Skocz do zawartości

[hamulec hydrauliczny] Odtłuszczanie tarczy i klocków

slawek1919

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Potrzebuję waszej pomocy.

Ostatnio podczas smarowania amortyzatora specjalnym spray'em kropla tego płynu spadała na tarcze. Nieświadomy tego wsiadłem na rower i pojechałem, ale gdy zahamowałem wszystko było jasne, brak hamulca.

Szybko kupiłem specjalny odtłuszczacz do tarcz i psikałem chyba z 5 razy. Ale dalej hamulce nie hamują.

Klocki też tym smarowałem ale nic to nie daje. Nie chce oddawać roweru do serwisu bo mam strasznie daleko. A poza tym nie mam zamiaru wydawać kilkadziesiąt złotych za coś co sam mógłbym zrobić.

Układ odpowietrzałem bo po każdym wyjęciu klocków płyn wycikał lekko i trzeba było odpowietrzyć. Czy da się może tak sciągnąć klocki żeby sie nie zapowietrzyło.

Klocki są półmetaliczne tak wieć o wygrzewaniu w piekarniku nie ma mowy.

Bardzo was prosze o porady co zrobić, bo bez hamulca przód nie ma jazdy.  Czy nie pozostanie mi nic innego niż wymiany klocków?

Dodam ze rower kupiłem miesiąc temu. Kellys Magic Master 2013r.

Zdejmij tarczę i bardzo dokładnie przetrzyj benzyną ekstrkacyjną ;)

A co do klocków...weź drobny papier ścierny,połóż klocek na czymś sztywnym(najlepiej oprzyj o szybę) i przetrzyj go lekko z dwóch stron.

Pamiętaj aby uważać z dotykaniem tych elementów rękami,aby ich nie zabrudzić ponownie...potem załóż z powrotem ;)

powinno działać 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...