Skocz do zawartości

[opony] Jakie opony wybrać? Pierwszy bike maraton :)

michue39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, tak jak w temacie, mam problem z wyborem opon do mojego bike'a, który obecnie posiada opony KBIX NOMAD 26x 2.00. Opony chcę zmieniać z powodu startu w Skandia Maraton w Kwidzynie. Na stronie Skandii znalazłem opis trasy:

"Trasa maratonu prowadzi głównie drogami leśnymi ale są też odcinki asfaltu, szutry i polne drogi. Trasy poszczególnych dystansów prowadzą traktami i drogami leśnymi; niedługie podjazdy i zjazdy są miejscami trudne technicznie. W czasie opadów deszczu na trasie w różnych miejscach mogą wystąpić spore ilości błota, pewnym utrudnieniem mogą być także liście zasłaniające powierzchnię drogi."

Dorzucam foto profilu wysokościowego trasy:

67807310439632534949.jpg

Teraz moje pytanie do doświadczonych kolegów: Jakie opony polecacie na taki maraton? Proszę o porady, zaczynam kompletować sprzęt na ten mój "Dziewiczy" maraton.

Napisano

Co do opon nie poradze ale życze powodzenia na trasie:) i chętnie usłyszałbym jakie wrażenia po starcie za rok też planuje udział w jakimś maratonie :)

Napisano

Ja we wszystkich maratonach mokrych suchych gorskich i plaskich staruje na geax saguaro polecam wersje 2.2 ciezsza ale wygodniejsza. I nigdy nie bylo zadnych problemow. Na trasie gdy widze osoba ktora zlapala kapcia 90% przypadkow jest Schwalbe.

Napisano

Ja we wszystkich maratonach mokrych suchych gorskich i plaskich staruje na geax saguaro polecam wersje 2.2 ciezsza ale wygodniejsza. I nigdy nie bylo zadnych problemow. Na trasie gdy widze osoba ktora zlapala kapcia 90% przypadkow jest Schwalbe.

Dobrze,że wspomniałeś o tych Schwalbe bo właśnie miałem na myśli opony Schwalbe Land Cruiser, lub Schwalbe Rocket Ron. 2.2 szerokość wystarczy na taki leśno-polowy maraton ?

Napisano

miałem na myśli opony Schwalbe Land Cruiser,

lub Schwalbe Rocket Ron. 2.2 szerokość wystarczy na taki leśno-polowy maraton ?

Land Cruiser to nie jest opona na maraton lecz na leniwe wycieczki.

Schwalbe Rocket Ron. 2.2 jest jak najbardziej ok.

geax saguaro...nie znałem tej oponki. Ciekawy w miarę uniwersalny bieżnik. Muszę ją  przetestować :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...