Skocz do zawartości

[Korba] Dlugosc osi suportu a nowa korba...

gajutrw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak w temacie mam takie pytanko.

Otoz chce zmienic korbe na M430 na kwadrat, gdzie sugerowana dlugosc suportu to 113mm, gdzie moj obecny suport ma 127.5mm.

Jak to sie ma z kompatybilnoscia z moim napedem i suportem 8rz gdzie przednia przerzutka to SRAM X-5?

Ma się tak, że musisz aby linia łańcucha była poprawna wymienić wkład na ten o długości 113 mm.

A czy kompatybilnosc korb dziala wstecz? Czyli czy 9 rzedowa korba bedzie pracowac z 8rzedowym napedem?

Taka Deorka np.

http://www.bikestacja.pl/pl/korba-shimano-deore-fc-m590-czarna-18971.html ?

Trzeba mieć na uwadze, że łańcuch 9-rzędowy jest wyraźnie węższy. HG-53 ma długość pintu ok 6.5mm. Łańcuch 8-rzędowy ma 7.3 lub 7.1 mm. Jak szerszy łańcuch będzie się układał na korbie przeznaczonej do węższego łańcucha - nie wiem. Nie jeździłem na takiej konfiguracji. Skąd pomysł na taki mix, skoro można kupić korbę FC-M410 przeznaczoną do 8-rzędowego napędu?

@mklos1 Szerokość nic do gadania nie ma w sytuacji kiedy odległości między rolkami jest taka sama. To nie jest tez żaden pomysł a standart na którym jeżdziło i nadal jeżdzi masa osób. Zaczęło się od zamiany korb na kwadrat na sztywniejszy octalink z popularnym kilka lat temu Deore dedykowanym pod 9 sp np. FC-M531. Jako, że obecnie wielkiego wyporu na to mocowanie nie ma to z konieczności kupuje się do napędów 8 sp korby z osiami zintegrowanymi. Nie zmienia to faktu, że słusznie ta Alivio by wystarczyła lub poszukać jeszcze czegoś pod Deore na wielowpuście ot choćby FC-M521.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...