Skocz do zawartości

[centrowanie koła] jak dobrze i szybko nacentrować koło

rosol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przeplatam właśnie koło z nową piastą i mam problem.

Wycentrowałem koło tak aby nie było bicia na boki i wyszło naprawdę dobrze jednak wyszło przy tym ze mam w jednym miejscu tzw jajko

Próbując to zniwelować znowu pokazała się centra na boki.

Wróciłem do momentu poprzedniego ale będę musiał te jajko zlikwidować

Wiecie może jaki jest szybki sposób na to czy nie ma takiego tylko cierpliwość?

Dodam że te jajko robi się w miejscu połączenia obręczy ale nie wiem czy to ma coś wspólnego

Napisano

Nie łatwej i prostej recepty.

W necie znajdziesz mnóstwo porad ilustrowanych filmikami jak uporać się z tym - popróbuj. Zobaczysz, jaką frajdę da Ci nabywanie umiejętności budowania dobrych kół.

Słusznie przeczuwasz, że w tym działaniu cierpliwość jest najlepsza. Dodam jeszcze, że wielce pomocną będzie i spora dawka samokrytycyzmu. 

Jeśli owych zabraknie, nieunikniona będzie wizyta w warsztacie rowerowym.

Napisano

Nie ma sposobu na szybkie nacentrowania koła. Jest tylko sposób aby koło nacentrować dobrze. Najważniejsze jest kolejność operacji, precyzja i cierpliwość

• popełniłeś pierwszy błąd. Po zapleceniu i wstępnym naciągnięciu szprych likwidujesz najpierw bicia pionowe czyli aby koło było kołem a nie jajem
  • następnie likwidujesz bicia poziome kontrolując oczywiście czy w między czasie nie powstają bicia pionowe ... z reguły nie powstaną
  • gdy zlikwidujesz bicia poziome a szprychy jeszcze nie grają to naciągasz stopniowo wszystkie szprychy aż zaczną grać i ponownie sprawdzasz koło pod katem bicia pionowego i poziomego.

Całą operacja od porozwalanych szprych, obręczy i piasty do kompletnego złożenia koła z oponą włącznie nie powinna zająć więcej niż 2-3 h

Powodzenia :thumbsup:

Napisano

robertrobert1 wyczerpal temat :) Ja bym tylko dodal bys sie nie zrazil jak z 3 godzin zrobi Ci sie dzien na poczatku. Potem bedzie juz tylko lepiej. Pamietaj by stale kontrolowac, czy szprychy sa mniej wiecej rowno napiete.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...