Skocz do zawartości

[tarcza] Minimalne bicie tarczy

inforobert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem dzisiaj hamulec tarczowy mechaniczny Promax + tarcza 160. Hamulec poprzedni był pływajacy, obecny całkiem podobny do poprzednika, ale jest dużo sztywniejszy.

Tarcza ma minimalne bicie, orentacyjnie 1 mm, no i jest minimalne ocieranie które mnie denerwuje

Luzując naciąg linki ocieranie zanika ale hamowanie słabiutkie.

Czy są klamki do tarczowych hamulców z większym "skokiem/naciągiem" linki :icon_question:

Możesz spróbować wyprostować tarczę - gdybyśmy gwarancyjnie zwracali krzywe to ani jeden rower w sklepie nie miałby działających hamulców. :) Krzywe tarcze to norma a nie rzadkość.

Jeśli bicie jest punktowe i w jednym miejscu to powinno się to udać na tyle, że hamulec będzie miał sensowny skok klamki bez ocierania.

Mam podobny problem zakupiłem tarczę ASHIMA ARO-08 180mm po przejechaniu ok.2-3km w celu jej dotarcia dostała bicie.. Czy mam szanse ją reklamować?

He, he :)

Dawno temu miałem z nią podobny problem.

http://www.forumrowerowe.org/topic/53314-tarczowki-cos-tu-nie-gra/

Jednak bicie jest minimalne więc postanowiłem ją zostawić i już 5 sezon jestem zadowolony.

• Mod Team

Hmm. Nie orientuję się zbytnio w tarczach do organików. Ale używałem tarcze clarksa do metalików, a też miałem klocki orga. i wszystko do dzisiaj jest ok, ale klocki wymieniłem na metaliki.

A od kiedy to są inne tarcze do metalików i organików? Na tańszych tarczach Shimano tylko ostrzegają żeby używać tylko organików, ale z tego co ludzie piszą, używają z metalikami i nie ma problemu. Natomiast nie ma czegoś takiego jak tarcze tylko po metaliki.

@Grzesław, jak chcesz dobre i sztywne tarcze to tylko na alu pająku. Od siebie polecę Shimano RT76/86.

A od kiedy to są inne tarcze do metalików i organików? Na tańszych tarczach Shimano tylko ostrzegają żeby używać tylko organików, ale z tego co ludzie piszą, używają z metalikami i nie ma problemu. Natomiast nie ma czegoś takiego jak tarcze tylko po metaliki.

O to mniej więcej mi chodziło, że niektóre tarcze są zalecane do żywicznych np, shimano, a np, moja ashima ma bardzo dużo otworów i zalecana była do metalików :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...