stream Napisano 1 Lipca 2013 Napisano 1 Lipca 2013 Cześć! W moim CUBE Analog Disc z 2012 roku prawdopodobnie swój żywot kończy suport. Podczas pedałowana z okolic suportu/korby/pedałów, dochodzi okropny pisk (coś jakbyśmy wieźli zgrzewke, a nawet dwie picia w bagażniku samochodowym). Obracając korbą przy użyciu ręki (tylne koło uniesione), piski praktycznie nie występują (bo nie ma obciążenia). Nie wiem jaki suport siedzi w tym rowerze, ale użyłem wyszukiwarki Google wpisując fraze "cube analog disc 2012 bottom bracket" i na zagranicznym forum znalazłem temat, w którym to osoba ulepsza ww. rower i również zmienia suport, podając model aktualnego. Pozwolę sobie zacytować (po przetłumaczeniu). Suport BB-UN26Emituje skrzypiący hałas... Chcę coś cichego. Źródło: http://www.bikeradar.com/forums/viewtopic.php?p=18315227#p18315227 Szczerze mówiąc, rower nie ma ze mną ciężko. Nie był nigdy myty z węża czy myjką ciśnieniową. Zawsze mokra ściereczka i do dzieła. Nie był również eksploatowany w deszczu lub mokrych warunkach. Piasek z obu piast i suportu zawsze usuwałem małym pędzelkiem. Stąd też dziwi mnie fakt że suport się tak szybko "skończył". Co więcej na temat mojego roweru. Suport: Shimano BB-UN26 (podobno taki jest - nie znam stanu faktycznego)Korba: Shimano FC-M430Pedały: Fasten Alu Jaki nowy suport proponujecie? Nie wiem czy to ważne, ale waże 84 kg. Korzystając z okazji, jaki smar polecacie do łańcucha? Nie mam czasu zbytnio w rozkuwanie łańcucha i szejkowanie. Szukam czegoś co mogę zaaplikować na każde ogniwo łańcucha i cieszyć się z jego niezawodności. Pozdrawiam!
kato39 Napisano 1 Lipca 2013 Napisano 1 Lipca 2013 kup najzwyklejszy w rowerowym . lub wyczyść stare łożyska ściągnij uszczelnienia wyczyść benzyną nasmaruj i będzie jak nowe
misiacz81 Napisano 9 Lipca 2013 Napisano 9 Lipca 2013 mam taki sam problem jak ty zrobiłem tak jak kato39 polecił i nic. co mam zamiar zrobi teraz to odkręci cały wkład, przeciścic gwitny, nasmarowac smarem i dokrecic podobno to ma pomóc? ale czy pomoże dowiem się niebawem tak jest plan jak to zrobię na bank poinformuję!
kato39 Napisano 11 Lipca 2013 Napisano 11 Lipca 2013 może po prostu pedały strzelają a wydaje się wam że suport?
stream Napisano 12 Lipca 2013 Autor Napisano 12 Lipca 2013 Mi się nic nie wydaje - byłem w serwisie dokręcono mi korbe (choć i tak była dokręcona) i to samo z pedałami. Dokładnie czyszcze to miejsce przy mufie pędzelkiem (bo zawsze troche piasku tam jest) i żadnych pisków nie ma. Pozdrawiam!
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2013 Mod Team Napisano 12 Lipca 2013 Jedynie pedały na łożyskach maszynowych może ostatecznie wykluczyć ich strzelanie, jak sa kulki, mogą strzelać. A takie strzelanie pedałów i suportu ... ciężko jest rozróżnić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.