Skocz do zawartości

[opony] Jaka opona do lekkiego maratonu

pawelpiwowarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym wystartować za miesiąc w maratonie rowerowym. Będzie to mój pierwszy maraton. Zastanawiam się, czy kupić opony specjalnie pod ten maraton. Proszę o pomoc.

Jeżdżę 3-4 tysiące kilometrów rocznie (tylko szacuję, licznik rowerowy to dla mnie zbędny gadżet), także zimą. Teraz postanowiłem przejechać się w jakimś maratonie. Bardzo lekkim (Suchy Las pod Poznaniem). Od zeszłego sezonu jeżdżę na drutowych Smart Samach 2.1. Zastanawiam się, czy dużo zyskam i czy warto założyć specjalnie na maraton opony o bardziej agresywnym bieżniku. I mam dylemat. Być może spodoba mi się ta zabawa i zacznę jeździć także w cięższych maratonach, z drugiej strony być może nie, i będzie to mój jedyny maraton (bardziej zaangażowany jestem biegi tuptane). Z trzeciej strony jeżdżę rowerem również zimą (do pracy i dla zabawy) i zastanawiam się czy nie kupić oponek do używania na maratonach a jednocześnie takich, które będę zakładał zimą by mieć lepszą trakcję niż na Smart Samach (bo w tych, w kopnym śniegu, kiepściutko; ale nie ma tego złego - technika mi się, dzięki temu, radykalnie polepszyła :)

Żeby było trudniej, nie chcę wydawać zbyt dużo na opony.

Ważę około 80 kg, a mój rower to stary (piętnastoletni) Gary Fisher Wahoo (ze sztywnym przednim widelcem, oczywiście 26 cali).

Czy warto kupić jakieś agresywniejsze a jednocześnie uniwersalne opony? Jakie? Jaki rozmiar?

Wstępnie myślałem o Kendzie Karmie.

Proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów.

Napisano

W sumie, macie rację, nie ma się co rozczulać nad pierwszym lepszym płaskim maratonem, tym bardziej, traktowanym luzacko :)  A do zimy daleko.

Pewnie ten maraton przejadę na Smart Samach, a na zimę i cięższe warunki (ewentualnie późniejsze maratony) jakieś Rocket Rony albo Karmy.

Napisano

Jeśli chcesz coś zmienić, to najwyżej przednią oponę, żebyś miał minimum amortyzacji. Coś typu Xking 2.4.

Napisano

Nie wiem czy na Twoim miejscu bym coś kombinował. Tak jak piszesz to będzie stosunkowo łatwy maraton a Smart Samy są na tyle uniwersalnymi oponami, że w zupełności powinny wystarczyć. Problem może się pojawić jeśli okaże się, że będzie mokro i dużo błota, no ale taki już urok opon uniwersalnych :) A jeśli to będzie Twój pierwszy maraton to przynajmniej sprawdzisz czego Ci będzie trzeba o ile będzie taka konieczność w przyszłych startach a te zawody potraktuj jako test.

Nota bene sam myślę, żeby wziąć udział w tym maratonie na moim rowerze crossowym na zmienionym ogumieniu, Oczywiście czysto rekreacyjnie i dla zabawy. Wiadomo gdzie można się zapisywać bo tutaj nie widzę takiej możliwości.

Napisano

I smart sam poradzi sobie w blocie przy dobrym cisnieniu i technice.

Jezeli chcesz fajnej gumy to bierz Geax Saguaro. Bardzo duzo na nich startuje praktycznie w kazdych warunkach.

Opini o nich bardzo duzo na forum

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...