Skocz do zawartości

[spinka łańcucha] - montaż, rozpinanie

LOTISS

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Ja od długiego czasu używam spinki KMC. Zakładanie/zdejmowanie jest bardzo proste i nie trzeba do tego żadnych narzędzi. Zakładasz spinkę, łapiesz za ogniwa łańcucha najbliższe spinki i ciągniesz "na zewnątrz" żeby bolce spinki weszły w zwężenie dziurek spinki. Przy rozpinaniu postępujemy odwrotnie, łapiemy za ogniwa najbliżej spinki i silno pchamy "do wewnątrz". Do tej operacji trzeba trochę wprawy bo łatwo nie idzie na początku, ale po kilku razach jak się zepnie/rozepnie jest już łatwiej.

Napisano

Do tej operacji trzeba trochę wprawy bo łatwo nie idzie na początku, ale po kilku razach jak się zepnie/rozepnie jest już łatwiej.

Do rozpinania przydają się gięte cążki i wtedy to już w ogóle sama przyjemność. :)

Napisano

Osobiście polecam spinki srama, ciężko jest czasami ją za pierwszym razem dopiąć do końca, ale potem się wyrabia i czynność zapinania/rozpinania zajmuje 3 sekundy  :thumbsup:

Odradzam spinki od shimano, są to najbardziej upierdliwe spinki, sam za pierwszym razem męczyłem się z nią dobrych parę minut, a już po 3 rozpinaniu ją uszkodziłem. 

Napisano

Ja mam w łańcuchach spinki SRAM PowerLink. Nigdy nie miałem z nimi problemów ale dobrze jest wiedzieć, jak taka spinka działa. Widziałem wielokrotnie ludzi rozpinających takie spinki kombinerkami albo drutem. Otóż spinka jest tak zrobiona, że jak się ją rozepchnie na boki to celowo się blokuje i nie da się jej rozpiąć! Przy rozpinaniu należy najpierw mocno ścisnąć spinkę po bokach łańcucha, trochę przy tym poruszać (rozepchnąć brud między ogniwami) a potem dopiero ścisnąć ogniwa do siebie i rozpiąć spinkę. Nie wymaga to żadnych narzędzi ani nieludzkiej siły. Dobrze jest przy myciu łańcucha pobawić się samą wyczyszczoną spinką żeby zobaczyć dokładnie jak ona działa. Rozpinanie kombinerkami bez wcześniejszego ściśnięcia spinki po bokach tylko ją niszczy.

Napisano

Spinki rozpina się palcami, w zależności od tego jaką kupisz poszukaj na YouTube filmików, jest tego masa, robi się to w 2 sekundy, pierwszy raz pewnie dłużej Ci zajmie.

Osobiście używałem SRAM i KMC, nie zauważyłem żadnej różnicy między nimi, polecam obie, łatwo się rozpinają i zapinają, jak już się człowiek nauczy jak to robić. Ważne też żeby przeczyścić łańcuch w okolicach spinek, bo brud może utrudnić nam zadanie.

Napisano

Sama spinka zamknie się w rękach ale jak nie będzie na napiętym łańcuchu to będzie się rozpadać na dwie części jak np. wsadzisz ją do kieszeni.

Napisano

Bo spinki shimano to są jednorazówki i po pierwszym rozpięciu powinno się taką wyrzucić.

No nie do końca, wczoraj miałem z tym shiitem pierwszy kontakt, można ją rozpiąć siłowo, następnie pomacać kombinerkami,naprostować i nadają się do następnego nałożenia. Ale faktycznie badziew jakich mało.

• Mod Team
Napisano

Niby można, kiedyś takiej używałem nie wiedząc że to jednorazówki i też tak robiłem. Sęk w tym że od wyginania przy ściąganiu i prostowania (idealnie sie wyprostować nie da raczej) materiał się osłabia i pewnego razu w trasie mi ta spinka po prostu pękła.

Napisano

kupiłem spinkę SRAM 8SPD

czy taka spinka powinna zaskoczyć / zatrzasnąć się w rękach ?

Jeśli masz łańcuch KMC to może być cieżko. Sam mam łańcuch KMC i kupiłem spinkę SRAM 8s i niestety nie pasuje. Później nabyłem spinkę KMC i nie ma problemu, szerokość mojego łańcucha 7.1 mm

Napisano

Za przeproszeniem się podepnę. http://allegro.pl/spinka-wippermann-connex-link-do-lancuchow-6-7-8-r-i3305204915.html Czy ta spinka na pewno będzie pasować do łańcucha 6-rzędowego, wiem że w opisie piszę że tak, ale wolę zapytać, biorąc pod uwagę że wolnobiegi 6-rzędowe są już chyba starożytne xD Rozważyłbym także inną spinkę, jeżeli nie byłaby problematyczna. Czy decydując się na spinkę, kupować od razu dwie na zapas i ze sobą wozić, i czy kupować także skuwacz ? Poza tym mój napęd powoli zaczyna dopominać się wymiany (korba, łańcuch, wolnobieg i pewnie jeszcze kółeczka od przerzutki) i czy w związku z tym spinkę założyć dopiero do nowego, czy mogę jeszcze na tym pojeździć (akurat mógłbym poćwiczyć zakładanie i zdejmowanie bez większego ryzyka jak coś pójdzie nie tak). Z góry dzięki za pomoc, bo po głębszym zastanowieniu, wydaje mi się że spinka jest znacznie praktyczniejsza w czyszczeniu łańcucha.

Napisano

. http://allegro.pl/sp...3305204915.html Czy ta spinka na pewno będzie pasować do łańcucha 6-rzędowego, wiem że w opisie piszę że tak, ale wolę zapytać, biorąc pod uwagę że wolnobiegi 6-rzędowe są już chyba starożytne

Wolnobiegi 6 i 7 rzędowe mają koronki tej samej szerokości,kasety 8 rzędowe,również.Węższe łańcuchy są potrzebne do kaset 9,10 11 rzędowych,a to dlatego,że odległości między koronkami są mniejsze.

Napisano

Podłączę się do tematu. Jaką spinkę polecacie do łańcucha Shimano CN-HG53 (9-rzędowy 114 ogniw)? Nigdy nie miałem spinki i chciałbym by była niezawodna (by się nie rozpinała) i wielokrotnego użytku.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!

Napisano

Wolnobiegi 6 i 7 rzędowe mają koronki tej samej szerokości,kasety 8 rzędowe,również.Węższe łańcuchy są potrzebne do kaset 9,10 11 rzędowych,a to dlatego,że odległości między koronkami są mniejsze.

Czyli teoretycznie jeżeli na allegro w opisie jest że pasuje do łańcuchów 8-rzędowych, to znaczy że do 6 i 7 też ? nawet w ofercie z linku powyżej pisze że do 9, ale skoro ta sama szerokość to do 10 i 11 także. Czy sprzedawcy o tym nie wiedzą ? czy to jakiś dziwny zabieg marketingowy ?

Poza tym lepiej kupić skuwacz i spinkę, czy na miejscu w rowerowym zlecić rozkucie i założenie spinki ? Czy zamiana skutego na stałe łańcucha na spinkę wymusza wożenie ze sobą skuwacza + zapasowego ogniwa/spinki.

Napisano

Teoretycznie to lepiej wziąć suwmiarkę i sprawdzić szerokość łańcucha. Zazwyczaj są podawane na aukcjach szerokości spinki. 

Skuwacz przyda się na lata. Osobiście nie wożę ze sobą ani skuwacza ani zapasowej spinki, nigdy mi się nie zdarzyło aby spinka się rozsypała. 

Napisano

Ja dziś zakupiłem spinkę SRAM PowerLink Gold (9-speed) i po przejechaniu 40 km mogę stwierdzić, że współpracuje doskonale z łańcuchem Shimano CN-HG53.

Pozdrawiam!

Napisano

Przejechałem pierwsze 82km na spince sram (dołączona do łańcucha sram pc 10), wystarczy ścisnąć w środku i puszcza bez problemu. Ciężko mi jednak określić dokładny model, na spince pisze sram 7spd, póki co polecam 

Napisano

Mam takie pytanie do Was, czy spinki są jednorazowe ? Wyczytałem gdzieś w Internecie, że po każdym zdjęciu takiej spinki, zakłada się już zupełnie nową, spinkę. Z tego co piszecie, wywnioskowałem, że spinki są wielokrotnego użycia.

Sam zastanawiam się nad kupnem spinki, wiadomo - wygoda przy czyszczeniu łańcucha :)

Napisano

Spinka z reguły są wielokrotnego użytku, o to w nich właśnie chodzi :) Bywają po prostu gorsze modele, które jak się solidnie zapieką to można je podobno zniszczyć podczas rozpinania. Z tego co czytałem to niektórzy z jedną spinką działają już na trzecim czy którymś z kolei łańcuchu. Niektóre ciężej się rozpina, ale w większości ułatwiają czyszczenie napędu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...