Skocz do zawartości

[koło] Problem z włożeniem tylnego koła

wojtaszek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ramy z tylu w miejscu na ośkę koła ma takie dziubki w kształcie "U" w które się wkłada piastę. Dalem radę wcisnąć tylko tyle by nie wystawało. Czy należy jakoś wcisnąć ją do końca? Mi się nie udalo, nawet przez dobicie młotkiem etc.

Napisano

chyba nie ma znaczenia co za rower.

koledze chodzi o to ze miejsce na wlozenie osi w widelki zwęża się przez co nie da sie wlozyc jej do konca. no chyba ze zle zrozumialem :)

ostatecznie, choc to nie do konca bezpieczne, nie dokrecaj zacisku do konca i przejedz sie kawalek, moze pod naciskiem os dobije do konca.

ale tak jak napisalem wczesniej os nie musi dobijac do konca, wazniejsze jest zeby ja odpowiednio mocno skrecic. 

Napisano

Jeśli chodzi o tylne widełki i starsze typy ram to raczej nigdy nie udaje się ośki wcisnąć do końca. W nowszych ramach ośka wchodzi do końca bo też nie da się inaczej.

Napisano

Pilnik w łapę i szlifuj. Koło musi siedzieć równo i do końca w widełkach i to nie ze względu na to czy wypadnie czy nie ale ze względu na geometrię roweru.

Napisano

Nie ma takiej opcji aby ośka nie weszła. Prędzej albo coś żle robisz lub z samą ośką coś jest nie tak. Pierwsze słyszę o takich problemach w tego typu ramie.

Napisano

Jeśli chodzi o tylne widełki i starsze typy ram to raczej nigdy nie udaje się ośki wcisnąć do końca. W nowszych ramach ośka wchodzi do końca bo też nie da się inaczej.

w niedzielę siłowałem się ze swoją ramą i nawet dałem radę solo, koło wskoczyło i siedzi jak ta lala... :-)

rama z 1997r, cieniowana stal, nieprzystosowana do v-brejkoof (a takowe eksploatuję) ... może jej nie ukatrupiłem, jak myślicie? ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...