Iskra14 Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Witam, jako, że kobieta zmienna bestyjka naszła mnie potrzeba zmian Na razie mam rower złożony na ramie Author Traction Chciałabym chyba zostać przy HT mogę pomyśleć nad jakimś fullem, jeżeli w tej kasie da się coś kupić dobrego z damperem. Co do używania roweru to teren najlepiej poza ścieżkami w lesie, asfalt jako dojazdy itd. Do nowej ramy chciałabym przełożyć wszystkie graty Nie wiem, które elementy mogą być problematyczne, amortyzator RS Reba RL 2012 1 1/8 cala z rurą 21cm (specjalnie nie przycinałam za bardzo), sztyca 31,6mm (ostatecznie mogę pomyśleć nad nową), korba slx m660 HT II, hamulce siemano 596, napęd 3x10, kółka Zircony 307. Chciałabym uniknąć typowo daskiej geometrii, jak najdalej od bardzo obniżonych rur itd. Nie podoba mi się to i kropka Na traction jeździ mi się bardzo dobrze, jest może ciut za duży, ale męska geometria mi nie przeszkadza Mam cały czas wątpliwości czy iść w stronę fulla - dobrze mi się jeździ na HT w terenie i nie mam chyba potrzeby dodatkowej amortyzacji. Pewnie dlatego, że nigdy nie jeździłam na fullu :) Może warto iść w stronę lekkiej ramy aluminiowej lub nawet karbonowej. Po ostatniej kradzieży rowery będą wisieć w mieszkaniu, samej też mi się będzie zdarzać go wieszać i ściągać. Na razie dopiero zaczynam poszukiwania. Zastanawiałam się nad egoistem 16'' http://velo.pl/czesci/ramy/author/egoist tyle, że nie bardzo leży mi malowanie. Mam rower złożony praktycznie na czarno i chciałabym utrzymać stylistykę - dla kobiety to ważne Facet w Krakowie zaproponował mi ściągnięcie karbonowej ramy 16'' za 2000zł http://www.fun-sport.org.pl/node/182 taka damska rama mi się podoba. Malowanie też mi pasuje tylko nie wiem czy to się opłaca http://www.fun-sport.org.pl/node/179 taka rama niestety już mi się podoba mniej, niżej tej górnej rury już nie zniosę, to gięcie też można sobie było darować Wiem, że to mało propozycji, bo dopiero się orientuję w temacie - dlatego też liczę na Waszą pomoc wydaje mi się, że rozmiar ramy około 16''. Co do firm to nie mam jakiś wymagań - rama ma być porządna, może być firmy mniej znanej w Polsce. Poniżej zdjęcie obecnego roweru Rower w fazie wtedy jeszcze montażowej
Mod Team Pixon Napisano 5 Lipca 2013 Mod Team Napisano 5 Lipca 2013 Pozwolę sobie wtrącić na temat podlinkowanej przez Ciebie ramy Author Egoist. Co prawda ja mam z 2011, jednak malowanie oraz materiał z kórego jest zrobiona jest nie zmienione. Z plusów: Bardzo dobrze położony lakier, NIE podatny na wszelkie uszkodzenia mechaniczne., odpryski etc. Sportowa geometria Sztywność, niestety kosztem masy Bezproblemowa możliwość puszczenia linek w całości w pancerzach Możliwość założenia bagażnika i sakw! Co już nie jest takie oczywiste w ramach sportowych. Minusy: Masa deklarowana przez producenta a masa rzeczywista. Mam ramę z 2011r. której waga katalogowa oscylowała w okolicach 1590 gramów. Realnie wyszło 1800g. Trochę dużo jak dla mnie. Mocowanie hamulca tarczowego mogłoby być PM Według mnie rama jest naprawdę dobra, szczególnie, że dwa lata temu kupowałem ją jeszcze za 900,00 zł w tej chwili widzę, że cena juz przekracza 1.000,00zł. To wciąż dobra propozycja na rynku nowych ram aluminiowych. Przy kupowaniu Egoista zwróć uwagę, że ma ona główkę Taper'ową tzn. będziesz musiała dokupić lub dorobić redukcję do swojej Reby żeby wszystko poprawnie działało lub (drożej) wymienić amortyzator. Dodam jeszcze, że ramę sztywną alu kupiłbym maks do 1400 zł. Powyżej tej kwoty wolałbym dozbierać i dołożyć do karbonu.
Iskra14 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Napisano 5 Lipca 2013 Dzięki za informacje. Waga spora faktycznie. Do tego bialy kolor praktycznie eliminuje egoista. Czekam na wypowiedzi posiadaczy fulli (najlepiej kobiet choc wiem, ze będzie ciężko) zastanawiam sie czy za 2000zł mozna kupić sensowna rame z damperem z moimi wymaganiami czy może raczej iść w stronę tego karbonu cube
Iskra14 Napisano 7 Lipca 2013 Autor Napisano 7 Lipca 2013 Cały czas mam dylemat czy skupić się na sztywnuaku z karbonu czy szukać jednak jakiegos fulla wiem, że na forum w większości panowie, ale może macie jakieś sugestie patrząc na to na czym jeżdżą Wasze kobiety? Przeglądam różne rowery na razie typowo damskie, bo wszyscy mi mówią, że z damską geometrią będzie mi się lepiej jeździć, ale szału nie ma w przypadku ram dla kobiet. Na razie najbardziej leży mi ten cube - będę kombinować, żeby się gdzieś do niego przymierzyć
Mod Team Pixon Napisano 11 Lipca 2013 Mod Team Napisano 11 Lipca 2013 Moja dziewczyna jeździ na ramie Giant XTC W (końcówka "W" czyli kobieca geometria) trochę marudzi że jest dla niej mimo wszystko za długa ta rama. Moja siostra ma rower złożony na ramie Specialized Myka, ktorej geometria jest również dostosowana do kobiecej budowy. Rama siostry jest krótsza, przez co jest wygodniejsza zarówno dla jednej, jak i drugiej kobiety. Jeżeli jesteś w stanie pozwolić sobie na ramę za 2 000zł i sprzedawca oferuje Ci w tej cenie karbonową ramę to nie masz co się zastanawiać. Brałbym bez zastanowienia. Boisz się ram Cube? Nie ma czego, wystarczy usiąść przymierzyć czy dobra geometria/rozmiar i można brać. Jak lubisz ryzyko i nie boisz się kombinować to dobrą opcją jest również ściągnięcie ramy z Chin. Co prawda estetyka przy takiej ramie schodzi na dalszy plan, ale masz lekką i tanią ramę (o ile nie dowalą cła antydumpingowego). http://www.alibaba.com/trade/search?IndexArea=product_en&SearchText=mtb_carbon_frame_26er&onsite=ON&atm=&f0=y&moqf=MOQF&moqt=MOQT1 http://www.alibaba.com/product-gs/1023640944/2013_CUBE_full_carbon_fiber_3k.html W temacie obok http://www.forumrowerowe.org/topic/141585-rama-author-egoist-pytanie-o-g%C5%82%C3%B3wk%C4%99-ramy/?p=1325082 kolega kupił również Egoist'a co prawda w rozmiarze taki jak mój. Możesz śledzić czy waga od roku 2011 coś się zmieniła czy nadal jest to ciężki kloc.
Iskra14 Napisano 11 Lipca 2013 Autor Napisano 11 Lipca 2013 Ram cuba się nie boję - wydaje mi się, że to porządny sprzęt. Na plus tez damska geometria, waga, kolor oraz cena bo wydaje mi się, że te 2000-2200 (w zależności od kursu €) jest ok. Dzisiaj planuje wycieczkę po sklepach pojeżdżę na jakiejś 16 lub czymś w tych okolicach rozmiarowych i zobaczę jak sie czuję. Jedno mnie zastanawia - czy jeżeli zmienię ramę na mniejszy rozmiar zmieni się jedna rzecz. Mianowicie chodzi mo o to, że obecny traction na długość jest ok (mam krótki mostek z poprzedniego roweru), ale jeżeli mam dobrze ustawione siodło na wysokośc (noga minimalnie ugięta) mam problem z podparciem się stopą w momencie zatrzymania roweru bez zsiadania. Wydaje mi się, że tutaj niewiele się da zrobić, chyba że się mylę
Mod Team Pixon Napisano 11 Lipca 2013 Mod Team Napisano 11 Lipca 2013 Owszem da radę coś zrobić. Wystarczy spojrzeć na wysokość położenia suportu nad ziemią. Widocznie w obecnej ramie jest on wysoko położony, przez co możesz mieć problemy z sięganiem do podłoża siedząc na siodełku. Można również pokombinować kupując krótsze ramiona korb. Co prawda wszystko to da minimalne korzyści.
Rulez Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 ) mam problem z podparciem się stopą w momencie zatrzymania roweru bez zsiadania. Wydaje mi się, że tutaj niewiele się da zrobić, chyba że się mylę Nie mylisz się.
marcin_ostrów Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Ja , jako zdeklarowany zwolennik FS , zaproponuje np coś takiego : http://allegro.pl/cube-sting-wls-100-mm-nowa-rama-17-cali-i3368945806.html Cześci podejdą ze starego roweru , trzeby by tylko utargować coś na damper M
Iskra14 Napisano 11 Lipca 2013 Autor Napisano 11 Lipca 2013 Ciekawa propozycja tylko nie wiem na jakie dampery zwrócić uwagę i jaki jest koszt. Poza tym bardzie skłaniałabym się ku rozmiarowi 16'', ale wiem, że to zależy od modelu
Mroofka82 Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Czesc Jestem kobietka i jezdze na fullu Dopóki się nie przejechałam na FS, to chciałam kolejnego sztywniaka Teraz już nie ma powrotu na HT Ujezdzam Ghosta Rt 5100 Miss. Obejrzyj sobie ta ramke ( model 5700 jest chyba czarny ), naprawdę godna polecenia.
Iskra14 Napisano 11 Lipca 2013 Autor Napisano 11 Lipca 2013 Super, że jest jakiś kobiecy głos w sprawie jaki masz damper w tym rowerze? Wiesz może, gdzie mogę kupić taką ramę?
Mroofka82 Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Super, że jest jakiś kobiecy głos w sprawie jaki masz damper w tym rowerze? Wiesz może, gdzie mogę kupić taką ramę? Damper to X-Fusion E1 Air RL 100 mm. O rame musialabys popytać u dystrybutora Ghost'a. Ja kupowałam caly rower w rowerycube.pl. Możesz wyslac mejla z zapytaniem czy jest możliwość sciagniecia samej ramki
chickenowa Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Hej, ja jestem wpsomniana wyzej przez Pixona posiadaczka Gianta XTC W. Jak chcesz to pytaj A co do tego, ze jest dla mnie za dluga? No coz, sama rama ma 57,5cm dlugosci a do tego mam 11cm mostka, takze owszem calosc jest dluga
Rulez Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 A może Rockmachine, tyle, że czerwono-czarna : http://www.ebay.de/itm/RockMachine-Vortex-Carbon-26-Cross-Country-Mountainbike-MTB-Fully-Rahmen-100-mm-/200742427967?pt=Sport_Radsport_Fahrr%C3%A4der&var=&hash=item2ebd2e5d3f Geometria ramy : http://www.rockmachine.us/en/archiv/2011/allmtn-marathon/vortex-70.html?side=geo
Fenthin Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 Białe ramy są ładne, bo są... białe. I wiem co mówię, sam mam białą ramę Jako że masz koła z niebieskimi wstawkami, dopóki nie włożysz czegoś czerwonego czy zielonego, spokojnie uzyskasz przyjemny dla oka efekt. Chyba, że ma być czarno i koniec? A damska geometria to nie to samo co damka. Jak sama zauważyłaś, są ramy damskie o po prostu skróconej górnej rurze, a są i takie, które mają tę rurę giętą.
Iskra14 Napisano 12 Lipca 2013 Autor Napisano 12 Lipca 2013 Białej ramie mówię nie miał chłopak, ma jego ojciec i mi sie nie podobają. Ostatecznie zniosłabym gdyby była rewelacyjna i miała jeszcze bardziej rewelacyjną cenę Teraz się cały czas zastanawiam czy skupic sie na karbonie czy na fullu narobiło mi się zamętu
marcin_ostrów Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 Cóż , rada na to jest prosta Jedziesz do Wolskiego , stajesz pod szlabanem i się usmiechasz do bikerów na fulach Ewentualnie ustawiasz się na rowerowaniu czy bikeholikach z kimś kto ma taki sprzęt. Jeden zjazd i będziesz wiedziała M
Mroofka82 Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 Iskra,a nie bedziesz przypadkiem w Czestochowie ? Dalabym Ci się przejechać na moim fullu
Mod Team Pixon Napisano 12 Lipca 2013 Mod Team Napisano 12 Lipca 2013 Nie, to jest bardziej kwestia zastanowienia się na spokojnie co tak naprawdę jest mi potrzebne i jakie mam priorytety. Podam swój przykład. Ja do jazdy po Łodzi i okolicy nie kupiłbym fulla. Raz, że za drogo, dwa za ciężko, trzy nie ma sensownego uzasadnienia gdzie taki rower wykorzystać. Natomiast gdyby mnie było stać na kolejny rower żeby takowego posiadać na wyjazdy w góry, to owszem wtedy fulla bym przygarnął bez zająknięcia. Musisz zadać sobie pytanie czy chcesz mieć fulla i jeździć wygodnie, kosztem większych nakładów finansowych a także siły potrzebnej do napędzenia roweru, czy chociażby wtargania go na górę. Czy jednak wolisz sobie poszaleć sztywniakiem po ścieżkach, na podjazdach wyprzedzać fulle, a na zjazdach trochę zostawać w tyle W Krakowie co prawda posiadanie fulla jest bardziej uzasadnione niż w Łodzi. Jednak to w dalszym ciągu Twoja decyzja. Pamiętaj, że oprócz ramy musisz jeszcze kupić damper, a to koszt 800-1000 zł
artoor Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 Teraz się cały czas zastanawiam czy skupic sie na karbonie czy na fullu narobiło mi się zamętu Karbon karbonowi nierówny, dlatego warto sprawdzić, co kryje się za okazją cenową. To znaczy wiadomo - noname'owa rama chińska, czyli wielki znak zapytania. Full to nęcąca propozycja, tylko czy potrzebujesz taki rower na dość łatwy teren? Entuzjaści fs są dwóch rodzajów - jedni korzystają z nich w ciężkim terenie, a inni są jak kierowcy samochodów terenowych w mieście, czyli przerost formy... Niedawno złożyłem córce rower na bardzo lekkiej (1250-1300g) i solidnej ramie Koba http://www.lemonbike.eu/koba-rama-racetool-26-niebieska.html Geometria nie jest typowo kobieca, ale trochę kobiet na nich jeździ i sobie chwalą.
marcin_ostrów Napisano 12 Lipca 2013 Napisano 12 Lipca 2013 Definicja dość łatwego terenu w Krakowie może się mocno różnić od takiej definicji z innego miejsca w Polsce Ja jestem za fulem , przesiadka z HT na fula do XC była dużym krokiem do przodu , drugim dużym krokiem była zmiana fula do XC na ścieżkowca . Przy czym zaznaczam ,że na HT jeżdziłem po Wielkopolsce i tam to wystarczało. W Maloplsce przestało wystarczać . Pixon , damper to około 450 pln za nowego Epicona , więc z tym 800-1000 przesadziłeś . Nie mówię o używkach , akurat 165mm jest popularnym rozmiarem i można często coś wyhaczyć ciekawego. Do tego mając Rebę , lekkie koła można spokojnie złożyć lekkiego fulla w granicach 12 kg. artoor : do entuzjastów fuli dodałbym trzeci rodzaj : Ci co chcą jeżdzić sobie wygodnie , niekoniecznie po ciężkim terenie czy asfalcie. Nie zależy im na wadze, tylko na frajdzie i funnie . Anyway , my tu sobie możemy pisać i pisać i niewiele z tego wyniknie. Iskra, weź dopadnij jakiegoś fulla i potestuj , skoro piszesz że nigdy nie jeżdziłaś. Zresztą, jak będziesz miała ochotę to napisz PW , możemy się ustawić w przyszłym tyg , mam na stanie małego Ghosta , mogę udostępnić do testów M
Mod Team Pixon Napisano 12 Lipca 2013 Mod Team Napisano 12 Lipca 2013 damper to około 450 pln za nowego Epicona Wiedziałem, ze ktoś skomentuje to Wiesz ramę również możesz kupić za 100zł jakiegoś fulla marketowego, przełożyć graty i jeździć, tylko czy oto w tym wszystkim chodzi?? Dając taką cenę myślałem o damperze z platformą np. Fox RP23 żeby jak najmniej poczuć niekorzystne bujanie po przesiadce ze sztywniaka.
Iskra14 Napisano 12 Lipca 2013 Autor Napisano 12 Lipca 2013 Dzięki za wszystkie rady, mam teraz o czym myśleć. Jak widać to nie takie proste najpierw rozwiąże dylemat fs czy ht a później będę mysleć nad marką. Może w weekend spróbuje na jakimś fs pojeździć. Mroofka w Częstochowie bywam ale nie w najbliższym czasie - gdyby jednak coś sięzmieniło to będę się odzywać Jeżeli chodzi o karbon to na razie biorę pod uwagę cuba - wydaje mi się, że jakościowo jest ok. Na chińskie wynalazki nie mam aż tyle odwagi Marcin napisalam pw
Mod Team Pixon Napisano 12 Lipca 2013 Mod Team Napisano 12 Lipca 2013 Poczytaj może się skusisz na ten karbon http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?t=6649&postdays=0&postorder=asc&start=0
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.