Skocz do zawartości

[zmiana napędu] przejście z 10 na 9rz.

massirpm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Konkretne pytanie:

Kupiłem rower z kompletnym napędem 10rz  (pełne xt)

Zmuszony jestem zmienić napęd na 9rz  (mam nowe manetki SRAM Rocket 9rz halfpie i tylko na takich jeżdzę)

na pewno będę zmieniał :

-kasetę 10rz na 9rz (XT)

-manetki 10rz na manetki obrotowe SRAM 9rz.

-łańcuch 10rz na 9rz (XTR 7701)

czy będę mógł pozostawić korbę 10rz xt XT FC-M780 oraz tylną i przednią przerzutkę 10biegowa.

Po przeanalizowaniu różnych tematów mam wątpliwości czy będzie pasowała tylna przerzutka XT RD-M781 do manetki, kasety i łańcucha 9rz.

Głównym powodem zmiany napędu 10 na 9 jest to, że jeżdzę tylko na manetkach SRAM Rocket 9rz halfpie dlatego muszę zmieniać całą resztę.

Proszę o informację (rower będę miał już w przyszłym tyg. i powoli zaczynam kompletować sprzęt do wymiany)

Pozdrawiam

massi

Napisano

Korba w rowerze jest taka i będę chciał ją zostawić

Liczba zębów:  XT FC-M780 42-32-24T

Nie do końca wiem jaki może byc problem z tylną przerzutką (podobno chodzi o ilość przesuwanej linki podczas zmiany biegu0- najlepiej jak by pasowała do manetek Sram Rocket i kasety 9 rzedów.

• Mod Team
Napisano

No jeżeli chcesz zejść na 9s a masz z tyłu shimano dyna sys to masz 2 drogi:

- wywalić manetki a i tak musisz kupić 9s :D i kupić sram, esp 1:1, triggger czy grip to już twoja wola.

- wywalić przerzutkę, manetki i kupić komplet jaki ci pasuje, albo kompletny sram, albo shimano.

Napisano

Punktem wyjściowym jest to, że muszę mieć zamontowane manetki obrotowe SRAM Rocket 9rz. halfpipe (długi chwyt) które współpracują z przerzutkami shimano na pewno z 9rz

Nie wiem czy będą działały z nową przerzutką xt 10rz Dyna Sys??

Ostatecznie zostanie chyba tylko korba XT, która powinna pracować z łańcuchem 9 rz XTR.  (reszta do wymiany a myślałem że z systemu 10rz Dyna Sys zostanie również przerzutka tył oraz przód_

• Mod Team
Napisano

W takim wypadku, przerzutkę do żyda i kup inną w 2:1 w taki system mają manetki. Przerzutkę przednią możesz zostawić, nie ma przeciwwskazań. Jeżeli pasuje do korby i nie jest np 2 rzędowa a chcesz 3 to może zostać.

Napisano

A czemu "muszą być obrotowe half pipe"? :) One się w końcu skończą, choćby guma chwytów....

Jeśli koniecznie musi być manetka obrotowa to prawy grip 10sp Srama plus przerzutka tył 10sp tego producenta - wyjdzie chyba najtaniej.

Napisano

Prawy grip Srama działa z 10 Dynasys i kasetą 9 rzędową, więc po prostu zakładasz kasetę 9 + grip i wszystko hula (mam tak u siebie) :thumbsup:

Jeśli koniecznie musi być manetka obrotowa to prawy grip 10sp Srama plus przerzutka tył 10sp tego producenta - wyjdzie chyba najtaniej.

Najtaniej wyjdzie pozostawienie przerzutki Shimano a zmiana kasety i gripa na te które posiada...

czy będę mógł pozostawić korbę 10rz xt XT FC-M780 oraz tylną i przednią przerzutkę 10biegowa.

Tak będziesz mógł zostawić przerzutkę.

Napisano

Jeżeli chodzi o tylną przerzutkę to główna zasada jest taka, aby manetka i przerzutka działały w tym samym systemie indeksacji.

W praktyce są 2 systemy indeksacji 1:1 (Sram ESP i Shimano Dyna-Sys) oraz 1:2 (Shimano SIS). System ESP jest w przerzutkach Srama z nazwami cyfrowymi, SIS w przerzutkach Srama z nazwami literowymi, wszystkich Shimano 8 rz. i 9 rz. oraz 10 rz. szosowych, natomiast Dyna-Sys w przerzutkach Shimano 10 rz. do MTB.

Indeksowanie w Dyna-Sys jest bliskie ESP (czyli 1:1), więc teoretycznie (sam nie sprawdzałem) można używać manetek SRAM ESP z przerzutkami Shimano Dyna-Sys.

W Twoim przypadku najlepiej kupić obrotową manetkę SRAMA ESP 10 rz. Nic więcej nie będziesz musiał wymieniać i będziesz miał napęd 10 rz. Shimano przy obrotowych manetkach Srama

Napisano

Nie wiem czy potraficie czytać, ja tak mam, przerzutka dynasys XTR z manetkąm Gripshift X-0 9rz. i działa :teehee:

Zeby było idealnie, trzeba dodać taki element jak na zdjęciu (między linkę i dźwignię) u mnie wycięty z kawałka aluminium :

u0jm.jpg

Uploaded with ImageShack.us

DOTARŁO ?

Napisano

Moja wina, nie będzie działało z Rocketami, będzie działało ze zwykłymi gripami Sramowskimi, ponieważ Dynasys ma przełożenie prawie idealne 1:1 ... a Rockety są pod Shimano 9 rz ....

Więc musi kupić normalnego Groipshifta pod SRAM ....

Napisano

Rulez nie masz racji, że wystarczy zmienić kasetę na 9 rz, bo manetki Sram Rocket są w systemie 1:2 więc nie będzie to współpracowało... Jakby autor miał takie manetki jak Ty (X-0 to system 1:1) to by działało.

Edit: Rulez ubiegłeś mnie :P

Napisano

Nie wiem czy potraficie czytać, ja tak mam, przerzutka dynasys XTR z manetkąm Gripshift X-0 9rz. i działa :teehee:

Zeby było idealnie, trzeba dodać taki element jak na zdjęciu (między linkę i dźwignię) u mnie wycięty z kawałka aluminium :

u0jm.jpg

Uploaded with ImageShack.us

DOTARŁO ?

Rulez a ten patent to co ma spowodować ..wygląda to jak końcówka na pancerz z noskiem ? Ma na celu nie ocieranie linki w początkowej fazie ?

Napisano

Który patent, aluminiowy dystans ? dystans  powoduje wydłużenie dźwigni (czyli minimalne zmniejszenie skoku przerzutki), dzięki temu uzyskujemy idealne dopasowanie z przełożeniem 1:1.

Innych patentów na tym zdjęciu nie ma.

Napisano

Jeżeli ten dystans służy jedynie "wyrównaniu" indeksu do 1:1 to nie powinien być potrzebny jeżeli dobrze wyreguluje się przerzutkę (różnica między ESP i Dyna-Sys jest mniejsza niż między Shimano 8, 9, 10 rz., które są kompatybilne). Przed chwilą znalazłem fajny opis - http://uzurpator.com.pl/?dyna-sys-vs-esp-czyli-prezent-shimano.,123 z filmikami i wszystko działa poprawnie bez żadnych patentów (nawet przerzutka Dyna-Sys na kasecie 8 rz.)

• Mod Team
Napisano

różnica między ESP i Dyna-Sys jest mniejsza niż między Shimano 8, 9, 10 rz., które są kompatybilne

Znaczy co ... zakładam kasetę 10 i manetkę 8 i to ma działać ... no nie sądzę. Same przerzutki są ale reszta nie, wiec nie można mówić o całym systemie tylko ich elementach.

Napisano

@Puklus skrót myślowy (myślałem, że nikt nie pomyśli tak "głupio" jak Ty więc go użyłem, oczywiste jest to, że manetka i kaseta musi mieć taką samą rzędowość oraz to, że mówi się o kompatybilności przerzutek/elementów, a nie całych systemów), zobacz sobie tabelkę w tym tekście - http://uzurpator.com.pl/?dyna-sys-vs-esp-czyli-prezent-shimano.,123 chodzi mi kolumnę "przełożenie" i o tych różnicach mówiłem w kontekście Shimano 8, 9, 10 rz. oraz ESP vs. Dyna-Sys.

Czyli sramy triggery x7, x9 będą działać poprawnie z shimano 10 biegowym ?

Tak, mało tego Triggery 9rz. (ESP) też powinny współpracować z przerzutkami Dyna-Sys oczywiście przy założeniu, że kaseta też będzie 9 rz. Zobacz link powyżej.

• Mod Team
Napisano

Głupio nie głupio, wiesz forum różni ludzie czytają, jest temat gdzie pisze ze 8, 9 i 10 w żadnym wypadku nie sa kompatybilne a tu nagle ze jest ... trzeba precyzować o co chodzi.

Napisano

Jeżeli ten dystans służy jedynie "wyrównaniu" indeksu do 1:1 to nie powinien być potrzebny jeżeli dobrze wyreguluje się przerzutkę (różnica między ESP i Dyna-Sys jest mniejsza niż między Shimano 8, 9, 10 rz., które są kompatybilne). Przed chwilą znalazłem fajny opis - http://uzurpator.com.pl/?dyna-sys-vs-esp-czyli-prezent-shimano.,123 z filmikami i wszystko działa poprawnie bez żadnych patentów (nawet przerzutka Dyna-Sys na kasecie 8 rz.)

Twoje teoretyczne dywagacje sobie, a praktyka sobie, gdybyś mniej czytał a więcej robił to byś się niepotrzebnie nie produkował.

Filmiki  "na sucho" to sobie mogą różne pierdoły pokazywać, a praca w terenie obnaża wszystkie niedoskonałości.

Więcej praktyki a mniej filmików :teehee:

Dystans to nie jest mój wymysł, można o nim znaleźć w necie, a ja sprawdziłem, że w praktyce z dystansem jest lepiej, przynajmniej w napędzie 9 rzędowym.

Pozostając w temacie, najtańsze przejście na napęd 9 rzędowy to zakup tej manetki  :

http://allegro.pl/manetka-tylnia-sram-7-0-na-9-biegow-wyprzedaz-i3356478838.html

Napisano

Filmik jest na sucho bo pokazuje pracę napędu, którą da się sfilmować samemu. Z tego co wiem autor używa tej kombinacji i nie on jeden. Doświadczenia w tym względzie można znaleźć na forum emtb.

Napisano

Doświadczenia są takie, że z napędem 9 rzędowym dla idealnej pracy potrzebny jest dystans. Sprawdzone w praktyce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...