Skocz do zawartości

[wyprawa rowerowa] Kraków-Zakopane

sigurros

Rekomendowane odpowiedzi

W sierpniu chcialbym przejechac trase Kraków-Zakopane najlepiej zakopianką poniewaz wydaje mi sie ze jest najkrótsza jezeli sie myle to prosze o jakies wskazowki.Pare dni temu przejechalem z Łódzi do Piotrkowa Trybunalskiego i z powrotem  116 km w 6 godzin.Jak ktos jechal tą trase to ile zajeło Wam to czasu pytam sie poniewaz wyprawe moge rozpocząc okolo godziny 13 (przyjazd pociągu do krakowa) a chcialbym zdąrzyc przed zmrokiem.Z gory dzieki za pomoc

Ja poprostu usiadlem i wyklikalem ta trase majac na uwadze by omijala zakopianke, by byla prosta do ogarniecia i zapamietania oraz zeby nie dorzucic strasznie duzo km.

Przemysle Twoja sugestie zmiany, doklada co prawda 10km, ale jakby walory widokowe mialy wzrosnac istotnie to mysle ze warto :)

Tych 10 km nie poczujesz bo w zasadzie jest łatwiej. Sam 9 km podjazd na Krowiarki nie jest jakoś wybitnie trudny a za to z przełęczy,  praktycznie do Jabłonki jest w dół a dalej do Czarnego to płaski odcinek. Poza tym przynajmniej dla mnie zawsze Babia w zasięgu ręki to opcja na plus. Tak poza tym to bardzo ambitna trasa :thumbsup:  bo trudniej już się nie da dotrzeć na Podhale.

Swoją drogą to od kąt wyasfaltowali wspinaczkę na Makowską Górę to okolica zyskała :laugh:

• 4 tygodnie później...

Ostatecznie wybralem opcje zakopianka odbijajac w Pcimiu na Jordanow, Naprawę i wracajac do glownej trasy w Chabowce.

Powod : nie orientuje siw zbyt w terenie a jadac oplotkami nie ma kompletnie znakow. Ciesze sie bo ten krotki odcinek ktory odbilem zamotalem lekko i aw sumie wyszlo mi 118 km i 5.5h.

Zakopianka dobrze sie jedzie bo jest szerokie pobocze przez duza czesc trasy a id Myślenic leci sie stara zakopianka wiec spokoj

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

• 4 tygodnie później...

Trasa zakopianką jest najbardziej prosta i najkrótsza ale wcale nie jest ani bezpieczna, ani przyjemna, ani turystyczna.

Ja bym proponował trasę o 12 km dłuższą czyli nie 106 a 118 km

Kraków- Wieliczka - Dobczyce  -Mszana Dolna - Rabka - Czarny Dunajec - Dzianisz - Zakopane

Zgadzam się. Jechałam kiedyś podobnie, tylko zygzakami dodatkowo bo z 3 noclegami - Szczyrzyc, Trzemeśnia, Krempachy i dopiero Zakopiec. Rajd od koleżanki do koleżanki. Trasa bardzo fajna widokowo. Zakopianka jak dla mnie - za duże natężenie ruchu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...