Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

W moim CUBE Analog Disc z 2012 roku prawdopodobnie swój żywot kończy suport. Podczas pedałowana z okolic suportu/korby/pedałów, dochodzi okropny pisk (coś jakbyśmy wieźli zgrzewke, a nawet dwie picia w bagażniku samochodowym). Obracając korbą przy użyciu ręki (tylne koło uniesione), piski praktycznie nie występują (bo nie ma obciążenia). Nie wiem jaki suport siedzi w tym rowerze, ale użyłem wyszukiwarki Google wpisując fraze "cube analog disc 2012 bottom bracket" i na zagranicznym forum znalazłem temat, w którym to osoba ulepsza ww. rower i również zmienia suport, podając model aktualnego. Pozwolę sobie zacytować (po przetłumaczeniu).

Suport BB-UN26
Emituje skrzypiący hałas... Chcę coś cichego.

Źródło: http://www.bikeradar.com/forums/viewtopic.php?p=18315227#p18315227

Szczerze mówiąc, rower nie ma ze mną ciężko. Nie był nigdy myty z węża czy myjką ciśnieniową. Zawsze mokra ściereczka i do dzieła. Nie był również eksploatowany w deszczu lub mokrych warunkach. Piasek z obu piast i suportu zawsze usuwałem małym pędzelkiem. Stąd też dziwi mnie fakt że suport się tak szybko "skończył".

Co więcej na temat mojego roweru.

Suport: Shimano BB-UN26 (podobno taki jest - nie znam stanu faktycznego)
Korba: Shimano FC-M430
Pedały: Fasten Alu

Jaki nowy suport proponujecie? Nie wiem czy to ważne, ale waże 84 kg. Korzystając z okazji, jaki smar polecacie do łańcucha? Nie mam czasu zbytnio w rozkuwanie łańcucha i szejkowanie. Szukam czegoś co mogę zaaplikować na każde ogniwo łańcucha i cieszyć się z jego niezawodności.

Pozdrawiam!

Napisano

kup najzwyklejszy w rowerowym . lub wyczyść stare łożyska ściągnij uszczelnienia wyczyść benzyną nasmaruj i będzie jak nowe 

Napisano

mam taki sam problem jak ty

zrobiłem tak jak kato39 polecił i nic.

co mam zamiar zrobi teraz to odkręci cały wkład, przeciścic gwitny, nasmarowac smarem i dokrecic

podobno to ma pomóc? ale czy pomoże dowiem się niebawem

tak jest plan :)

jak to zrobię na bank poinformuję!

Napisano

Mi się nic nie wydaje - byłem w serwisie dokręcono mi korbe (choć i tak była dokręcona) i to samo z pedałami. Dokładnie czyszcze to miejsce przy mufie pędzelkiem (bo zawsze troche piasku tam jest) i żadnych pisków nie ma.

Pozdrawiam!

• Mod Team
Napisano

Jedynie pedały na łożyskach maszynowych może ostatecznie wykluczyć ich strzelanie, jak sa kulki, mogą strzelać. A takie strzelanie pedałów i suportu ... ciężko jest rozróżnić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...