Skocz do zawartości

[rama] Pęknięta? (zdjęcie)

kojott

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam ramę z alu 6061 (amortyzowana), która podczas jazdy strzela (a nawet przy naciskaniu na górną rurę gdy rower stoi). Wyeliminowałem wszystkie inne źródła tego dźwięku, jedynie pozostają łożyska łącznika (?) lub rura podsiodłowa. Dźwięk słychać wyraźnie z okolicy tych łożysk, mniej więcej w połowie podsiodłówki. Z zewnątrz nie widać żadnych rys czy innych śladów pęknięcia. Zajrzałem do rury od wewnątrz, a tam:

kaffp0.jpg

(przód roweru jest po lewej)

Pęknięta?

Napisano

To ten Giant? Jak bardzo masz wysuniętą sztycę na codzień?

Nie, to inny rower. Sztyca jest mniej więcej wysunięta w połowie. A to miejsce na zdjęciu jest ok 10cm od mufy suportu. Widać na nim  "stopień", wygląda jakby rura była pęknięta i dwie części przesunięte względem siebie. Stąd to półkole na zdjęciu. 

Napisano

Kilka dni temu miałem podobny problem - trzeszcząca rama przy nacisku na górną rurę. Po dokładnych oględzinach byłem już prawie pewny, że gdzieś pękła tylko nie widać jeszcze śladu na lakierze. Okazało się, że wystarczyło odkręcić damper, wyczyścić i przesmarować tuleje montażowe i problem zniknął. Proponuję zrobić tak samo a najlepiej sprawdzić wszystkie osie obrotu zawieszenia. 

Napisano

Widać na nim  "stopień"

Może ten stopień to miejsce do którego dotarło narzędzie podczas obróbki wnętrza rury pod rozmiar sztycy ? 

Takie pękniecie musiało by być widoczne z zewnątrz ... 

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...