Skocz do zawartości

[kaseta]Merida kalahari 500 - wymiana kasety

haiaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moją meridą jeździ się za wolno... Chciałbym wymienić kasetkę na taką, która miałaby mniejszy najszybszy trybik. Mam standardowy osprzęt sklepowy przerzutki sram (7biegów) z tyłu i sis(3biegi) z przodu, kaseta tylna tez shimano - 7 biegów, ale nie wiem jaki model. W każdym razie najmniejsza zębatka jest większa od tych w moich starych dwóch góralach z bazaru.

Którą kasetę bardziej opłaca się wymienić - przednią czy tylną?

A może nie trzeba wymieniać całej kasety, a tylko tennajmniejszy trybik - np najmniejszy z tyłu ma 14 zębów.

O ile w km.h zmiana z 14 trybów z tyłu na np. 11 może zwiększyć maksymalną prędkość?

Znalazłem w Necie następujące dostępne kasety tylne:

Shimano 7-rzędowy MegaRange 11-34T 64zł

Shimano HG30 40zł

Shimano 7 rz. SRAM PG-730 52zł

W teorii wszystkie spełniają moje oczekiwania - njamniejszy tryb ma 11 zebow - z czego wynikają roznice w cenie? I czy ten najtanszy model będzie ok.? A może jednak lepiej wymienić przednią?

Kaseta nazywa się tylko to co jest z tyłu i jest zakładane na bębenek, a nie nakrecane...wtedy to jest wolnobieg. Musisz zorientować się czy masz kasete czy wolnobieg i wtedy można czegoś poszukać. Wolnobieg jest nierozbieralny i trzeba wymienić w całości, w kasecie też raczej jednej zębatki nie wymienisz, choć teoretycznie można. O ile szybciej będziesz jechał to można sobie bardzo prosto obliczyć, z różnicy przełożeń...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...