xemir Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Może mi ktoś pomóc to wyjaśnić? Miałem krzywą tarczę Avida, wymieniłem na nową (Alligatora). Po zamontowaniu na tylniej piaście, zauważyłem bicie - przez to bicie, okropnie mi ociera. Sprawdzałem nową tarczę - wygląda na prostą (położyłem na płaskim blacie, widać różnicę w stosunku do starej). Co ciekawe, jak nie dokręcę całkowicie 2-3 śrub, wówczas tarcza praktycznie nie ma bicia. Nie brałem pod uwagę, żeby coś się stało z piastą - nie bardzo sobie wyobrażam co by tam się mogło stać. Poprzednia tarcza była zamontowana od "nowości" - czyli ok 4 lat. Zero poważnych wypadków. Z góry dzięki, -WSz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzikO Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 A jak przykręcałeś nową tarcze sprawdziłeś czy nie ma na piaście jakiś resztek kleju albo paprochów? Czasem małe ziarenko brudu może zniweczyć wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xemir Napisano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 A jak przykręcałeś nową tarcze sprawdziłeś czy nie ma na piaście jakiś resztek kleju albo paprochów? Czasem małe ziarenko brudu może zniweczyć wszystko. Tak, sprawdziałem. Czyściłem piastę w okolicach gwintów (samą tarczę też wyczyściłem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu83 Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Niestety to, że tarcza wygląda na prostą na blacie, nie musi oznaczać, że faktycznie taka jest. Jeśli jest bicie miejscowe (ociera w jednym czy kilku miejscach, a nie na całym obwodzie), to trzeba by ją podprostować. Takie delikatne skrzywienie dogniesz palcami po zdiagnozowaniu miejsca - obserwuj i słuchaj gdzie i o który klocek obciera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 obróć tarczę względem bieżącego ustawienia i zobacz, może to nie tarcza a reszta. Zresztą poczytaj - http://www.forumrowerowe.org/topic/67078-tarcza-prostowanie-tarczy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Może to być bicie spowodowane luzem na osii piasty. Mogłeś czyszcząc piastę poluzować konusy i stąd te bicie, ewentualnie wcześniej już biła piasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Dokładnie sprawdź luz na piaście, sam miałem taki problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.