kellys Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Witam mam do Was takie pytanie:mianowicie od niedawna cos mi zaczelo tak lekkko strzelac, trzeszczec (chyba w suporcie).przynajmniej z tamtych okokic te dzwieki wychodzą.dzieje sie to tylko wtedy gdy mocno nacisne na pedaly.suport jest Kinnexa, maszynowy, w instrukcji jest dokladnie tak napisane:"mechanizm bezklinowy z osią ze zbierznym kwadratem".sa to takie delikatne trzaski takie charakterystyczne mam nadzieje ze rozumiecie mniej więcej o co mi chodzi.i chcialbym zapytac co to moze byc czy to cos powaznego. oraz w jaki sposób mozna"dokrecic" taki suport i czy wogole sie takie rzeczy robi.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 moze ci sie suport poluzowal troche lub musisz wymienic przejedz do rowerowego i powiedz zeby ci sprawdzili to wszystkiego sie dowiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Pewnie ze sie robi :] 99% ze suport trzeba dokrecic. Dokreca sie specjalnym kluczem do suportu. I trzeba jeszcze zdjac korbe, do tego tez jest potrzebny specjalny klucz. Jak dobrze zagadasz w serwisie to moze za friko zrobią :razz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kellys Napisano 14 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 klucz do korby mam i sciagalem je juz.mowicie ze trzeba go dokrecic ale jak to zrobic w suporcie maszynowym???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Mi też suport zaczął trzeszczeć jakieś 2 tygodnie temu. Wczoraj poprosiłem chłopaków z serwisu żeby dokręcili, ale nic nie pomogło, dalej trzeszczy. suport mam na łożyskach maszynowych ale firmy juz nie pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maćq Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 No to dodam swoje 3 grosze. kupiliśmy z kumplem takie same suporty (accent na lozyskach maszynowych). Oba w TYM SAMYM czasie zaczely strzelac - to sie nazywa precyzja producenta. Rozebraliśmy suport. Okazało się że padło jedno z łożysk. Stało sie tak na skutek zle zaprojektowanej tulei w wnetrzu (za cienka i za krótka - lozysko dostawało w dupę pod kątem i dlatego siadło. Poszliśmy do sklepu z łożyskami. Okazało się ze łożysko jest nietypowe i nic nie wyszło zbita. Trza nowy suport kupować. Trzaski to prawdopodobnie wina łożyska. Zdejmijcie korby, wykręćcie michy, zdejmijcie łożyska i sami sie przekonajcie. Na ironię kupiliśmy suport na lozyskach maszynowych bo myslelismy ze jest wytrzymały a nawet jak siądzie to tylko łożyska sie kupi. 2-krotnie sie mylilismy Nie polecam accenta. Tanie ale nie wytrzymały pół sezonu - a wcale nie były katowane! klucz do korby mam i sciagalem je juz.mowicie ze trzeba go dokrecic ale jak to zrobic w suporcie maszynowym???? a co za różnica czy maszynowy czy nie? Musisz mieć klucz wielowypustowy (do suportu) i zwyczajnie miski dokręcic. Baardzo ciezko to zrobić bez klucza Tz kellys Ty chyba nie rozumiesz Mowiąc 'dokręcic suport' mamy na myśli jedynie porządnie wkręcic go w mufę i skontrować (docisnac) z drugiej strony tą wielka zakrętką. Nie chodzi bynajmniej o jakas ingerencję w łożyska (vide dokręcanie konusów w piastach). pozdrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawciu Napisano 14 Maja 2006 Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 To i ja dodam swoje 3 grosze, bo tak sie sklada ze rozniez jestme posiadaczem kinexa(chyba juz 3 z kolei:P ) ogolnie jak supert jest dobrze dokrecony raczej nie stara sie lapac luzow, co innego korba, jak ostro jezdzisz, masz mocnego buta, badz skaczesz to zdarza sie ze poluzuje ci sie korba na suporcie, wtedy jedyne co musisz zrrobic to ampulem 8 dokrecic go, czasem jest tak ze korba troche sie wyrobila przez ten lus i luzno lezy na suporcie wtedy proponuje uzyc starej dobrej matody. potrzeba nam nozyczki, klucz do sciagania korby, ampul 8 oraz najwazniejsze - piwo(koniecznie w puszce) 1. pijesz piwo 2. odkrecasz korbe 3. z puszki wycinasz podkladki i wsadzasz je do korby 4. dokrecasz korbe 5. cieszysz sie ze piwo przyczynilo sie nie tylko do tworzenia miesnia piwnego ^^ P.S. mi taki zabieg zawsze pomaga, czesto go stosuje, w szczegolnosci 1 pkt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kellys Napisano 16 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 MAĆG napisałes ze musze miec klucz wielowypustowy do suportu...nie wiem jak ona wyglada ale ja mam po obu stronach suportu cos tsakiego z plastiku jakby, dookoła ma zabki takie i tego nie moge odkrecic zeby wyjąć suport.czy do tego wlasnie jest ten klucz o ktorym mowisz?????bo jak sie to odkreci to normalnie juz suport wuyjdzie mam nadzieje....nigdy tego nie odkrecalem..czy do tego jest ten klucz???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 MAĆG napisałes ze musze miec klucz wielowypustowy do suportu...nie wiem jak ona wyglada ale ja mam po obu stronach suportu cos tsakiego z plastiku jakby, dookoła ma zabki takie i tego nie moge odkrecic zeby wyjąć suport.czy do tego wlasnie jest ten klucz o ktorym mowisz?????bo jak sie to odkreci to normalnie juz suport wuyjdzie mam nadzieje....nigdy tego nie odkrecalem..czy do tego jest ten klucz???? No mało prawdopodobne że masz miski z plastiku.. . Ale z tego co piszesz to to jest właśnie miska suportu. Jedna odkęca się normalnie a druga od strony przerzutki ma tak zwany lewy gwint. http://www.wrower.pl/sprzet/narzedzia/narzedzia.php Na tej stronce są zdjęcia z opisami właściwie wszystkich narzędzi potrzebnych do napędu. Jeżeli nie masz odpowiedniego klucza nic nie rób...bo sposobem śrubokręta i młotka zrobisz więcej złego niż dobrego. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajuwookierun Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 odnośnie klucza to nie opłaca się tego kupować. kosztuje koło 30 zeta i jest dalece mniej precyzyjne niż te które mają w sklepie. ja jak kupiłem taki to i tak musiałem oddać do serwisu bo nie dało się nim wykręcić. ten wielowypust jest bardzo malutki przez co klucz bardzo się zsuwa i można popsuć cała miskę. w serwisach mają kluczyk bardziej rozbudowany taki który wkręca się w ośkę suportu i wtedy on na pewno nie spadnie. no i w serwisie zrobili mi to za 5 blach a kluczyk kosztował mnie 35:( Ktoś chce odkupić za 15 zeta może?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kellys Napisano 16 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 czyli jedyne wyjscie to oddac rower do serwisu??ewentualnie kupie ten klucz albo cos i sam zobacze co tam jest nie tak. dzieki za pomoc pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.