ureq Napisano 3 Lipca 2013 Napisano 3 Lipca 2013 Witam Panstwa, Czy ktos mial do czynienia z tylnym Nude TC ? Czytalem, ze jest problemowy (trudny w regulacji, nie trzyma cisnienia dosc czesto, wycieka) i dobrym posunieciem jest zamiana na sprawdzonego Foxa RP23... Nie jezdzilem jeszcze na Nude jednak zasiegnawszy Waszej opinii ewentualnie zamienilbym go na foxa na wstepie. Moze sa inne ktore polacacie, nie tylko RP 23 ? Dziekuje (brak polskich znakow spowodowany brakiem polskiego ukladu klawiatury, wybaczcie)
Mod Team durnykot Napisano 3 Lipca 2013 Mod Team Napisano 3 Lipca 2013 Sama wymiana to nie problem- problem tkwi we właściwym doborze tłumika- musisz znać parametry : - Rebound tune - Velocity Tune/Compression Tune Źle dobrany tłumik może spowodować kiepskie działanie zawieszenia. (brak polskich znakow spowodowany brakiem polskiego ukladu klawiatury, wybaczcie) Nie wybaczamy.
ureq Napisano 4 Lipca 2013 Autor Napisano 4 Lipca 2013 Niestety tychze danych nie mam Bardziej zalezy mi na opinii ogolnej odnosnie mechanicznego dzialania i zywotnosci/jakosci jego wykonania.
tobo Napisano 4 Lipca 2013 Napisano 4 Lipca 2013 Może napisz jaki masz styl jazdy i czego oczekujesz od roweru? Problem z tym foxem polega na tym że "twardość" platformy jest dopasowana do zawieszenia roweru i zapatrywań producenta na to jak powinno się ono zachowywać przy różnych ustawieniach regulacji tego dampera. Jest on chyba w rowerze Spark (nie napisałeś modelu ale na to wygląda) więc raczej przeznaczonego do sportowej jazdy i chyba oczekujesz możliwości blokady. Wg mnie przy tym typie zawieszenia i nawet mocnej platformie nie uzyskasz "sztywnego" zawieszenia przy aktywnym propedalu z trzecim stopniem. Posiadałem dwa takie foxy w tej samej ramie, przy czym różnica ustawień fabrycznych dotyczyła poziomu kompresji - raz był stopień średni raz wysoki. Rower miał zawieszenie wirtualne więc dobrze radzące sobie z bujaniem. Przy mocnej kompresji na trzecim stopniu pp zawieszenie było praktycznie sztywne, przy średniej reagowało brakiem pompowania tylko na siedząco w siodle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.