Pymyn Napisano 30 Czerwca 2013 Napisano 30 Czerwca 2013 Posiadam klamkomanetki Alivio ST-M410 od 3 lat. Wczoraj zamontowałem nowy hamulec przedni Avid BB7 z klockami seryjnymi (wyglądają na metaliczne) zastępując zwykłe v-brake'i. Na początku wiadomo hamowanie było znikome. Zrobiłem 30km i dzisiaj kolejne 20km. Jeżdżę w miarę płaskim terenie, sporo po mieście, hamowania na ulicy, światłach, paro krotnie z większych wzniesień. Spodziewałem się, że BB7 będzie istną żyletą (naciśnięcie klamki 1 palcem z małą siła spowoduje blokowanie przedniego koła bez problemu). Aby podnieść tylne koło ostro hamując muszę użyć co najmniej 2 palców i to mocno naciskać klamkę. Może to kwestia solidnego dotarcia tarczy i klocków. Znalazłem w necie opinie o Avid Speed Dial 7. Podobno hamulec oferuje regulację (czerwonym pokrętłem) siły hamowania dzięki czemu nawet lekkie naduszenie klamki powoduje mocne hamowanie. Czy opłaca się kupić klamkę Avida i różnica naprawdę jest tak drastyczna w porównaniu do chociażby klamkomanetki Alivio ?
Mod Team Puklus Napisano 30 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 30 Czerwca 2013 Klamki avida na pewno najlepiej będą pracować z hamulcem bb7, ponoć mówią ze klamki FR sa najlepsze, aczkolwiek aż tak wiele to nie zmieni. Jeżeli hamulec jest nowy daj mu czas by sie dotarł. Jak ci brak mocy, zmień klocki na "bardziej jadowite".
Synergy Napisano 30 Czerwca 2013 Napisano 30 Czerwca 2013 Spróbuj je podgrzać, moje seryjne w bb5 były jak masa krytyczna bezużyteczne,a po podgrzaniu je na palniku zrobiły się z nich żylety.
Pymyn Napisano 1 Lipca 2013 Autor Napisano 1 Lipca 2013 Spróbuj je podgrzać, moje seryjne w bb5 były jak masa krytyczna bezużyteczne,a po podgrzaniu je na palniku zrobiły się z nich żylety. Zarówno klocki jak i tarcza są nowe, tarczę co najwyżej 3 razy dotknąłem czystym palcem więc nie wiem czy wygrzewanie klocków ma jakiś sens ?
Synergy Napisano 1 Lipca 2013 Napisano 1 Lipca 2013 Z technicznego punktu widzenia nie mam zielonego pojęcia dlaczego i jak, ale z praktycznego zawsze jak nowe klocki są słabe podgrzewam i nagle zaczynają porządnie hamować. Robiłem tak z każdymi klockami do avidów które sprawiają problemy.
Mod Team durnykot Napisano 2 Lipca 2013 Mod Team Napisano 2 Lipca 2013 Znalazłem w necie opinie o Avid Speed Dial 7. Podobno hamulec oferuje regulację (czerwonym pokrętłem) siły hamowania dzięki czemu nawet lekkie naduszenie klamki powoduje mocne hamowanie. Nie do końca... Czerwone pokrętło ma większy wpływ na modulację hamulca niż na siłę. IMO bardzo dobre klamki, pokrętło działa pozwalając uzyskać niezłą modulację. W przypadku połączenia SD7/BB7 dobrze jest zainwestować w porządne linki i pancerze. Aby podnieść tylne koło ostro hamując muszę użyć co najmniej 2 palców i to mocno naciskać klamkę. Może to kwestia solidnego dotarcia tarczy i klocków. Każdy hamulec tarczowy musi się dotrzeć. Jeździć i jeździć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.