mapi Napisano 2 Lipca 2013 Napisano 2 Lipca 2013 Cześć wszystkim.Temat zabezpieczeń jest dość ubogi przeglądając polskie strony. Nie ma u nas w Polsce organizacji, która rzetelnie testowałaby skuteczność zabezpieczeń. Odwiedziłem strony holenderskie i znalazłem u nich taką organizację. Jeździłem na rowerach holenderskich i są bardzo dobre, ale to inny temat. W Holandii temat zabezpieczeń, walka z kradzieżami, powiadomienia policji, system chipów, numerów ram współpraca z ubezpieczycielami i akcje promocyjne, strony internetowe z kradzinymi rowerami są dobrze zorganizowane (przynajmniej lepiej niż w Polsce) dlatego zacząłem szukać w stronach holenderskich. Jednak mimo to ginie tam wg statystyk około 700 tysięcy rowerów rocznie. Rozkręcane są na części, można je spotkać za granicą na ulicach Paryża i w Berline oraz wywożone są też na wschód. Polecam stronkę z Holandii w sprawie klasyfikacji sprzętu zabezpieczającego tutaj. Ponadto przedstawiam kilka zasad dotyczące zachowań związanych z zabezpieczeniem roweru z tej stronki:1.Kup dwa rodzaje zabezpieczeń dla jednego roweru2.Przymocuj rower do części stałej nawet gdy zostawiasz rower na chwilę3.Do jazdy w wielkim mieście używaj prostego roweruNajlepsze zabezpieczenia to:1. Łańcuch ze stali hartowanej2.U-lockiZałączam plik na temat zabezpieczeń do ściągnięcia tutaj. Niestety w holenderskim ale zawsze cośDodaję filmy o zabezpieczeniach- jasno z nich wynika, że zabezpieczenia byle jakie poniżej 100 zł są niewiele warte (patrz film 3 - wszystkie kosztowały około max 30 euro= około 120 złotych, a zostały rozpracowane w nie dłużej niż 2 minuty. Według ekspertów liczy się tylko stal hartowana, nawet u-locki i łańcuchy ze stali niehartowanej są na niskim poziomie wg rankingów Jeśli ktoś chce może skomentować, choć temat był już nie raz poruszany. Dodaję go jako ciekawostkę informacyjną- z pewnością kogoś zainteresuje.
am400d Napisano 5 Lipca 2013 Napisano 5 Lipca 2013 Świetny post, szkoda, że po holendersku ale i tak trochę można się dowiedzieć, dzięki!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.