slawek1919 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Hej Potrzebuję waszej pomocy. Ostatnio podczas smarowania amortyzatora specjalnym spray'em kropla tego płynu spadała na tarcze. Nieświadomy tego wsiadłem na rower i pojechałem, ale gdy zahamowałem wszystko było jasne, brak hamulca. Szybko kupiłem specjalny odtłuszczacz do tarcz i psikałem chyba z 5 razy. Ale dalej hamulce nie hamują. Klocki też tym smarowałem ale nic to nie daje. Nie chce oddawać roweru do serwisu bo mam strasznie daleko. A poza tym nie mam zamiaru wydawać kilkadziesiąt złotych za coś co sam mógłbym zrobić. Układ odpowietrzałem bo po każdym wyjęciu klocków płyn wycikał lekko i trzeba było odpowietrzyć. Czy da się może tak sciągnąć klocki żeby sie nie zapowietrzyło. Klocki są półmetaliczne tak wieć o wygrzewaniu w piekarniku nie ma mowy. Bardzo was prosze o porady co zrobić, bo bez hamulca przód nie ma jazdy. Czy nie pozostanie mi nic innego niż wymiany klocków? Dodam ze rower kupiłem miesiąc temu. Kellys Magic Master 2013r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszka611 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Zdejmij tarczę i bardzo dokładnie przetrzyj benzyną ekstrkacyjną A co do klocków...weź drobny papier ścierny,połóż klocek na czymś sztywnym(najlepiej oprzyj o szybę) i przetrzyj go lekko z dwóch stron.Pamiętaj aby uważać z dotykaniem tych elementów rękami,aby ich nie zabrudzić ponownie...potem załóż z powrotem powinno działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 http://www.forumrowerowe.org/topic/135008-poradnik-hamulec-tarczowy-nie-hamuje-dlaczego/page-2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1919 Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Dobra spróbuję tej "zupy z klocków" a co do wycierania tarczy benzyną ekstrakcyjną to próbowałem wcześniej i kompletnie nie pomogło i piszczało niemiłosiernie, ale myślę że to wina klocków które mają ten tłusty osad w sobie. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszka611 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Jeśli piszczy a hamują dobrze,to sie nie przejmuj Moje Elixiry tak robiły,do czasu kiedy musiałem wyhamować z 60 km/h Trochę je zagrzałem i już nic nie piszczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1919 Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Nie nie, one nic prawie nie hamują i pipiskują czasem. Klamka na maksa a efekt bardzo bardzo słaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszka611 Napisano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 A jakie masz te hamulce jeśli można wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek1919 Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 BENGAL/KLS HELIX 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 29 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Przeczytaj podpięty temat, tam masz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania... http://www.forumrowerowe.org/topic/135008-poradnik-hamulec-tarczowy-nie-hamuje-dlaczego Zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.