzyną, albo odtłuszczaczami to nie jadłbym tego. Nie wiadomo do końca jaki skład ma ten odtłuszczacz i jakie reakcje tam zaszły. Może nie zaszły żadne, ale lepiej z tego nie jeść.
kato39 Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 a talerz przyda się na pewno do ponownego odtłuszczenia, wysypania kulek z piast itp
BajkowiecxD Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 lepiej zeby domownicy z niego nie jedli chemia to chemia i trzeba się od niej trzymac zdala ! jesli papier to jakis drobny
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2013 Mod Team Napisano 6 Lipca 2013 Klocki ok 120 a tarcze ok 400. Papier znaczy sie i tarcze w wodzie trzemy. Ten zabieg może nie konieczny a nawet nie potrzebny ale szybciej się hamulec dociera.
Pymyn Napisano 6 Lipca 2013 Autor Napisano 6 Lipca 2013 Dziś tylko przetarłem tarczę na szybko środkiem do czyszczenia tarcz hamulcowych i założyłem do roweru. Nie używałem papiery ściernego. Na początku hamowanie było kiepskie, takie samo jak po zabrudzeniu. Przejechałem razem 25km. Z 5 razy jechałem na lekko zaciśniętym hamulcu około 300-400 metrów. Pod koniec jazdy ponownie wypróbowałem hamulec i stwierdzam, że chodzi tak jak to było przed zabrudzeniem czyli całkiem dobrze (ciągnąc klamkę środkowym palcem w miarę mocno rower staje na kole bez problemu). We wtorek gdzieś dojdzie klamka Avida SD 7 więc będzie jeszcze lepiej. Jedynym problem było wepchnięcie blaszki mocującej klocki na swoje miejsce. Zrobiłem to nieprawidłowo i wyleciała mi w czasie jazdy po jakichś 5-6 kilometrach. Próbowałem na wiele sposobów. Raz wpychałem jeden koniec i próbowałem drugi nie dawało rady, za mała szczelina. Równomierne też to ciężko wdusić. Widziałem w innym hamulcach są jakieś kołki czy zawleczki i myślę, że to znacznie skuteczniejszy sposób. http://images.sklepy24.pl/88749884/1691/medium/blaszka-mocujaca-klocki-avid-bb7-juicy-3-5-7.jpg Czy to badziewe jest naprawdę niezbędnym elementem ? Widziałem na youtubie gość lekko to przydusił i weszło bez problemu.
Mod Team Puklus Napisano 7 Lipca 2013 Mod Team Napisano 7 Lipca 2013 To badziewie trzyma klocki w zaciskach avida i jest raczej potrzebne. Nie wiem jaki masz hamulec, ale prawidłowo bodajże trzeba było rozkręcić zacisk by ją włożyć.
jasinski21444 Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Aby ją tam włożyć muszisz rozkręcić zacisk . Klocki wyjmuje sie bez wyciągania jej .
Pymyn Napisano 9 Lipca 2013 Autor Napisano 9 Lipca 2013 Aby ją tam włożyć muszisz rozkręcić zacisk . Klocki wyjmuje sie bez wyciągania jej . Dobrze prawisz. Dziś przyszła mi ta blaszka, wystarczyło odkręcić jedną część zacisku i ją tam włożyć. Wepchnięcie klocków aż do usłyszenia tego "kliku" gdy blaszka załapie to jednak nie lada wyczyn. Rozkręciłem zacisk i włożyłem blaszkę razem z klockami bo normalnie to za długo by się z tym męczyć. Powinni robić takie zabezpieczenia jak na tym obrazku: http://www.evanscycles.com/product_image/image/0c1/54b/ccb/83831/large/shimano-deore-m446-hydraulic-disc-brake-calliper.jpg Moim zdaniem bolec czy cokolwiek innego jest skuteczniejszym sposobem zabezpieczania klocków.
jasinski21444 Napisano 9 Lipca 2013 Napisano 9 Lipca 2013 Miałem soczyste 5 gdzie jest takie mocowanie i nie miałem problemów z wymianą klocków
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.