Skocz do zawartości

[ośka] Hałas w przednim kole.

TenNowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Mam problem, ostatnio w moim rowerze zaczęło coś hałasować w przednim kole.
Więc postanowiłem to dziś sprawdzić, wianki były całe, ośka też, więc wziąłem się do roboty i wyczyściłem to wszystko, nasmarowałem nie żałując sobie smaru i skręciłem. 
Na początku wszystko było ok, ale przejechałem jeszcze 5 km i znowu zaczęła hałasować tylko ze jeszcze głośniej.
Jakieś rady.?

Pozdrawiam.

Napisano

Uszkodzony konus, bieżnia? Koło nie ma luzów?

IMHO lepiej dać same kulki, ale z pamięci nie powiem Ci ile tam wchodzi. 1 albo 2 więcej niż w wianku.

Napisano

Konusy są całe, bieżnia tak samo luzów też nie ma.
Chyba że istnieje możliwość że niedokładnie wyczyściłem i zostało trochę piasku, albo na szmatce było już trochę brudu i się osadziło tam w środku.. :\

Napisano

Dokładnie wyczyścisz wszystko benzyną.

I serio zastanów się nad tym, czy nie lepiej dać same kulki.

o co ci chodzi z tymi kulkami ?

Napisano

Po prostu wywalasz kulki z wianka (czy tam koronki), dodajesz 1 lub 2 sztuki i wsadzasz tam same kulki. Ja tak mam od dawna i śmiga lepiej niż na wiankach.

Napisano

Co do tych kulek to czy one nie będą za małe żeby dobrze działały.?
Bo w tylnym akurat mam z jednej strony wianek a z drugiej kulki i te kulki właśnie są znacząco większe od tych w wianku...

Jutro spróbuje benzyną wyczyścić i napiszę czy coś dało.

Napisano

Być może kulki są zbyt mocno dokręcone i po prostu o siebie ocierają i stąd ten hałas :). Przy pozbywaniu się koronki pamiętaj, aby nie zapełniać do końca ośki kulkami tylko pozostawić jedno miejsce wolne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...