zed Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Witam, Dziś zauważyłem, że tylna tarcza hamulcowa ma luzy (rower ma ledwie 1000km, i staram się w miarę czesto przeglądać, czy wszystko działa dobrze i nic nie odpada). Tarcza nie bije na boki, tylko można ja obrocic o jakies 3-4mm lewo-prawo wokol osi. Dodatkowo jak zdjalem kolo to wyczulem na kasecie niewielkie bicie, tym razem na boki. Czy to piasta jest niedokręcona? No i jak to dokręcic? Dotąd miałem vbrake i nie wiem jak to ugryźć, bo nie widze śrub. Czy muszę się zaopatrzyć w klucz wielowpustowy do piast i po prostu to dokrecic? Zdjecie mocowania tarczy
filipog44 Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 To tarcza na centerlock a nie 6 śrub. Jest nasunięta na piastę i dokręcona specjalną nakrętką.
Fenthin Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Najprawdopodobniej niedokręcona. Potrzebujesz najzwyklejszego klucza do kaset. A jeśli chodzi o sama kasetę, jeśli to praktycznie niewyczuwalny luz, nie masz czym się przejmować. Jeśli większy, być może bębenek nie jest odpowiednio dokręcony.
bartek1182 Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 jak wyżej dokręcić trzeba jakimś tam kluczem do tego typu rzeczy a jak nie masz to idź do rowerowego się zapytać czy pożyczą ci na 2min czy coś
Rulez Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Sprawcą luzu może być sam system mocowania, wydaje się, że nakrętka nie dociska tarczy tylko sam adapter, a tarczę trzyma pierścień segera. Bo jeśli nie, to po cholerę ten pierścień ...
tobike Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Tarcza "HS1" na 6 śrub ale piasta na centerlook, więc ktoś zastosował dziwny adapter który ma luzy poprostu.
zed Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 Na chwilę wyszedłem z biura, żeby jeszcze raz rzucić okiem. Wydaje się, że tarcza (razem z tą czarną śrubą shimano) porusza się względem tych półokrągłych "nitów" na których opiera się pierścień segera. Ów pierścień był na tyle luźny, że przy poruszaniu tarczą zahaczyłem o niego ręką i zleciał... Po pracy założę go na nowo ale to chyba nie powinno tak łatwo spadać.
Rulez Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Nie powinno tak łatwo spadać, to mocowanie to jakiś wynalazek ...
Schwefel Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 To tarcza na centerlock a nie 6 śrub. Jest nasunięta na piastę i dokręcona specjalną nakrętką.To nie jest żaden centerlock tylko zwykle 6 śrub i w tym problem, bo do mocowania użyli adaptera Shimano, który jest marnej jakości stąd te luzy.Rozwiązaniem jest zakup tarcz na centerlock albo zmiana adaptera.
zed Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 To nie jest żaden centerlock tylko zwykle 6 śrub i w tym problem, bo do mocowania użyli adaptera Shimano, który jest marnej jakości stąd te luzy. Tak właśnie jest. Ten adapter to takie cudo Znalazłem instrukcję, w której jest napisane, że luzy mogą wynikać z konstrukcji adaptera. Choć akurat nie wiem czy chodzi o taki luz jak ja mam. Instrukcja adaptera PDF
filipog44 Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 To nie jest żaden centerlock tylko zwykle 6 śrub i w tym problem, bo do mocowania użyli adaptera Shimano, który jest marnej jakości stąd te luzy. Rozwiązaniem jest zakup tarcz na centerlock albo zmiana adaptera. Ok, w takim razie sorry za pomyłkę.
Rulez Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Tak właśnie jest. Ten adapter to takie cudo Znalazłem instrukcję, w której jest napisane, że luzy mogą wynikać z konstrukcji adaptera. Choć akurat nie wiem czy chodzi o taki luz jak ja mam. Instrukcja adaptera PDF W tej instrukcji przewidują nawet przesunięcie tarczy w osi i ocieranie o zacisk
ugupu Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Jaki więc adapter możecie polecić? Sam mam to gó..o i mi tarcza lata.
zed Napisano 5 Lipca 2013 Autor Napisano 5 Lipca 2013 Jutro jade na urlop, wiec zeby sie nie bawic w samodzielne proby, podjechalem do serwisu i pan serwisant powiedzial, ze jest zle dokrecone. Dokrecil w 10 minut i wszystko dziala jak nalezy i nic nie obciera. Aha, dodał, że jeśli za późno się zauważy luzy to po jakimś czasie adapter się uszkadza i trzeba go wymienić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.