Skocz do zawartości

[dieta] Co zmienić/dodać/odjąć w sposobie żywienia?

Marcint96

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio trochę słyszałem, tu i tam, że dobra dieta to jest 60% sukcesu.

Tak więc chciał bym ułożyć sobie dietę, pod rower. Czyli aby mieć siłę

Mam 17 lat, 174 cm. wzrostu i 69/ 70 kg wagi. 

Chodzi mi o to, aby taką wagę utrzymać, + fajnie by było jak by dieta sprzyjała przyrostowi mięśni. 

Jeżdżę dużo bo dziennie do szkoły w jedną stronę po 13 km + po szkole prawie codziennie wypadzik na rower na 20-50 km, zależy jak się chce. A w weekendy mogę wykręcić w jeden dzień 100 km po terenie, bez konsekwencji na drugi/trzeci dzień. Głównie jeżdżę po lasach, drogach polnych itd. Chciał bym się dowiedzieć, co mam jeść, a czego się wystrzegać, jakie mają to być posiłki i czy regularne.

Aktualnie śniadanie jadam praktycznie codziennie i jest to około 8 skibek chleba z szynką, szerem żółtym, pomidor,ogórek,sałata, jakiś ser topiony (różne zestawienia). W ciągu dnia jest przerwa, często wpadnie jakaś drożdżówka albo pączek, około 16,17 obiad tak na 80% możliwości, kolację jadam rzadko, a jeśli już to późno bo o 21,22( tak wiem nie powinienem) Często wpadnie jeszcze jakaś drożdżówka po południu, 2,3 razy na miesiąc jakiś fast food(MC'Donalds,KFC) w ilościach jednej kanapki, frytkami i cola. często wieczorami jadam słodycze, popcorn, paluszki słone, czekoladę, itd.

A wszystko sprowadza się do tego iż, wydaje mi się że mimo tego co jem i w jaki sposób, wydolność mam bardzo dużą, po za tym, nic mnie nigdy nie boli, nie miewam niestrawności, bólów brzucha, rozwolnienia, czegokolwiek. Nie czuję się ociężały,ospały.

PS. Jadam sporo owoców/warzyw ponieważ mam duży ogród w którym są pyszności :D

Po za jazdą na rowerze, nie ćwiczę nic innego, tak intensywnie jak jazdy na rowerze.  

Piszę ten temat bo na forum nie znalazłem nic podobnego, a wujek google ma nie do końca spójne informacje. 

A może wybrać się do dietetyka ? 

No dziennie wypijam około 2-3 L samej wody, zależy też jak wygląda mój dzień. 

Chciał bym się też odżywiać w miarę zdrowo i regularnie, aby nie mieć żadnych problemów i trzymać dobrą dietę. 

Chodzi mi o to, co powinienem jeść, z czego powinny się głównie składać moje posiłki abym dostarczał mięśniom wystarczającą ilość energii.

Zapotrzebowanie nie mam pojęcia jakie mam, jem tyle ile jestem głodny i tyle ile czuję że powinienem zjeść. 

siemka, też mam 17 lat i moja obecna waga przy 183 cm to 65kg. W naszym wieku jest coś takiego jak szybszy metabolizm ;) więc przy takich wypadzikach do ok 50 km nie ma sensu trzymać jakieś strasznie ustawionej diety. Poprostu zdrowo jeść.

Wcale nie jem czegoś takiego co dają w MC idd. Słodyczy prawie wcale. tego się wystrzegaj poprostu.

polecam od siebie przed większą jazdą zjeść ryż z kurczakiem/makaron. To wszystko zalerzy jak szybko jezdzisz i ile czasu ci to zajmuje. bo jeden przejedzie 50 km w 1:30h a inny w 2h

:thumbsup:

Z białka : drób,wołowina,wieprzowina,jajka,twaróg,sery z węglowodanów złożonych : ryż,ziemniaki,makaron,kasza. Do tego jakieś zdrowe tłuszcze np. z orzechów. Jak dużo jeździsz to musisz dostarczać dużo energii w postaci kcal : czyli dużo węgli i tłuszczy. Białka też dobrze by było jakbyś zjadał 1,5-2g na kg ciała.

Z tego co wyczytałem to jesz zdecydowanie za mało, a przynajmniej za duża ta przerwa od śniadania do obiadu.. Staraj się jeść dużo,zdrowo i regularnie- np. 5 posiłków dziennie

Staraj się jeść takie rzeczy jak: płatki owsiane, pieczywo ciemne, masło, makarony, kasze, ryże, warzywa, owoce, migdały, orzechy, mięso, sery, mleko itd. Ogólnie staraj się jeść jak najmniej przetworzonych produktów :-)

wcale nie trzeba regularnie, musi dostarczać nadwyżkę kaloryczną a czy zje 2 czy 8 posiłków na jedno wyjdzie.

Głupoty kolego prawisz. organizm ludzki jest bardziej skomplikowany niż myślisz...aby metabolizm był na wysokim poziomie trzeba jeść systematycznie w odstępach bez przerw

Generalnie faktycznie nie ma większego znaczenia czy je się jak niemowlak 6 razy dziennie, czy trzy razy. Krótkotrwałe okresy postu wręcz podwyższają przemianę materii, a nie obniżają. Ważny jest skład posiłków i sumaryczna ilość kalorii.

Dużo małych posiłków wymyślono z jednego powodu - wtedy przy dużej ilości jedzonych węglowodanów dieta jest mniej tucząca. Dlatego funkcjonuje mit o zwiększaniu metabolizmu - przy dużej ilości małych posiłków węglowodanowych metabolizm insuliny jest lepszy a jej poziom niższy, więc się nie tyje. Ale identyczny efekt uzyskuje się po prostu zmniejszając ilość węglowodanów w diecie i jedząc rzadko.

Ja zwykle jem, gdy jestem głodny - 2-4 razy dziennie, kiedyś przez dwa tygodnie spróbowałem IF: 3 posiłki w ciągu ośmiu godzin, 16h niejedzenia, i natychmiast zacząłem chudnąć, tak że coś w tym jest.

Ale faktycznie niespecjalnie nadaje się taka dieta w dniu startowym, w normalny dzień treningowy, czemu nie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...