Wookki Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Witam serdecznie, w najbliższym czasie mam zamiar zakupić wspomniany wcześniej rower. I tu pojawia się mój problem a mianowicie, nie wiem jaki rozmiar ramy wybrać. Wiem, że dobranie odpowiedniego rozmiaru ramy jest bardzo ważne, dlatego zwracam się do was o pomoc.Mój wzrost: 175cmDługość nogi: 80cmRozpiska rozmiarów ram: S: Rura podsiodłowa = 467mm / 18.4”, Górna rura (mierzona poziomo) = 580mm / 22.8”, Kąt główki = 72.0 stopnie /Reach: 418mm / Stack: 546mm M: Rura podsiodłowa = 497mm / 19.6”, Górna rura (mierzona poziomo)= 595mm / 23.4”, Kąt główki = 72.5 stopnie /Reach: 428mm / Stack: 562mm L: Rura podsiodłowa = 527mm / 20.8”, Górna rura (mierzona poziomo)= 610mm / 24”, Kąt główki = 73.5 stopnie /Reach: 438mm / Stack: 580mmZastanawiam się na rozmiarem L, ale nie wiem czy nie będzie za duży.Z góry dziękuje i pozdrawiamMaks
Grooby666 Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Ale wiesz, że to jest ostre raczej do trików niż na miasto?
Wookki Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 Ale wiesz, że to jest ostre raczej do trików niż na miasto? Tak, mam tego świadomośc, ale zakochałem się w nim od pierwszej przejażdżki
Rufus414 Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Z tego co pamiętam on był zbudowany na piastach joytech więc troche słabo ...
Wookki Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 Z tego co pamiętam on był zbudowany na piastach joytech więc troche słabo ... Panowie, nie chodzi mi tutaj o recenzje pojedyńczym podzespołów tylko o pomoc w wyborze rozmaru ramy. Rower na pewno będzie z biegiem czasu modifikowany.
cienkun Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Nie siedziałem na tym konkretnym rowerze, ale patrząc na wymiary, to L będzie za duży. Mka powinna pasować, choć głowy nie dam.
TaZ Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Przy takich wymiarach prędzej S-ka. To jest dość długa rama i na Lce będziesz bardzo wyciągnięty, a nie o to tu chodzi. Najlepiej byłoby zapytać kogoś kto ma/miał styczność z tymi ramami, bo sam widzisz, że tutaj co odpowiedź to inna.
cienkun Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Przy takich wymiarach prędzej S-ka.To jest dość długa rama i na Lce będziesz bardzo wyciągnięty, a nie o to tu chodzi. Ale zwróć uwagę że ma króciutki mostek. Choć pod tricki, to w istocie S mógłby być OK.
OskarKabat Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Skoro piszesz że zakochałeś się w nim od pierwszej przejażdżki to na nim jeździłeś odpowiedz sobie na pytanie czy Ci było wygodnie. Jeśli odpowiedź brzmi TAK, wybierz ten rozmiar na którym jeździłeś. Jeśli NIE to tu pojawia się drugie pytanie. Była za mała czy za duża? Jeśli za duża kupujesz mniejszą, jeśli za mała większą Więcej myślenia, mniej pisania koledzy.
TaZ Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Jakbyś miał okazję przejechać się na np. Colnago K.Zero, to i na 59 przy wzroście kolegi byłoby Ci wygodnie
Wookki Napisano 5 Lipca 2013 Autor Napisano 5 Lipca 2013 Skoro piszesz że zakochałeś się w nim od pierwszej przejażdżki to na nim jeździłeś odpowiedz sobie na pytanie czy Ci było wygodnie. Jeśli odpowiedź brzmi TAK, wybierz ten rozmiar na którym jeździłeś. Jeśli NIE to tu pojawia się drugie pytanie. Była za mała czy za duża? Jeśli za duża kupujesz mniejszą, jeśli za mała większą Więcej myślenia, mniej pisania koledzy. To było jakies trzy lata temu, wtedy jeździłem jeszcze na wcześniejszej wersji tego roweru i tylko przez pięc minut, na dodatek byłem niższy i nie pamiętam jaki to był rozmiar ramy. Chyba zdecyduje się na M wydaję mi się najbardziej uniwersalna.
Pawel4freak Napisano 6 Lipca 2013 Napisano 6 Lipca 2013 imo jeżeli do trików to im mniejsza tym lepsza (w granicach rozsądku)
Wookki Napisano 6 Lipca 2013 Autor Napisano 6 Lipca 2013 Użyłem wielu kalkulatorów dobierających rozmiar ramy i wychodzi mi między ramą S a M ale mam zamiar jeszcze trochę urosnąć dlatego zdecyduję się na rozmiar M.Dzięki wielkie za pomoc i życzę miłego dnia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.