freak78 Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Witam, jeśli temat jest w nieodpowiednim miejscu badź bezsensowny, prosze o przeniesienie/skasowanie Do rzeczy: a więc pochwalcie się swoim tętnem spoczynkowym mierzonym ciśnieniowierzem, pulsometrem A więc moje najniższe zanotowane wczoraj - 41 bpm średnio 45 - 47 bpm podczas powiedzmy siedzenia w fotelu i ogladania, a jakże, na YT wyścigów, lubię oglądać rowery Zdziwiłem się bo nie myślałem że jest juz tak fajnie nisko, nie mierzyłem wcześniej, chyba że z rok temu, ale wtedy tak nisko nie było Moja kobieta, którą pomału zarażam cyklozą, i już również razem jeździmy od jakiegoś czasu, a ma ona problemy kardio, ma prawie 2x więcej pulsu, teraz ma argument, że trzeba jeździć, i z czasem puls zejdzie w miarę wytrenowania A więc chciałbym wiedzieć jak to u Was się przedstawia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 a wiesz co to jest barykardia? temat trochę bez sensu bo Twoje niby niskie tętno o niczym nie świadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Chciales chyba napisac bradykardia ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Chciales chyba napisac bradykardia ;-) tak ..skomplikowane słowo haha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freak78 Napisano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Może jest troche bez sensu, ale w takim razie Indurain miał bradykardię fizjologiczną rozumiem? Po prostu jestem ciekawy właśnie jak to się przedstawia u innych jeżdżących bardziej niż rekreacyjnie rowerem... Bo wszyscy na forum piszą o HR Max, a ja jestem ciekawy jakie macie HR -min? Poza tym bradykardia to jest mieć 40 pulsu leżąc na kanapie i nie trenując sportów wytrzymałościowych... Chciałem się przekonać jak to jest u Was w praktyce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Od razu bradykardia ... Tętno spoczynkowe też jest jakimś obrazem wytrenowania organizmu ... Z tętna wiele można wyczytać ... z tego co się orientuje w testach fizycznych na strażaka kondycje też sprawdzają tętnem ... a konkretnie jakie jest max. i jak szybko wraca do spoczynkowego Cytat z Justyny Kowalczyk : "Zaczynałam od tętna spoczynkowego 55, maksymalne osiągałam 208-210. Teraz, kiedy mam wytrenowany organizm, tętno spoczynkowe spadło poniżej 30, a maksymalne najwyżej 198." Ja zaczynałem ze spoczynkowego średnio 62 ... najniższe odnotowane 46 ... a tak to bujam to miedzy 48 a 52... Amatorszczyzna Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 A więc moje najniższe zanotowane wczoraj - 41 bpm średnio 45 - 47 bpm podczas powiedzmy siedzenia w fotelu i ogladania, a jakże, na YT wyścigów, lubię oglądać rowery Tak od razu jak się obudzisz to w fotel iTV lub YT? Fajne życie. Jakoś nie wyobrażam sobie mierzenia tętna spoczynkowego inaczej niż rano od razu po przebudzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freak78 Napisano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 General, był weekend, a te 41 tętna właśnie było zmierzone po obudzeniu we wyrze, ale nie jest to do końca miarodajne, bo podczas snu tętno znacznie spada, jedynie w fazie REM się podnosi, a YT ogladałem siedząc na tapczanie, i zmierzyłem ponownie tętno spoczynkowe, ale w trakcie po prostu normalnego dnia, normalnego siedzenia w ciągu dnia podczas wykonywania zwykłych niewysiłkowych czynności (tu akurat ogladanie filmu) żeby było miarodajne a nie w stanie dopiero rozbudzania się i tętno tak waha się 45 - 47 a w normalne dni tygodnia jestem w pracy i nie mam aż tak lajcikowego życia żeby na YT ciągle siedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 średnio mam 45-50, w nocy minimalne 38. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Feroxx Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Spoczynkowe tak między 40 a 45, przed snem czasem kolo 35. Dwa lata temu nim zacząłem jeździć regularnie rowerem było około 75... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogo Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Witam jak jakiś czas temu miałem holtera to pół godziny po zaśnięciu miałem 38 i to było min. na rowerze podczas podjazu pod górę miałem 167 średnia z doby 62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Rogo kupiłeś nowy pulsometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shortee Napisano 3 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Okolice 40 +/- 2 uderzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogo Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Rogo kupiłeś nowy pulsometr? nie miałem 24h holter ekg od kardiologa to nie jest żaden pulsometr, a profesjonalny aparat medyczny do ciągłego badania ekg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strach3 Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 40-42, badając zaraz po przebudzeniu. Pasek na klatę zakładam przed zaśnieciem, rano bez gwałtownych ruchów włączam pomiar i 10 minut sobie leżę, wybudzając się. Po zgraniu na kompa szukam stabilnego minimum. Sporty wytrzymałościowe uprawiam od roku. Niedawno miałem zabawną sytuację. Po operacji pielęgniarka zostawiła mnie na sali podłączonego do monitora wszystkobadającego, zwróconego ekranem do mnie. Puls jak zwykle przy leżeniu 41 +/-1. Ale za każdym razem jak się zupełnie wyluzowałem, to spadał do 38, włączał się alarm i pielęgniarka przychodziła na kontrolę Po trzecim razie spytała co trenuję, obniżyła próg alarmu i wreszcie mogłem zasnąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freak78 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedzi, a więc jednak widać że ludzie wytrenowani maja niższe tętno, a co do alarmu, zauważyłem, że mój cisnieniomierzyk czasami świruje, nie chce mierzyć, jak puls spadnie poniżej 40... hi hi, bo zachęcony eksperymentami mierzę sobie ciśnienie i puls teraz codziennie, aby porównywać o tej samej porze, i po obudzeniu się przed pójściem do pracy wykonując poranną toaletę bez problemu mam puls 40 - 41 ale czasem error - measure again pora w przyszłości sobie pulsometr fundnąć przyda się też on już do poważniejszego rozplanowania treningów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strach3 Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 No jasne. Serce jest silniejsze i za jednym uderzeniem przetacza więcej krwi, więc może bić rzadziej, aby przetoczyć tą samą jej objętość. Dalej wraz z wytrenowaniem zwiększa się ilość hemoglobiny we krwi, co zwiększa ilość tlenu przenoszonego w jednostce objętości krwi. Większa powierzchnia mitochondriów zwieksza możliwości wykorzystania tlenu itp. To wszystko pozwala sercu bić wolniej. Ktoś kiedyś wyliczył pół żartem, że choć w czasie godzinnego treningu serce sportowca wykonuje więcej uderzeń, to przez resztę doby mniej niż serce kanapowca. Przez okres całego życia zużywa się więc mniej i starcza na dłużej Pulsometr na pewno warto kupić. Nie to że bez niego się nie da, albo że automagicznie poprawi Twoje wyniki. Jak każde narzędzie, jest tak użyteczne jak na to pozwoli wiedza operatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Nie koniecznie niskie tempo to jest wymiernik wytrenowania, ja mam dobrą kondycje a tętno spoczynkowe mam w połowie dnia 65-70 Znam też kilka osób co nawet 75 mają i biegają z powodzeniem maratony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strach3 Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Pewnie masz rację, ale zależy jeszcze jak mierzysz. W połowie dnia to i ja mam podobnie jak usiądę na kanapie i zmierzę po minucie - serce nie zdąży zwolnić w tak krótkim czasie. Najlepiej rano od razu po przebudzeniu, wykonując jak najmniej ruchów przy włączaniu pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Okej, jutro od rana sprawdzę i napiszę co wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogo Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 A jakie macie ciśnienie tętnicze ? Ja normalnie mam około 130/80 (+-5) Po jeździe na rowerze spada do 115/80 ,czasmi nawet 110/80. Po basenie 125/80. Zastanawiam się czemu mam normalnie podwyższone ciśnienie, może to zapowiedź nadciśnienia w późniejszym wieku. W rodzinie matka 110/70 brat 100/50, a umnie wyższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 130/80 to nie jest podwyższone, całkowicie w normie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
strach3 Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Na badaniach okresowych zawsze 120/80, ale w zw. z uprawianiem sportu nie mierzę. Czy to czemuś służy w kontekście treningu? 130/80 to chyba norma, zresztą jeśli będziesz dalej uprawiał sporty wytrzymałościowe, redukujesz ryzyko nadciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcupine Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Zaraz po przebudzeniu 40, w trakcie dnia około 50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.