render Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 witam szukam mapy Polski w miarę szczególową z możliwością zainstalowania na PC i umożliwiający wydruk trasy (coś w stylu map cartall) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
argusiol Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Polecam program MapSource Garmina i do tego mapa GPMapa oraz bezpłatne UMP-pcPL oraz TopoPL100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
render Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Polecam program MapSource Garmina i do tego mapa GPMapa oraz bezpłatne UMP-pcPL oraz TopoPL100. Dziękuję za odpowiedź, tyle że Kolega podał programy do nawigacji GPS a mnie chodzi o zwykłą mapę by była dokładna (do jazdy rowerem) umożliwiająca po wybraniu trasy jej wydruk (choć nie jest to koniecznością). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drutes Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Rowerowa? Tylko OpenStreetCyclo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
render Napisano 7 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Rowerowa? Tylko OpenStreetCyclo. Nie musi być konkretnie rowerowa (ma być do wyznaczania trasy wycieczek rowerowych) i dobrze by była off-line jak podawałem wcześniej do zainstalowania na pc stacjonarnym; ta co Kolega podał nie jest zbyt aktualna (widzę po swojej okolicy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 13 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Skoro nie musi być stricte rowerowa, wszystko poza instalacją oferują mapy Google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
render Napisano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Skoro nie musi być stricte rowerowa, wszystko poza instalacją oferują mapy Google. Zgadza się tyle że na mapa google czy targao jest problem (przymajniej u mnie) z wyznaczaniem punktów pośrednich. Zaznaczę że na targao jestem zarejestrowany a opcja punkty pośrednie jest niedostępna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Z Targeo nie korzystam, lecz w przypadku map Google możesz wyznaczyć 24, jak to nazywa Google, "cele podróży". I właśnie, jest to odrobinę nielogiczne, bo z automatu dodawane są na koniec listy, ale wystarczy skorzystać z prostego triku i podawać je w miarę możliwości w takiej kolejności, w jakiej chcemy je odwiedzić. I później ewentualnie zmodyfikować ich kolejność. Jest także możliwość zmodyfikowania już wyznaczonej trasy przeciągając myszką po mapie, ale niestety każda taka akcja ogranicza nam ilość możliwych do wyznaczenia "celów podróży". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 15 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Zobacz sobie tą stronę. http://bikeroutetoaster.com/Course.aspx Wiele razy się nią wspomagałem ma kilka map więc można zweryfikować czy przejedziemy czy utkniemy. U mnie edycja (przesunięcie) kolejnych punktów nie działa ale chyba (chyba na pewno) mam system skopany więc może to nie wina stronki. Nie wiem jak z drukowaniem z tego bo ja wrzucam mapy do telefonu ślad do telefonu i jadę. Zaleta taka ze jak już się zgubię i zerkam na mapę to wiem gdzie jestem i jak to ma się do planów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VoytasRadon Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Ja bym Ci też polecał korzystanie w map Google. Wyznaczasz trasę tak jak opisał Fenthin. Dodatkowo jeśli masz konto Google możesz ją zapisać (opcja "Zapisz w Moich mapach" pod wskazówkami dojazdu). Później możesz tą trasę odpalić i edytować w przeglądarce: u góry "Moje miejsca", poniżej "Moje mapy"; albo w aplikacji androida: u góry przycisk "warstwy", z listy "Moje mapy" i dana trasa. Włączasz GPS i nie ma bata żebyś się pogubił.Jeśli to ma być koniecznie wersja do instalacji to jest przecież GoogleEarth -> http://www.google.pl/intl/pl/earth/download/ge/agree.html . Funkcjonalność ta sama. Wydruk zarówno z wersji pc i przeglądarkowej bez problemu.Po za tym polecam mapy Google dlatego, że po pierwsze, mapy są w miarę aktualne i mają zaznaczone nawet leśne, mało uczęszczane ścieżki (co dla mnie, fana jeżdżenia po krzaczorach, jest bezcenne [] ). Po drugie masz możliwość korzystania z dodatkowych opcji jak chociazby mapy terenu czy zdjęcia z panoramio, które ułatwiają lokalizację w terenie i pozwalaja ocenić czy dany cel podróży jest wart uwagi. Od niedawna działa też opcja wyznaczania tras rowerowych, która pozwala m.in. mniej więcej oszacować czas przejazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tymooteusz Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Najlepszy serwis do wyznaczania tras na podkładzie różnych serwisów mapowych to http://gpsies.com Gorąco polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trasymasy Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 mi również w tym przypadku google dobrze się sprawdza. Dodając wiele puntów pośrednich możemy całkiem precyzyjnie zaplanować całą trasę. Punkty możemy jeszcze ręcznie poprzestawiać i trasa gotowa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.