gajutrw Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Witam, tak jak w temacie mam takie pytanko. Otoz chce zmienic korbe na M430 na kwadrat, gdzie sugerowana dlugosc suportu to 113mm, gdzie moj obecny suport ma 127.5mm. Jak to sie ma z kompatybilnoscia z moim napedem i suportem 8rz gdzie przednia przerzutka to SRAM X-5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Ma się tak, że musisz aby linia łańcucha była poprawna wymienić wkład na ten o długości 113 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Ma się tak, że musisz aby linia łańcucha była poprawna wymienić wkład na ten o długości 113 mm. A czy kompatybilnosc korb dziala wstecz? Czyli czy 9 rzedowa korba bedzie pracowac z 8rzedowym napedem? Taka Deorka np. http://www.bikestacja.pl/pl/korba-shimano-deore-fc-m590-czarna-18971.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Oczywiście, że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 30 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Czyli czy 9 rzedowa korba bedzie pracowac z 8rzedowym napedem? To że producent pisze że korba jest dedykowana do napędu 9-rz nie znaczy że z innym nie będzie pracowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Trzeba mieć na uwadze, że łańcuch 9-rzędowy jest wyraźnie węższy. HG-53 ma długość pintu ok 6.5mm. Łańcuch 8-rzędowy ma 7.3 lub 7.1 mm. Jak szerszy łańcuch będzie się układał na korbie przeznaczonej do węższego łańcucha - nie wiem. Nie jeździłem na takiej konfiguracji. Skąd pomysł na taki mix, skoro można kupić korbę FC-M410 przeznaczoną do 8-rzędowego napędu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 30 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Jak szerszy łańcuch będzie się układał na korbie przeznaczonej do węższego łańcucha - nie wiem. A jak sie ma układać skoro różnica w szerokości zębatek można w setkach mierzyć ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 @mklos1 Szerokość nic do gadania nie ma w sytuacji kiedy odległości między rolkami jest taka sama. To nie jest tez żaden pomysł a standart na którym jeżdziło i nadal jeżdzi masa osób. Zaczęło się od zamiany korb na kwadrat na sztywniejszy octalink z popularnym kilka lat temu Deore dedykowanym pod 9 sp np. FC-M531. Jako, że obecnie wielkiego wyporu na to mocowanie nie ma to z konieczności kupuje się do napędów 8 sp korby z osiami zintegrowanymi. Nie zmienia to faktu, że słusznie ta Alivio by wystarczyła lub poszukać jeszcze czegoś pod Deore na wielowpuście ot choćby FC-M521. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Mój błąd. Faktycznie nie ma to znaczenia, gdyż wewnętrzna szerokość łańcucha jest standardowa i wynosi 3/32" lub 1/8" (single speed). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 A czy bedzie mi sie oplacac dolozyc i kupic ta Deorke M590? http://www.bikestacja.pl/pl/korba-shimano-deore-fc-m590-czarna-18974.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 A jaki sens przepłacać za tą którą podałeś skoro równie dobrą możesz kupić i tańszą http://allegro.pl/korba-shimano-fcm443-44-32-22-os-bbes25-octalink-i3362476753.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 A jaki sens przepłacać za tą którą podałeś skoro równie dobrą możesz kupić i tańszą http://allegro.pl/korba-shimano-fcm443-44-32-22-os-bbes25-octalink-i3362476753.html Lux, lecz moze to dla nie ktorych element nie istotny, dla mnie korba musi miec czarne ramiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Więc poszukaj z czarnymi ramionami ja mam z czarnymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Więc poszukaj z czarnymi ramionami ja mam z czarnymi Nie ma niestetyt z czzarnymi ramionami Temat rozwiazany, zakupilem M430 na wielowypust Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Równie dobry wybór,sztywno i mocno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.