DostojnyKocur Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Witam, odkopałem coś takiego i nie wiem jak to zamontować, tzn domyślam się, ale nie chcę eksperymentować. Z manetkami nie mam problemu, tylko nie wiem co zrobić z tymi ślizgami. Proszę o jakieś wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bop3 Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Manetki montujesz w miejscu 1 jak na zdjęciu Uploaded with ImageShack.us tak aby śruba ściskająca obejmę była u dołu a ujście linek skierowane do tyłu.Tą śmieszną tulejkę montujesz w okolicy suportu (miejsce oznaczone jako 2) aby linka idąca do tylnej przerzutki mogła tamtędy przejść i bezpośrednio dojść do pętelki na ostatni kawałek linki w pancerzu.Pętelka na obejmie z tulejką jest po to aby zacząć tam pancerz do linki przedniej przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DostojnyKocur Napisano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Warto to montować, czy kupić jakiś ślizg pod suport?? I jak ma wtedy pójść linka od przedniej przerzutki? Nie mam ślizgów pod suportem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malanski Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Warto to montować, czy kupić jakiś ślizg pod suport?? I jak ma wtedy pójść linka od przedniej przerzutki? Nie mam ślizgów pod suportem. Wrzuć kilka zdjęć ramy, to będziemy mogli Ci udzielić więcej wskazówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DostojnyKocur Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Rama identyczna jak na zdjęciu wyżej, tylko nie mam łapek na pompkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Jeszcze zależy od tego, czy masz przednią przerzutkę z oporą pancerza (wydaje mi się, że są bardzo rzadko spotykane). Jeżeli nie, to zamontuj ślizg pod suportem - jak ostatnio kupowałem (12 lat temu) to kosztował 5 PLN i w mojej ówczesnej ramie trzeba było wywiercić otwór w mufie, żeby przykręcić ten ślizg. Wg mnie ślizg pod suportem jest lepszy, mniej z nim problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DostojnyKocur Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Tak mi się wydawało, że ten wynalazek nie będzie najlepszy. Opora pancerza to coś w tym stylu? Mam w starym MTB coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pjetr Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Powinienes puscic nad suportem bo ostatnie oczko na tylnych widlach masz na gorze. Przez to oczko przechodzi linka do przerzutki. Jak puscisz pod suportem to linka bedzie ocierac o rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DostojnyKocur Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Może napiszę jak chcę to zrobić. Chciałbym, żeby linki szły pod suportem po ślizgu który kupie i zamontuje, zapomnijmy o tym śligu który pokazywałem na zdjęciach. Muszę jakąś specjalna przerzutkę kupić, żeby jej linka szła pod suportem i była "ciągnięta" z dołu, czy każdą mogę tak zamontować? Tutaj jest chyba zastosowany mój ślizg? Z tego co widzę między ślizgiem ze zdjęcia a przednia przerzutką musi być "coś" jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pjetr Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Niektore ramy mialy slizgi spawane do suportu od dolu a niektore od gory. W niektorych slizgi byly metalowa czescia montowana do skosnej rury na obejme (tak jak u Ciebie). Tak jak napisalem oczko przyspawane od gory na tylnych widlach sprawia ze powinienes miec slizgi nad suportem. W jaki sposob chcesz przymocowac slizg od dolu? Przyspawasz go? Bo watpie zeby biala rama na zdjeciu miala dziury na slizg przykrecany. Dodatkowo jak zamierzasz rozwiazac sprawe na tylnej rurce? Utniesz to oczko i przyspawasz je od dolu czy jakies inne domowe sposoby? Bo ten element jest dosyc istotny dla poprawnego funkcjonowania. Dla przerzutki nie ma znaczenia czy linka idzie gora czy dolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DostojnyKocur Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Czyli nie muszę nic kupować, tylko zamontować ten ślizg i bezpośrenio przeprowadzić linke z przedniej przerzutki przez ten ślizg do manetek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Jeśli dobrze widzę, to do przerzutki tylnej ślizg jest przyspawany na górnej części mufy suportowej, więc ten jest do przedniej. Nie ma przypadkiem takiego samego po drugiej stronie?Jak nie, to na skośnej rurze i jak już było powiedziane, linka do przedniej przerzutki od tej przelotki idzie w pancerzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DostojnyKocur Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Od przerzutki goła linka, potem od przelotki do manetki w pancerzu, a tylna przerzutka może byc bez pancerza tak? Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.