Skocz do zawartości

[Tarcza hamulcowa] Luzy na tarczy

zed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dziś zauważyłem, że tylna tarcza hamulcowa ma luzy (rower ma ledwie 1000km, i staram się w miarę czesto przeglądać, czy wszystko działa dobrze i nic nie odpada). Tarcza nie bije na boki, tylko można ja obrocic o jakies 3-4mm lewo-prawo wokol osi. Dodatkowo jak zdjalem kolo to wyczulem na kasecie niewielkie bicie, tym razem na boki. Czy to piasta jest niedokręcona? No i jak to dokręcic? Dotąd miałem vbrake i nie wiem jak to ugryźć, bo nie widze śrub.  Czy muszę się zaopatrzyć w klucz wielowpustowy do piast i po prostu to dokrecic? 

Zdjecie mocowania tarczy

ood3.jpg

Napisano

Najprawdopodobniej niedokręcona. Potrzebujesz najzwyklejszego klucza do kaset.

A jeśli chodzi o sama kasetę, jeśli to praktycznie niewyczuwalny luz, nie masz czym się przejmować. Jeśli większy, być może bębenek nie jest odpowiednio dokręcony.

Napisano

jak wyżej dokręcić trzeba jakimś tam kluczem do tego typu rzeczy :) a jak nie masz to idź do rowerowego się zapytać czy pożyczą ci na 2min czy coś :D

Napisano

Sprawcą luzu może być sam system mocowania, wydaje się, że nakrętka nie dociska tarczy tylko sam adapter, a tarczę trzyma pierścień segera. Bo jeśli nie, to po cholerę ten pierścień ... :blink:

Napisano

Na chwilę wyszedłem z biura, żeby jeszcze raz rzucić okiem. Wydaje się, że tarcza (razem z tą czarną śrubą shimano) porusza się względem tych półokrągłych "nitów" na których opiera się pierścień segera. Ów pierścień był na tyle luźny, że przy poruszaniu tarczą zahaczyłem o niego ręką i zleciał... Po pracy założę go na nowo ale to chyba nie powinno tak łatwo spadać.

Napisano

To tarcza na centerlock a nie 6 śrub. Jest nasunięta na piastę i dokręcona specjalną nakrętką.

To nie jest żaden centerlock tylko zwykle 6 śrub i w tym problem, bo do mocowania użyli adaptera Shimano, który jest marnej jakości stąd te luzy.

Rozwiązaniem jest zakup tarcz na centerlock albo zmiana adaptera.

Napisano

To nie jest żaden centerlock tylko zwykle 6 śrub i w tym problem, bo do mocowania użyli adaptera Shimano, który jest marnej jakości stąd te luzy.

Tak właśnie jest. Ten adapter to takie cudo

4787_0.jpg

Znalazłem instrukcję, w której jest napisane, że luzy mogą wynikać z konstrukcji adaptera. Choć akurat nie wiem czy chodzi o taki luz jak ja mam. Instrukcja adaptera  PDF

Napisano

To nie jest żaden centerlock tylko zwykle 6 śrub i w tym problem, bo do mocowania użyli adaptera Shimano, który jest marnej jakości stąd te luzy. Rozwiązaniem jest zakup tarcz na centerlock albo zmiana adaptera.

Ok, w takim razie sorry za pomyłkę.
Napisano

Tak właśnie jest. Ten adapter to takie cudo

4787_0.jpg

Znalazłem instrukcję, w której jest napisane, że luzy mogą wynikać z konstrukcji adaptera. Choć akurat nie wiem czy chodzi o taki luz jak ja mam. Instrukcja adaptera  PDF

W tej instrukcji przewidują nawet przesunięcie tarczy w osi i ocieranie o zacisk :blink:

Napisano

Jutro jade na urlop, wiec zeby sie nie bawic w samodzielne proby, podjechalem do serwisu i pan serwisant powiedzial, ze jest zle dokrecone. Dokrecil w 10 minut i wszystko dziala jak nalezy i nic nie obciera. Aha, dodał, że jeśli za późno się zauważy luzy to po jakimś czasie adapter się uszkadza i trzeba go wymienić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...