Creative17 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Witam. Ostatnio przeglądając sobie amortyzatory rowerowe na serwisie Tablica.pl znalazłem w miarę chyba ciekawy amortyzator 130 skoku, za 50 zł co mnie bardzo zdziwiło że tak tanio. Chciałbym się Was doradzić, czy brać go? Czy amortyzatory z tej firmy są w ogóle godne polecenia? No i sami ocencie stan tego amortyzatora, który znajduje się na tej aukji: http://tablica.pl/oferta/amortyzator-xcr-magnesium-130-skoku-ID38fbb.html#e74e942b20 . Jeszcze miałem zapytać... Ile tak mniej więcej wgina się taki amortyzator? Właściciel napisał, że spokojnie 110 płynnego skoku. Pozdrawiam, liczę na szybkie odpowiedzi. Na pewno się odwdzięczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszka611 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Hmm..coś tanio mi się wydaje.Z opisu wynika że amortyzator działa prawidłowo.Sam jeżdżę na XCR i jestem z niego bardzo zadowolony Myślę że warto brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Ja nie brałbym tego amorka. Jest to już dość stary model, na zdjęciu widać, że powłoka z górnych goleni zeszła prawie całkowicie. Jeżeli ktoś wyciągnął go do 130mm nie będzie on sztywny (100mm też nie było, ale tu jest jeszcze gorzej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creative17 Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Hmm, to że zeszła ta powłoka, to ma coś do rzeczy czy w niczym to nie przeszkadza? Sorry za takie pytania, ale nie znam się na tych rzeczach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 W XCR ta powłoka schodziła bardzo szybko. Wielu osobom po 50km już zeszła, ale jednak to też oznaka eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creative17 Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 No rozumiem, rozumiem. Ale czy przeszkadza to w użytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 A jesteś pewien że potrzebujesz te 130 skoku? i czy rama da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Brak tej czarnej powłoki w niczym nie przeszkadza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creative17 Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 A dlaczego rama miala by nie dac rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoschi Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Jeżeli jest zaprojektowana do widelca o mniejszym skoku na główkę ramy będą działały większe siły co może doprowadzić do złamania. Może na początek napisz jaki masz rower i gdzie najczęściej się nim poruszasz, prawdopodobnie 130 skoku to przesada dla twojego stylu jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creative17 Napisano 1 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Poruszam się głównie po zwykłych asfaltowych drogach, czasami po jakichś lasach. Rower mam Kellys Salamander DSC z 2008 roku z amortyzatorem 100mm skoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Pytanie, czy chcesz ryzykować utratę 50zł. Po widelcu i opisie widać, że widelec swoje już przeżył. Wyciągnięcie na 130mm tylko ułatwiło luzom powstawanie, ktoś już grzebał w jego wnętrznościach, ja bym się wstrzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creative17 Napisano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Tak też właśnie zrobię i się wstrzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creative17 Napisano 2 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 A jeszcze jedno pytanko. Mam amorek rst gila, z 2008 roku z blokadą skoku, która już nie działa. Po prawej jest ta blokada, a po lewej regulacja twardości. Ważę 65kg i amorek jak dla mnie jest trochę za twardy, nie wybiera nierówności. Co mogę z nim zrobić, aby stał się miększy? Zalać olejem do amortyzatorów? Jeśli tak, to jakim i jak? Słyszałem, że można skrócić też elastomer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 2 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Do takiego widelca jakikolwiek olej, no, może niekoniecznie słonecznikowy czy rzepakowy, ale nie musi to być olej do zawieszeń. Równie dobrze poradzi sobie silnikowy czy co tam znajdziesz pod ręką. Jak? Musisz po prostu dostać się do dolnych goleni (zapewne kwestia dwóch śrub) i wlać tam z 10-15ml oleju. Skrócić elastomer także możesz, to żaden problem. Tu musisz odkręcić górny korek lewej goleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creative17 Napisano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Mam jeszcze jedno pytanko. Chcę odkręcić ten cały korek co jest po lewej stronie amortyzatora, tylko nie mam pojęcia za bardzo czym. Żabką przez szmatkę już próbowałem, ale objeżdża mi cały czas. ; / Da radę odkręcić to kluczem nasadowym? Jeśli tak, to jakiego rozmiaru klucza bym musiał użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Śrubokręt płaski oprzyj na jednym z ząbków korka i uderzaj w niego młotkiem z wyczuciem . Powinno pójść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Są do tego specjalne klucze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creative17 Napisano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 A w którą stronę się to odkręca? Tak jak np odkręca się butelkę czy w drugą stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Tak jak butelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creative17 Napisano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Śrubokrętem nie da rady, za miękki plastik. Inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi