Skocz do zawartości

[rower] Rower przełajowy do 11000

Gość gmx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w wyborze roweru przełajowego. Budżet max 11000. Moja waga to 92 kg. Zastanawiam się nad Ridley X - Night

X-Night 20 1402A LV-BEL / 1402B Shimano Ultegra 11s / Fulcrum Racing 4 CX / 4ZA Cirrus

10999

X-Night 20 Disc 1402A 1402A / LV-BEL / 1402B Shimano Ultegra 11s / 4ZA Cirrus CCD30 / 4ZA Cirrus

ew Spec Crux.

proszę o jakas podpowiedz ponieważ grupy osprzętu szosowego to dla mnie póki co czarna magia. czh warto iść w tarczówki czy wystarcza canti

Z góry dziękuje za pomoc

Napisano

Prośba o zamknięcie tematu

Witaj,

Mam X-Ride Ultegra Disc 2013. Na początku na poważnie zastanawiałem się nad karbonem (Ridley X-Fire, Stevens Carbon Team Ultegra), ale przy mojej wadze (89-90 kg) nie chciałem ryzykować, oglądać ramę po każdej wycieczce w poszukiwaniu ewentualnych pęknięć i wybrałem sprawdzone aluminium. Zresztą jak dowiadywałem od  się RIdley-a ramy Alu mają większy limit wagowy niż Carbon.

Jeśli chcesz mieć koniecznie Carbon wybierz Stevens Carbon Team Ultegra ( tam limit wagowy wynosi 107 kg, w carbonowych RIdleyach gdzieś około 95 kg). W innym przypadku polecam Tobie rower jaki sam kupiłem, w tej cenie 5800 to rewelacja. 

Do czego będziesz stosował ten rower ? Jeśli rzeczywiście będziesz jeździł po błocie, śniegu, itp; gdzie szansa iż obręcze będą brudne, wilgotne to wybierz Disc, w innym przypadku Canti. Na suchej nawierzchni siła hamowania będzie podobna. 

Sram Force, Shimano Ultegra to druga w hierarchii  z grupy zawodniczej. Jakość wykonania i ergonomia stoi na wysokim poziomie w obu przypadkach. Różnice pomiędzy nimi są subtelne i nie ma Sobie tym zawracać głowę. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...