nikokot Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Witam, jak w temacie, chcę zakupić jakiś rower, kwota maks. 5500pln, nie chcę się bawić w składanie. Jeździłem takimi rowerami jak Merida Big-nine 29er, Scott Aspect 910 i 930, Merida One-Twenty 500-D oraz Kelly's Beast. Mam jakieś 185cm wzrostu i ponad stówkę masy. Jeździć będę rekreacyjnie po mieście, czasami do lasu czy coś. Na początku chciałem jakiegoś "najnera", aczkolwiek po jeździe Aspectem 910 stwierdziłem, że boli tyłek i może by kupić coś full suspension. Z modeli do których się nastawiam: Merida 500-D link: http://www.rowerymerida.pl/produkt494/one-twenty-500-d-rower-merida.html Kelly's Wandal - jeździłem Beast'em 17.5" rama i taki Wandal byłby do zamówienia, zastanawiam się tylko, czy 17.5" rama nie będzie na mnie za mała, gość w rowerowym mówił, że jest ok. link: http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2013/gorskie/fullsuspension/wandal# Giant Trance X3 2013 - Jutro jadę pytać o dostępność, brałbym zapewne rame 18" M link: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/trance.x.3/14066/64199/ Merida katalogowo 5499pln, dostałęm zniżke do 4500plnWandal katalogowo 5199pln, dostałem znike do 4650plnO tranca będę się dowiadywał, ale z tego co się wstępnie orientowałem w tym sklepie będzie 3% zniżki, czyli tyle ile nic. Dodam, że Kelly's Blog, lepszy od Wandala a droższy o 100pln jest już niedostępny. Poradźcie proszę, który z wymienionych rowerów będzie najlepszy, oraz czy 26" na taki kawał chłopa to nie za mało i nie będzie to śmiesznie wyglądać. 29er podobno teraz "modne" ale jakoś jednak wolałbym ze względu na wygodę (no i trochę też wygląd coś full suspension. Wiem, że prawdziwy rower z pełnym zawieszeniem to kwota 10k, stąd ten temat
Mod Team durnykot Napisano 5 Lipca 2013 Mod Team Napisano 5 Lipca 2013 Kelly's Wandal - jeździłem Beast'em 17.5" rama i taki Wandal byłby do zamówienia, zastanawiam się tylko, czy 17.5" rama nie będzie na mnie za mała, gość w rowerowym mówił, że jest ok Wg mnie będzie za mała ( za krótka). czy 26" na taki kawał chłopa to nie za mało i nie będzie to śmiesznie wyglądać. Nie będzie za mało. Śmiesznie ( jesli to istotne) będziesz wyglądał na zbyt małej ramie. Z proponowanych rowerów skreśliłbym Kellysa, który może się okazać zbyt wiotki pod Twoją wagą. Trance i Merida powinny być OK.Pomijam już fakt,że Kellys ma dosyć duże przełożenie na tłumiku, co w praktyce może oznaczac prace na bardzo wysokich ciśnieniach w tłumiku, co z kolei może dać bardzo progresywne zawieszenie. Merida i Trance będą bardziej komfortowe . Prywatnie mam OneTwenty w rozmiarze 20" ( wzrost 186 cm) i jest bardzo OK. Trance ma osprzęt z niższej grupy niż Merida i uboższy tłumik,ale zawieszenie w Trance może miec lepszą charakterystykę. Dobrze byłoby ,abyś się na Meridzie i Giant'cie przejechał. Wiem, że prawdziwy rower z pełnym zawieszeniem to kwota 10k, stąd ten temat Bzdura- prawdziwy full to kwota powyżej 15k. Nie przesadzajmy- nie zawsze jest sens wydawania powyżej 10k- rower za 5k może dać tyle samo satysfakcji co ten za 15k. Ważne,żebyś wiedział ,czego oczekujesz od sprzętu i czego potrzebujesz.
nikokot Napisano 5 Lipca 2013 Autor Napisano 5 Lipca 2013 Trance'm raczej nie będę miał możliwości jazdy, meridą jeździłem, no i powiem, że taki normalny rower. Podobno w meridzie jest sprężynowy amortyzator, a w Kellys'ie powietrzny co jest plus'em. Zależy mi na komforcie z jazdy. Będę jeździł po mieście, po trasach rowerowych, no ale pewnie zdarzy się, i że po jakimś terenie pojeżdzę. Na początku chciałem brać Meridę, ale jak pojechałem do sklepu Kellys'a Panowie wydali się obiektywni i mnie troche do tej marki przekonali. Głowny argument odsuwający meridę to kolor i ten amortyzator podobno gorszy, co przy mojej masie może mieć nieciekawe skutki. Kellys'a właściwie już zamówiłem, bo zostawiłem małą zaliczkę, ale natrafiłem na Trance X3 który z samego wyglądu jakoś lepiej się prezentuje mimo, że nie moje kolory. Także mógłbym spróbować zrezygnować z Wandal'a, na korzyść Trance bądź jednak tej Meridy, tylko czy jest sens. A może jeszcze co innego ?
Rulez Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Ważniejsza niż amortyzator jest rama, co Ci po lepszym amortyzatorze skoro rama jest mniej podatna na obciążenia. Brał bym Gianta ze względu na najlepszą ramę, tyle, że na pewno nie 18" ... masz jakiś ciąg na za małe ramy ...
Peterp079 Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Jako użytkownik Trance'a tak do siebie również polecam ten rowerek ze względu na ramę i pracę zawieszenia właśnie. Jeśli chodzi o rozmiar to mam 190cm wzrostu i XL 22" jest idealna. W L-ce 20" nie starczyło mi rury podsiodłowej. Przy Twoich 185cm L-ka wydaje się być idealna. M będzie za mała raczej.
nikokot Napisano 5 Lipca 2013 Autor Napisano 5 Lipca 2013 Czyli Kellys do niczego ? Kellys'a mogę mieć na poniedziałek, Trance X3 mam za 5000pln, ale trzeba bedzie czekać do 16 :/
Mod Team durnykot Napisano 5 Lipca 2013 Mod Team Napisano 5 Lipca 2013 Zależy mi na komforcie z jazdy. Będę jeździł po mieście, po trasach rowerowych, no ale pewnie zdarzy się, i że po jakimś terenie pojeżdzę. Patrząc na powyższe rodzi się pytanie- Czy na pewno potrzebujesz fula ze skokiem 120mm?
nikokot Napisano 5 Lipca 2013 Autor Napisano 5 Lipca 2013 A co innego miałbym potrzebować? Mam drobne problemy z kręgosłupem, i jazda na sztywnym tyle mi nie słuzy, do tej pory miałem tylko takie rowery, chciałbym spróbować czegoś innego. Ponawiam pytanie, czy Wandal jest do niczego w porównaniu z Trancem, i czy ten Giant jest warty zachodu?
Mod Team durnykot Napisano 5 Lipca 2013 Mod Team Napisano 5 Lipca 2013 A co innego miałbym potrzebować? Np. fula ( jeśli musi być ful ) ze skokiem 90-100 mm ,który ma tłumik z platformą i waży mniej niż 14 kg. http://allegro.pl/lapierre-x-control-slx-xt-reba-krk-i3347348974.html Giant Anthem http://allegro.pl/giant-anthem-x4-2011-l-20-nowy-full-gwar-i3358697376.html Lub dobrze dopasowanego 29era ze sztywnym tyłem lub taniego 29era fula ,skoro już musi być ful http://www.bikestacja.pl/pl/rower-jamis-dakar-xcr-sport-29-2013.html A propos- Meridę można taniej kupić http://allegro.pl/rower-merida-one-twenty-500-d-3999pln-i3354959897.html PS- wbrew pozorom ,ful w mieście nie zawsze jest wygodnym środkiem transportu.
nikokot Napisano 5 Lipca 2013 Autor Napisano 5 Lipca 2013 @UP, a może by tak jakieś przykłady ? Taniej fula nie dostane, nawet drożej a skok będzie mniejszy... Pisałem też, że ciężko mi jeździć na sztywnym tyle.
Peterp079 Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 PS- wbrew pozorom ,ful w mieście nie zawsze jest wygodnym środkiem transportu. A ja się nie zgodzę z tym stwierdzeniem. FS pod warunkiem że nie jest to maszyna enduro czy zjazdówka super sprawa również i do miasta. Przy naszych chodnikach, co moment wystających płytach, krawężnikach i wszelkiego rodzaju dziurach to jazda na sztywniaku jest męczarnią raz że dla tyłka a dwa dla kręgosłupa. Ja po przesiadce na FS ze sztywnego Scotta Aspecta i wcześniej innego roweru tylko się sobie dziwiłem że tyle czasu czekałem i się męczyłem tłukąc się na HT. I na pewno do HT już nie wrócę bo komfort i wygoda są nieporównywalnie większe na FS... A co innego miałbym potrzebować? Mam drobne problemy z kręgosłupem, i jazda na sztywnym tyle mi nie słuzy, do tej pory miałem tylko takie rowery, chciałbym spróbować czegoś innego. Ponawiam pytanie, czy Wandal jest do niczego w porównaniu z Trancem, i czy ten Giant jest warty zachodu? Tak jest wart zachodu zdecydowanie i skoro widzisz że tak Ci wszyscy radzą to poczekaj spokojnie. Wydać kasę jest bardzo łatwo tylko po co potem żałować... A Trance to świetna konstrukcja i super baza do dalszej rozbudowy. A jak kiedyś stwierdzisz że chcesz więcej skoku to spokojnie możesz tam wsadzić po 140mm i z tyłu i z przodu bez uszczerbku dla geometrii, co zresztą dużo ludzi już przetestowało i jest zadowolonych z zabiegu...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.