Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] Wyciek płynu

lisster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam hamulce hydrauliczne SHIMANO BR-M395W.

Tylne klocki leciutko ocierały o obręcz dlatego chciałem wyregulować zacisk.

Chyba odkręciłem złe śruby bo po odkręceniu pozbyłem się płynu hamulcowego.

Moje pytanie czy odkręcając którąś z tych śrub, którą zaznaczyłem na zdjęciu możliwy jest wyciek płynu, czy może coś jest uszkodzone?

Dodam, że śruby które są na fotce odkręciłem praktycznie całkowicie tak że rozpołowiłem zacisk.

Na obrazku nie ma 2 śrub, ale wiadomo, że kiedy zacisk jest przykręcony do ramy to się tam znajdują ;)

No i pytanie ile w serwisie powinno kosztować ponownie napełnienie układu płynem?

shimano-BR-M395-W-calliper.jpg

To czy taki zabieg spowoduje wyciek sam sobie odpowiedziałeś :) Dwie duże śruby z boku zacisku łączą jego połowy, ta u góry zamyka odpowietrznik czyli kanał wlotowy dla płynu przy zalewaniu układu.

Na zdrowy, chłopski rozum - wg mnie jednoznacznie widać że cały zacisk jest w dwóch miejscach przymocowany do ramy/adaptera i tam powinno się dokonywać regulacji...

Najprawdopodobniej zalałeś też klocki hamulcowe i jeśli dokonywałeś regulacji z kołem w ramie to pewnie też i tarczę.

Jest jak mówisz! Miałem w planach regulację całego zacisku, czyli powinienem odkręcić śruby które mocują go do ramy, w pośpiechu jednak zrobiłem błąd i odkręciłem w ten sposób, że rozpołowiłem zacisk. Klocki na pewno zalane przez olej, bo przez chwile jeszcze hamował i zaczął piszczeć. Da się je wyczyścić czy trzeba założyć nowe? Ile powinno kosztować doprowadzenie takiego hamulca do użytku?

Miałem zdać relację dla potomnych co i jak. Konieczna była wymiana klocków, czyszczenie tarczy i napełnienie układu. Całość wyszła mnie około 120zł. Drogo, myślałem, że się zmieszczę w 60. Klocki dali niby lepsze niż były oryginalne (jeśli im wierzyć, kosztowały chyba 39 zł), ale dalej żywiczne, sprzedawca stwierdził, że do tego zestawu nie ma sensu dawać innych. Na początku tragedia, słabo hamowały i piszczały, teraz jest ok, niby się dotarły, nie piszczą i hamują, ale mam jednak wrażenie, że tamte były bardziej czułe. To na tyle, uważajcie więc które śruby odkręcacie bo Was też może spotkać dość droga przygoda, w sklepie stwierdzili, że takie rozszczelnienie układu przez użytkowników to dość częsty przypadek :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...