massirpm Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Witam. Konkretne pytanie: Kupiłem rower z kompletnym napędem 10rz (pełne xt) Zmuszony jestem zmienić napęd na 9rz (mam nowe manetki SRAM Rocket 9rz halfpie i tylko na takich jeżdzę) na pewno będę zmieniał : -kasetę 10rz na 9rz (XT) -manetki 10rz na manetki obrotowe SRAM 9rz. -łańcuch 10rz na 9rz (XTR 7701) czy będę mógł pozostawić korbę 10rz xt XT FC-M780 oraz tylną i przednią przerzutkę 10biegowa. Po przeanalizowaniu różnych tematów mam wątpliwości czy będzie pasowała tylna przerzutka XT RD-M781 do manetki, kasety i łańcucha 9rz. Głównym powodem zmiany napędu 10 na 9 jest to, że jeżdzę tylko na manetkach SRAM Rocket 9rz halfpie dlatego muszę zmieniać całą resztę. Proszę o informację (rower będę miał już w przyszłym tyg. i powoli zaczynam kompletować sprzęt do wymiany) Pozdrawiam massi
ukaniex Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Korbę, łańcuch możesz zostawić, przednia przerzutka... to zależy od ilości zębów w korbie.
massirpm Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Napisano 29 Czerwca 2013 Korba w rowerze jest taka i będę chciał ją zostawić Liczba zębów: XT FC-M780 42-32-24T Nie do końca wiem jaki może byc problem z tylną przerzutką (podobno chodzi o ilość przesuwanej linki podczas zmiany biegu0- najlepiej jak by pasowała do manetek Sram Rocket i kasety 9 rzedów.
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2013 No jeżeli chcesz zejść na 9s a masz z tyłu shimano dyna sys to masz 2 drogi: - wywalić manetki a i tak musisz kupić 9s i kupić sram, esp 1:1, triggger czy grip to już twoja wola. - wywalić przerzutkę, manetki i kupić komplet jaki ci pasuje, albo kompletny sram, albo shimano.
massirpm Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Napisano 29 Czerwca 2013 Punktem wyjściowym jest to, że muszę mieć zamontowane manetki obrotowe SRAM Rocket 9rz. halfpipe (długi chwyt) które współpracują z przerzutkami shimano na pewno z 9rz Nie wiem czy będą działały z nową przerzutką xt 10rz Dyna Sys?? Ostatecznie zostanie chyba tylko korba XT, która powinna pracować z łańcuchem 9 rz XTR. (reszta do wymiany a myślałem że z systemu 10rz Dyna Sys zostanie również przerzutka tył oraz przód_
ukaniex Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Lancuch też możesz zostawić. Wysłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 4
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2013 W takim wypadku, przerzutkę do żyda i kup inną w 2:1 w taki system mają manetki. Przerzutkę przednią możesz zostawić, nie ma przeciwwskazań. Jeżeli pasuje do korby i nie jest np 2 rzędowa a chcesz 3 to może zostać.
tobo Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 A czemu "muszą być obrotowe half pipe"? One się w końcu skończą, choćby guma chwytów.... Jeśli koniecznie musi być manetka obrotowa to prawy grip 10sp Srama plus przerzutka tył 10sp tego producenta - wyjdzie chyba najtaniej.
Rulez Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Prawy grip Srama działa z 10 Dynasys i kasetą 9 rzędową, więc po prostu zakładasz kasetę 9 + grip i wszystko hula (mam tak u siebie) Jeśli koniecznie musi być manetka obrotowa to prawy grip 10sp Srama plus przerzutka tył 10sp tego producenta - wyjdzie chyba najtaniej. Najtaniej wyjdzie pozostawienie przerzutki Shimano a zmiana kasety i gripa na te które posiada... czy będę mógł pozostawić korbę 10rz xt XT FC-M780 oraz tylną i przednią przerzutkę 10biegowa. Tak będziesz mógł zostawić przerzutkę.
beskid Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Przerzutkę będzie mógł zostawić ale na pewno nie tylną.
kamfan Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 czy będę mógł pozostawić korbę 10rz xt XT FC-M780 oraz tylną i przednią przerzutkę 10biegowa. Jeżeli chodzi o tylną przerzutkę to główna zasada jest taka, aby manetka i przerzutka działały w tym samym systemie indeksacji. W praktyce są 2 systemy indeksacji 1:1 (Sram ESP i Shimano Dyna-Sys) oraz 1:2 (Shimano SIS). System ESP jest w przerzutkach Srama z nazwami cyfrowymi, SIS w przerzutkach Srama z nazwami literowymi, wszystkich Shimano 8 rz. i 9 rz. oraz 10 rz. szosowych, natomiast Dyna-Sys w przerzutkach Shimano 10 rz. do MTB. Indeksowanie w Dyna-Sys jest bliskie ESP (czyli 1:1), więc teoretycznie (sam nie sprawdzałem) można używać manetek SRAM ESP z przerzutkami Shimano Dyna-Sys. W Twoim przypadku najlepiej kupić obrotową manetkę SRAMA ESP 10 rz. Nic więcej nie będziesz musiał wymieniać i będziesz miał napęd 10 rz. Shimano przy obrotowych manetkach Srama
Rulez Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Nie wiem czy potraficie czytać, ja tak mam, przerzutka dynasys XTR z manetkąm Gripshift X-0 9rz. i działa Zeby było idealnie, trzeba dodać taki element jak na zdjęciu (między linkę i dźwignię) u mnie wycięty z kawałka aluminium : Uploaded with ImageShack.us DOTARŁO ?
kamfan Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Wiadomo, że powinno działać, bo manetka SRAM 9 rz. i przerzutka XTR Dyna-Sys mają indeksowanie 1:1
Rulez Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Moja wina, nie będzie działało z Rocketami, będzie działało ze zwykłymi gripami Sramowskimi, ponieważ Dynasys ma przełożenie prawie idealne 1:1 ... a Rockety są pod Shimano 9 rz .... Więc musi kupić normalnego Groipshifta pod SRAM ....
kamfan Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Rulez nie masz racji, że wystarczy zmienić kasetę na 9 rz, bo manetki Sram Rocket są w systemie 1:2 więc nie będzie to współpracowało... Jakby autor miał takie manetki jak Ty (X-0 to system 1:1) to by działało. Edit: Rulez ubiegłeś mnie
Iron79 Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Nie wiem czy potraficie czytać, ja tak mam, przerzutka dynasys XTR z manetkąm Gripshift X-0 9rz. i działa Zeby było idealnie, trzeba dodać taki element jak na zdjęciu (między linkę i dźwignię) u mnie wycięty z kawałka aluminium : Uploaded with ImageShack.us DOTARŁO ? Rulez a ten patent to co ma spowodować ..wygląda to jak końcówka na pancerz z noskiem ? Ma na celu nie ocieranie linki w początkowej fazie ?
Rulez Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Który patent, aluminiowy dystans ? dystans powoduje wydłużenie dźwigni (czyli minimalne zmniejszenie skoku przerzutki), dzięki temu uzyskujemy idealne dopasowanie z przełożeniem 1:1. Innych patentów na tym zdjęciu nie ma.
kamfan Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Jeżeli ten dystans służy jedynie "wyrównaniu" indeksu do 1:1 to nie powinien być potrzebny jeżeli dobrze wyreguluje się przerzutkę (różnica między ESP i Dyna-Sys jest mniejsza niż między Shimano 8, 9, 10 rz., które są kompatybilne). Przed chwilą znalazłem fajny opis - http://uzurpator.com.pl/?dyna-sys-vs-esp-czyli-prezent-shimano.,123 z filmikami i wszystko działa poprawnie bez żadnych patentów (nawet przerzutka Dyna-Sys na kasecie 8 rz.)
BigHIRO Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Czyli sramy triggery x7, x9 będą działać poprawnie z shimano 10 biegowym ?
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2013 różnica między ESP i Dyna-Sys jest mniejsza niż między Shimano 8, 9, 10 rz., które są kompatybilne Znaczy co ... zakładam kasetę 10 i manetkę 8 i to ma działać ... no nie sądzę. Same przerzutki są ale reszta nie, wiec nie można mówić o całym systemie tylko ich elementach.
kamfan Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 @Puklus skrót myślowy (myślałem, że nikt nie pomyśli tak "głupio" jak Ty więc go użyłem, oczywiste jest to, że manetka i kaseta musi mieć taką samą rzędowość oraz to, że mówi się o kompatybilności przerzutek/elementów, a nie całych systemów), zobacz sobie tabelkę w tym tekście - http://uzurpator.com.pl/?dyna-sys-vs-esp-czyli-prezent-shimano.,123 chodzi mi kolumnę "przełożenie" i o tych różnicach mówiłem w kontekście Shimano 8, 9, 10 rz. oraz ESP vs. Dyna-Sys. Czyli sramy triggery x7, x9 będą działać poprawnie z shimano 10 biegowym ? Tak, mało tego Triggery 9rz. (ESP) też powinny współpracować z przerzutkami Dyna-Sys oczywiście przy założeniu, że kaseta też będzie 9 rz. Zobacz link powyżej.
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2013 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2013 Głupio nie głupio, wiesz forum różni ludzie czytają, jest temat gdzie pisze ze 8, 9 i 10 w żadnym wypadku nie sa kompatybilne a tu nagle ze jest ... trzeba precyzować o co chodzi.
Rulez Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Jeżeli ten dystans służy jedynie "wyrównaniu" indeksu do 1:1 to nie powinien być potrzebny jeżeli dobrze wyreguluje się przerzutkę (różnica między ESP i Dyna-Sys jest mniejsza niż między Shimano 8, 9, 10 rz., które są kompatybilne). Przed chwilą znalazłem fajny opis - http://uzurpator.com.pl/?dyna-sys-vs-esp-czyli-prezent-shimano.,123 z filmikami i wszystko działa poprawnie bez żadnych patentów (nawet przerzutka Dyna-Sys na kasecie 8 rz.) Twoje teoretyczne dywagacje sobie, a praktyka sobie, gdybyś mniej czytał a więcej robił to byś się niepotrzebnie nie produkował. Filmiki "na sucho" to sobie mogą różne pierdoły pokazywać, a praca w terenie obnaża wszystkie niedoskonałości. Więcej praktyki a mniej filmików Dystans to nie jest mój wymysł, można o nim znaleźć w necie, a ja sprawdziłem, że w praktyce z dystansem jest lepiej, przynajmniej w napędzie 9 rzędowym. Pozostając w temacie, najtańsze przejście na napęd 9 rzędowy to zakup tej manetki : http://allegro.pl/manetka-tylnia-sram-7-0-na-9-biegow-wyprzedaz-i3356478838.html
tobo Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Filmik jest na sucho bo pokazuje pracę napędu, którą da się sfilmować samemu. Z tego co wiem autor używa tej kombinacji i nie on jeden. Doświadczenia w tym względzie można znaleźć na forum emtb.
Rulez Napisano 29 Czerwca 2013 Napisano 29 Czerwca 2013 Doświadczenia są takie, że z napędem 9 rzędowym dla idealnej pracy potrzebny jest dystans. Sprawdzone w praktyce.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.