pawelpiwowarczyk Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 Chciałbym wystartować za miesiąc w maratonie rowerowym. Będzie to mój pierwszy maraton. Zastanawiam się, czy kupić opony specjalnie pod ten maraton. Proszę o pomoc. Jeżdżę 3-4 tysiące kilometrów rocznie (tylko szacuję, licznik rowerowy to dla mnie zbędny gadżet), także zimą. Teraz postanowiłem przejechać się w jakimś maratonie. Bardzo lekkim (Suchy Las pod Poznaniem). Od zeszłego sezonu jeżdżę na drutowych Smart Samach 2.1. Zastanawiam się, czy dużo zyskam i czy warto założyć specjalnie na maraton opony o bardziej agresywnym bieżniku. I mam dylemat. Być może spodoba mi się ta zabawa i zacznę jeździć także w cięższych maratonach, z drugiej strony być może nie, i będzie to mój jedyny maraton (bardziej zaangażowany jestem biegi tuptane). Z trzeciej strony jeżdżę rowerem również zimą (do pracy i dla zabawy) i zastanawiam się czy nie kupić oponek do używania na maratonach a jednocześnie takich, które będę zakładał zimą by mieć lepszą trakcję niż na Smart Samach (bo w tych, w kopnym śniegu, kiepściutko; ale nie ma tego złego - technika mi się, dzięki temu, radykalnie polepszyła Żeby było trudniej, nie chcę wydawać zbyt dużo na opony. Ważę około 80 kg, a mój rower to stary (piętnastoletni) Gary Fisher Wahoo (ze sztywnym przednim widelcem, oczywiście 26 cali). Czy warto kupić jakieś agresywniejsze a jednocześnie uniwersalne opony? Jakie? Jaki rozmiar? Wstępnie myślałem o Kendzie Karmie. Proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów.
pawelpiwowarczyk Napisano 7 Lipca 2013 Autor Napisano 7 Lipca 2013 W sumie, macie rację, nie ma się co rozczulać nad pierwszym lepszym płaskim maratonem, tym bardziej, traktowanym luzacko A do zimy daleko. Pewnie ten maraton przejadę na Smart Samach, a na zimę i cięższe warunki (ewentualnie późniejsze maratony) jakieś Rocket Rony albo Karmy.
CMIK Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Jeśli chcesz coś zmienić, to najwyżej przednią oponę, żebyś miał minimum amortyzacji. Coś typu Xking 2.4.
Piehursson Napisano 7 Lipca 2013 Napisano 7 Lipca 2013 Nie wiem czy na Twoim miejscu bym coś kombinował. Tak jak piszesz to będzie stosunkowo łatwy maraton a Smart Samy są na tyle uniwersalnymi oponami, że w zupełności powinny wystarczyć. Problem może się pojawić jeśli okaże się, że będzie mokro i dużo błota, no ale taki już urok opon uniwersalnych A jeśli to będzie Twój pierwszy maraton to przynajmniej sprawdzisz czego Ci będzie trzeba o ile będzie taka konieczność w przyszłych startach a te zawody potraktuj jako test. Nota bene sam myślę, żeby wziąć udział w tym maratonie na moim rowerze crossowym na zmienionym ogumieniu, Oczywiście czysto rekreacyjnie i dla zabawy. Wiadomo gdzie można się zapisywać bo tutaj nie widzę takiej możliwości.
GhOsTwrc Napisano 8 Lipca 2013 Napisano 8 Lipca 2013 I smart sam poradzi sobie w blocie przy dobrym cisnieniu i technice. Jezeli chcesz fajnej gumy to bierz Geax Saguaro. Bardzo duzo na nich startuje praktycznie w kazdych warunkach. Opini o nich bardzo duzo na forum
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.