Skocz do zawartości

[ankieta licznik] Jaki licznik posiadasz ?

hassanbey

Jakiego rodzaju posiadasz licznik ?  

208 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki licznik posiadasz? Przewodowy czy bezprzewodowy ? a może GPS

2. 2. Jakiej firmy licznik posiadasz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1. Mierzyłem sobie drogę licznikiem oraz sport trackerem na komie (w bezchmurny dzień, wiec cały czas dobry zasięg gpsa) i po kilkunastu km sprawdziłem stany liczników. I tak:

sigma pokazywała 13,26 km a sport tracker pokazywał 12,35 km ..generalnie rozbieżność około km. i teraz pytanko. Czy w ustawieniach licznika powinienem zwiększyć czy zmniejszyć wprowadzoną wielkość koła?

Należy zmniejszyć wielkość koła, by przy tej samej ilości sygnałów licznik dodawał krótszy obwód koła = mniejszy dystans na liczniku.

Napisano

I tak: sigma pokazywała 13,26 km a sport tracker pokazywał 12,35 km ..generalnie rozbieżność około km.

Na 12km rozbieżność trochę za duża. Jak już pisano najlepiej zmierzyć obwód koła (np. jadąc rowerem do przodu od wentyla na dole do tego samego położenia), jak się ma długą miarkę to lepiej zrobić dwa, trzy, cztery lub więcej obrotów i wynik podzielić przez ich ilość - większa dokładność pomiaru. Na koniec wynik pomiaru odległości porównać ze "słupkami milowymi" przy drodze - żaden tam GPS - i ostatecznie na tym pomiarze nanieść poprawkę.
Napisano

Cześć! Mam licznik sigma speedmaster 5000 (instrukcja: http://www.zemebajku.cz/db/files/g968_manual_Speedmaster_5000.pdf ). i Mam dwa pytanka :) 1 do osób ze ścisłym umysłem, a 2 do osób znających zasady działania liczników...a więc:...

ad1 Gps nigdy nie będzie tak dokładny jak dobrze nastawiony licznik. 1km. przy 13km to bardzo dużo, ja miałem może 100m przy 10km. z tym że odbiornik na Sirf star III więc nie tak dokładny jak te wspomagane siecią (smartfony).

ad2 licznik nie zaokrągli.

A jak chcesz dokładnie nastawić licznik to poczytaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/142505-licznik-problem-ze-sparowaniem-licznika-z-ko%C5%82ami/

Napisano

Posiadam 2 liczniki - Polar cs200 cad ktorego kupienie bylo straszna glupota (czujniki nie posiadaja wymiennych baterii) oraz Sigma 16.12 sts cad z ktorego jestem jak na razie bardzo zadowolony.

Napisano

Mam Sigmę 1106 od 3500km - b.dobra jakość obudowy, przycisków, ładny, szkiełko niezmasakrowane, działa szybko, sprawnie, nie muli, pamięta wszystko po wyciągnięciu baterii, z kablem wszystko ok.

Na minus: - fatalny patent mocowania czujki od magnesu na te śmieszne gumki - odleciało po 500km ale izolka rulezz

- ostatnio zauważyłem że zaczyna się przekręcać czasem na kierownicy podczas szaleństw - wg. mnie trochę za szybko - i pytanie: co tam się konkretnie wyciera: ta podstawka czy cuś przy liczniku bo podstawkę można kupić samą widzę a nie chce wymieniać licznika bo te nowe modele to paskudne są, takie wydelikacone jakieś no i ta dwójka śmieszna :)

Napisano

ja mam bezprzewodowa Sigmę 1706 z pulsometrem.........

dwie podstawowe wady

- bezprzewodowość.

- nie włącza sie sam po dłuzszym postoju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...