Marcint96 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Witam. Ostatnio trochę słyszałem, tu i tam, że dobra dieta to jest 60% sukcesu. Tak więc chciał bym ułożyć sobie dietę, pod rower. Czyli aby mieć siłę Mam 17 lat, 174 cm. wzrostu i 69/ 70 kg wagi. Chodzi mi o to, aby taką wagę utrzymać, + fajnie by było jak by dieta sprzyjała przyrostowi mięśni. Jeżdżę dużo bo dziennie do szkoły w jedną stronę po 13 km + po szkole prawie codziennie wypadzik na rower na 20-50 km, zależy jak się chce. A w weekendy mogę wykręcić w jeden dzień 100 km po terenie, bez konsekwencji na drugi/trzeci dzień. Głównie jeżdżę po lasach, drogach polnych itd. Chciał bym się dowiedzieć, co mam jeść, a czego się wystrzegać, jakie mają to być posiłki i czy regularne. Aktualnie śniadanie jadam praktycznie codziennie i jest to około 8 skibek chleba z szynką, szerem żółtym, pomidor,ogórek,sałata, jakiś ser topiony (różne zestawienia). W ciągu dnia jest przerwa, często wpadnie jakaś drożdżówka albo pączek, około 16,17 obiad tak na 80% możliwości, kolację jadam rzadko, a jeśli już to późno bo o 21,22( tak wiem nie powinienem) Często wpadnie jeszcze jakaś drożdżówka po południu, 2,3 razy na miesiąc jakiś fast food(MC'Donalds,KFC) w ilościach jednej kanapki, frytkami i cola. często wieczorami jadam słodycze, popcorn, paluszki słone, czekoladę, itd. A wszystko sprowadza się do tego iż, wydaje mi się że mimo tego co jem i w jaki sposób, wydolność mam bardzo dużą, po za tym, nic mnie nigdy nie boli, nie miewam niestrawności, bólów brzucha, rozwolnienia, czegokolwiek. Nie czuję się ociężały,ospały. PS. Jadam sporo owoców/warzyw ponieważ mam duży ogród w którym są pyszności Po za jazdą na rowerze, nie ćwiczę nic innego, tak intensywnie jak jazdy na rowerze. Piszę ten temat bo na forum nie znalazłem nic podobnego, a wujek google ma nie do końca spójne informacje. A może wybrać się do dietetyka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Raczej z tym odżywianiem Twoim nie jest najlepiej, przy takiej dużej aktywności fizycznej typowo wytrzymałościowej raczej ciężko Ci będzie zbudować mięśnie. Oblicz zapotrzebowanie na kcal, i ułóż jakąś dietke będziemy poprawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 No dziennie wypijam około 2-3 L samej wody, zależy też jak wygląda mój dzień. Chciał bym się też odżywiać w miarę zdrowo i regularnie, aby nie mieć żadnych problemów i trzymać dobrą dietę. Chodzi mi o to, co powinienem jeść, z czego powinny się głównie składać moje posiłki abym dostarczał mięśniom wystarczającą ilość energii. Zapotrzebowanie nie mam pojęcia jakie mam, jem tyle ile jestem głodny i tyle ile czuję że powinienem zjeść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldziu Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 siemka, też mam 17 lat i moja obecna waga przy 183 cm to 65kg. W naszym wieku jest coś takiego jak szybszy metabolizm więc przy takich wypadzikach do ok 50 km nie ma sensu trzymać jakieś strasznie ustawionej diety. Poprostu zdrowo jeść. Wcale nie jem czegoś takiego co dają w MC idd. Słodyczy prawie wcale. tego się wystrzegaj poprostu. polecam od siebie przed większą jazdą zjeść ryż z kurczakiem/makaron. To wszystko zalerzy jak szybko jezdzisz i ile czasu ci to zajmuje. bo jeden przejedzie 50 km w 1:30h a inny w 2h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 na szosówce nie jeżdżę Więc 50 km po lasach itd. to jest trochę czasu, ale jak wracam do domu to czuję że byłem na rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Z białka : drób,wołowina,wieprzowina,jajka,twaróg,sery z węglowodanów złożonych : ryż,ziemniaki,makaron,kasza. Do tego jakieś zdrowe tłuszcze np. z orzechów. Jak dużo jeździsz to musisz dostarczać dużo energii w postaci kcal : czyli dużo węgli i tłuszczy. Białka też dobrze by było jakbyś zjadał 1,5-2g na kg ciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldziu Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 na szosówce nie jeżdżę ja też tylko mtb chodziło mi o przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1408 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Z tego co wyczytałem to jesz zdecydowanie za mało, a przynajmniej za duża ta przerwa od śniadania do obiadu.. Staraj się jeść dużo,zdrowo i regularnie- np. 5 posiłków dziennie Staraj się jeść takie rzeczy jak: płatki owsiane, pieczywo ciemne, masło, makarony, kasze, ryże, warzywa, owoce, migdały, orzechy, mięso, sery, mleko itd. Ogólnie staraj się jeść jak najmniej przetworzonych produktów :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcint96 Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Ok, dziękuję za rady, zaczynam je stosować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 wcale nie trzeba regularnie, musi dostarczać nadwyżkę kaloryczną a czy zje 2 czy 8 posiłków na jedno wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RufusBiker Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 wcale nie trzeba regularnie, musi dostarczać nadwyżkę kaloryczną a czy zje 2 czy 8 posiłków na jedno wyjdzie. Głupoty kolego prawisz. organizm ludzki jest bardziej skomplikowany niż myślisz...aby metabolizm był na wysokim poziomie trzeba jeść systematycznie w odstępach bez przerw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Poczytaj o IF to zmienisz zdanie, bo widzę że stereotypami się kierujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Ale IF chyba niezbyt ma się to sportów wytrzymałościowych gdzie wysiłek trwa po kilka godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Czy ja wiem, patrząc na czas trawienia poszczególnych pokarmów śmiem twierdzić że nie ma to znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Generalnie faktycznie nie ma większego znaczenia czy je się jak niemowlak 6 razy dziennie, czy trzy razy. Krótkotrwałe okresy postu wręcz podwyższają przemianę materii, a nie obniżają. Ważny jest skład posiłków i sumaryczna ilość kalorii. Dużo małych posiłków wymyślono z jednego powodu - wtedy przy dużej ilości jedzonych węglowodanów dieta jest mniej tucząca. Dlatego funkcjonuje mit o zwiększaniu metabolizmu - przy dużej ilości małych posiłków węglowodanowych metabolizm insuliny jest lepszy a jej poziom niższy, więc się nie tyje. Ale identyczny efekt uzyskuje się po prostu zmniejszając ilość węglowodanów w diecie i jedząc rzadko. Ja zwykle jem, gdy jestem głodny - 2-4 razy dziennie, kiedyś przez dwa tygodnie spróbowałem IF: 3 posiłki w ciągu ośmiu godzin, 16h niejedzenia, i natychmiast zacząłem chudnąć, tak że coś w tym jest. Ale faktycznie niespecjalnie nadaje się taka dieta w dniu startowym, w normalny dzień treningowy, czemu nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 W treningowy to pewnie można, ale podczas kilkugodzinnej wycieczki czy maratonu nie wyobrazam sobie nic nie jeść Wyklepane z Nexus 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 1 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 No zgadza się czasem można zrobić odstępstwo od diety, jednak IF jest doskonałym rozwiązaniem jeśli zależy komuś na mięśniach (w sensie przyrostu/utrzymania) a ograniczeniu zbędnej tkanki tłuszczowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.