Skocz do zawartości

[opony] jaką oponę 26" wybrać ?

Maarkos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ad 1. Jak pracuje na asfalcie to nie wiem bo nie jezdzilem na takich.

Ad 2. O ile obrecz jest dopuszczona do takich cisnien to wlasnie sie na niej nie odbije w przeciwienstwie do zbyt niskiego cisnienia, przy ktorym moze sie na niej odbic pare kraweznikow, kamieni itp. :)

Napisano

Ad 2. no właśnie, obręcz nie jest dopuszczona do 5 bar, a tylko do 4 bar - więc zastanawiam się czy w ogóle warto zakładać oponki jak wyżej czy śmigać dalej na Racing Ralph EVO/Rocket Ron Evo 26x2.1 które i tak toczą się wyśmienicie. Ostatnio coś mnie po głowie chodzą większe prędkości i stąd takie rozterki.

Napisano

OrzelPiotr, nic nie zmieniaj, trenuj noge, bedzie predkosc. Jezdzisz na bardzo fajnie toczacych sie gumach. Ja ostatnio sobie "spowolnilem" Racing Ralpha 2.25 na wlasne zyczenie, zakladajac na tyl Fat Alberta 2.4. Teraz w lesie i na kamiorach nie ma mocnych :) Na asfalcie spadek sredniej o jakies 2 km/h

Napisano

Przedwczoraj kupiłem jednak oponki Continental Tour Ride. Opony idealnie nadają się do miasta (głównie do tego będą mi służyły). Przejechałem na nich już ok. 50km i mogę powiedzieć (nie porównując do wcześniejszych opon - bo to zupełnie inna "era"...), że teraz dopiero czuje się przyjemność z jazdy, przede wszystkim wygoda jazdy, przyśpieszenie, przyczepność i cisza na drodzę... :)

Dziękuje Wszystkim za cenne porady :)

Napisano

Witam !

Posiadam obecnie opone Specialized Fast Trak Sport 26x2.0 i chciałbym je zmienić na jakieś bardziej nadające się na szose. Jeżdżę prawie wyłącznie na asfalcie, jednak nie zawsze jest on pierwszej jakości oraz czasem zdarza mi się zboczyć w teren na leśne lub kamieniste ścieżki. Chciałbym teraz mieć oponę, która pozwoliłaby mi na sprawne osiąganie szybkości na asfalcie, utrzymywanie przyzwoitych średnich lecz aby mnie nie pozbawiła możliwości wjechania w teren. Do tego wolałbym, aby była ona dość długowieczna oraz nie doprowadziła mojego studenckiego budżetu na skraj upadku :)  Które modele polecacie dla mnie? Dodam jeszcze, że jeżdżę po górzystym terenie Bieszczad. 
ps.nigdy nie zmieniałem jeszcze opony- czy zmiana jej wymiarów wymusza zmiane dętki?

Napisano

Geax Mezcal 2.1 szybka lekka i da rady na kamieniach , nie poprują się boczne ścianki , ew  Saguaro 2.2 .

Jezeli zalezy Ci na szybkości to mezcal

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Przedwczoraj kupiłem jednak oponki Continental Tour Ride. Opony idealnie nadają się do miasta (głównie do tego będą mi służyły). Przejechałem na nich już ok. 50km i mogę powiedzieć (nie porównując do wcześniejszych opon - bo to zupełnie inna "era"...), że teraz dopiero czuje się przyjemność z jazdy, przede wszystkim wygoda jazdy, przyśpieszenie, przyczepność i cisza na drodzę... :)

Dziękuje Wszystkim za cenne porady :)

Ja tylko dla bezpieczeństwa chciałbym przestrzec przed oponami Continental Tour Ride, przez które niedawno miałem wypadek, na szczęście w kasku i bez większych kontuzji choć 30 min nie pamiętam co się działo po upadku. Zainstalował mi je i polecał na każdą nawierzchnię serwis Gianata do używanego z powodzeniem od kilku lat świetnego roweru Giant X Sport 1 (28' x 1,75) ale okazało się, że nie nadają się ani na ścieżki rowerowe bo wpadają w łączenia między kostkami brukowymi ani na asfalt (są wolnejsze od opon z kostkowanym bieżnikiem np. Schwalbe Smart Sam) ani na bezdroża (na nich miałem upadek bo nie miały trzymania bocznego bieżnika na trawie) no chyba, że to podróbki bo firma uznana w przemyśle samochodowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...