Skocz do zawartości

[światło przednie] z Eurobike'ów, jak zdjąć?

Tadeus

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, piszę bo mnie już cholera strzela :)

Eurobike od paru lat montuje w dużej części swoich rowerów z przodu na dole (przy błotniku) ten model:

tria_web.jpg

http://www.spanninga.nl/xhtml/product_details.php?cid=10&pid=108&cc=2

Z tego zaczepu według instrukcji powinno się ją zdejmować łatwym ruchem do przodu po wciśnięciu z tyłu "języka". Ale już 3 dni siedzę, nakombinowałem się jak idiota, angażując w to całkiem spory zestaw wymyślnych narzędzi i nic... Mógłbym niby spróbować mocniej, ale już robię to na granicy zepsucia.

Czy ktoś ma może Eurobike'a z ostatnich lat i mu się ta sztuka udała? Od razu mówię, że nie chodzi o mocowanie na kierownicę, ta lampka ma jeszcze takie do zastosowania przy błotniku/amorze, widoczne w instrukcji, którą można ściągnać ze strony spanningi.

Jeszcze raz spróbowałem, ale nic się nie rusza :/

O tak to wygląda na zaczepie:

tria%20br130%20pack.jpg

Zdjęcie tego powinno być raczej banalne. Już nawet na logikę pomyślałem, że opuszczenie tego lizaka z tylu ma podnosić lampkę do góry, więc próbowałem tam podważyć wąskim śrubokrętem, ale też lipa. Ciekaw jestem, czy to tylko ja jestem upośledzony, czy może coś z moją jest nie tak :)

Taaa... jak się z młotkiem zabiorę do nowiutkiego roweru żony to będę mógł w poniedziałek walizki pakować :)

No nic, poczekam jeszcze, może ktoś przypadkiem miał z tą lampką do czynienia i odkrył jakiś "myk", w przeciwnym razie przygotuje ciężki sprzęt.

A może te szkiełko wychodzi ?? Spróbuj je wysunąć xD

Tak bym najwyżej otworzył lampkę, a to umiem (z tyłu podważa się monetą i zdejmuję górę lampki). Jednak to w żaden sposób nie ułatwia zdjęcia jej z zaczepu.

Na moje to naciskasz w dół ten dzióbek z tyłu, który blokuje w szynach i przesuwasz - zacząłbym od kierunku w przód.

Tak samo mówi instrukcja i to jest logiczne. To właśnie od początku próbuję zrobić :)

Generalnie nie chciałem już dokładnie opisywać, by nie mieszać, ale chcę ją zdjąć z tego zaczepu bo tam jest śrubka, które reguluje wychylenie lampki na boki (da się do niej dobrać tylko od góry przy zdjętej lampce). Obecnie lampka lata na boki, więc chcę ją dokręcić :)

Dobra, dzięki panowie. W sumie chciałem czekać na subtelne rozwiązania, ale mnie zmotywowaliście. Odkręciłem to i szarpałem z całej siły na chama aż puściło. Proste metody jednak czasem są najlepsze nawet przy wyrafinowanym holenderskim sprzęcie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...