haiaw Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Witam, Moją meridą jeździ się za wolno... Chciałbym wymienić kasetkę na taką, która miałaby mniejszy najszybszy trybik. Mam standardowy osprzęt sklepowy przerzutki sram (7biegów) z tyłu i sis(3biegi) z przodu, kaseta tylna tez shimano - 7 biegów, ale nie wiem jaki model. W każdym razie najmniejsza zębatka jest większa od tych w moich starych dwóch góralach z bazaru. Którą kasetę bardziej opłaca się wymienić - przednią czy tylną? A może nie trzeba wymieniać całej kasety, a tylko tennajmniejszy trybik - np najmniejszy z tyłu ma 14 zębów. O ile w km.h zmiana z 14 trybów z tyłu na np. 11 może zwiększyć maksymalną prędkość? Znalazłem w Necie następujące dostępne kasety tylne: Shimano 7-rzędowy MegaRange 11-34T 64zł Shimano HG30 40zł Shimano 7 rz. SRAM PG-730 52zł W teorii wszystkie spełniają moje oczekiwania - njamniejszy tryb ma 11 zebow - z czego wynikają roznice w cenie? I czy ten najtanszy model będzie ok.? A może jednak lepiej wymienić przednią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabo Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 Kaseta nazywa się tylko to co jest z tyłu i jest zakładane na bębenek, a nie nakrecane...wtedy to jest wolnobieg. Musisz zorientować się czy masz kasete czy wolnobieg i wtedy można czegoś poszukać. Wolnobieg jest nierozbieralny i trzeba wymienić w całości, w kasecie też raczej jednej zębatki nie wymienisz, choć teoretycznie można. O ile szybciej będziesz jechał to można sobie bardzo prosto obliczyć, z różnicy przełożeń... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verb Napisano 13 Maja 2006 Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 nie wiem czy dobrze policzyłem ale ok 17% szybciej przy tej zamej prędkości pedałowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 13 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 O widzę że kolega z Allegro tutaj też urzęduje Na Cafe Allegro wszystko Ci opisałem co wiedziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.