kokowks Napisano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 witam znany problem z amorkiem, po skatowaniu roweru w ciezkich warunkach jeszcze z 3 meisiace temu, sneig, bloto, woda etc, amortyzator zaczal odbijac skokowo wczesniej nie bylo czasu, wiec dopiero teraz wzialem sie za jego rozebranie z zamiarem przeczyszczenia i przesmarowania ale napotkalem na przeszkoda : nie moge go wydostac z ramy ;-) jestem na tym etapie , i amor ani rusz nie chce wyjsć z ramy. cos ejszcze trzeba odkręcic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Uderz młotkiem gumowym algo normalny przez jakiś kawałek deski w rurę sterową Trzyma go tylko ta uszczelka od sterów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokowks Napisano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 (edytowane) 2i regulaminu uderzam uderzam, ale ani drgnie Edytowane 12 Lipca 2013 przez Puklus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek1182 Napisano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 nie ma już co odkręcać, przywal mocniej tym młotkiem, nic się nie stanie... oczywiście jak up, gumowy lub z deską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinder85 Napisano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Jak mawia mój znajomy "trzeba tu użyć impulsatora dynamicznego z naprowadzaczem trzonkowym" Młotek !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Tu jest taka podkładka w kształcie klina.Poszukaj od góry nacięcia ,przerwy i spróbuj to wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Dokładnie, klin go trzyma (albo siły nieczyste ) Jak był plastikowy mógł sie ... zintegrować z rurą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokowks Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) 2i regulaminu no widze ta przerwe w tej mniejszej obreczy, ale za cholere nie wiem jak kmialnym to wyciagnac niby ? czyli co, pruć w to młotkiem czy nie ? Edytowane 12 Lipca 2013 przez Puklus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wac0 Napisano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Kolego, ja też miałem problem ze zdjęciem swojego XCT, robiłem tak, że nacisnąłem przedni hamulec i ruszałem przód-tył tak jak luzy sprawdzasz na sterach i ten klin puścił i się wysunął, może spróbuj tym sposobem :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokowks Napisano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 odświeżam bo montuje rower z powrotem jak z powrotem nabić ten element, ktory poprzednio trzymal ta rure od amorka przez ktorego on nie chciał wyjść? "Ostrożnie wyciągnij podkładkę uszczelniającą górną bieżnię sterów. Wewnątrz ma oring, który ściśle przylega do rury sterowej. To pierwsza rzecz, która może powodować, że amortyzator nadal siedzi na swoim miejscu. Jeśli będziesz miał problem z wyciągnięciem podkładki, posmaruj rurę sterową jakimś smarem. Jak już się jej pozbędziesz, to poniżej znajduje się stożkowy pierścień z rozcięciem, którego zadaniem jest likwidacja luzu pomiędzy rurą sterową a łożyskami. To drugi element, który może trzymać widelec. Podważ pierścień i wyciągnij go. Teraz nie powinno już być kłopotów z demontażem amortyzatora." to jest opis demontażu i obecnie wlasnie te elemanty, czyli ten stozkowy pierscien z rozcieciem lata sobie luźno na rurze tak to zostawic i poprostu nalozyc pozostale 2 nakladki i kierownice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 W skrócie to wygląda tak: Na widelec nakładasz łożysko ( wianek) i wkładasz w ramę. Od góry nakładasz łożysko a na łożysko klin. Sam wejść nie będzie chciał, trzeba po telepać rura sterową przy jednoczesnym dociskaniem klina. Jak sie ustawi jak trzeba to wejdzie na swoje miejsce. Nie robić tego na siłe bo jak jest z plastiku to go zniszczysz. Jak już umieścisz klin to wtedy górny docisk łożyska, podkładki i mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokowks Napisano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 telepac rura sterowa proboje to zrobic, ale klin sobie caly czas lata luźno *** nie ejst rpzyapdkiemt ak ze jak zaloze nakaldki, na to mostkek i to dokrece to ten klin poprostu sila docisku wejdzie tak jak powinien ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 jest tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokowks Napisano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Czyli co, nie męczyc sie z tym wciskaniem klinu i po prostu nalozyc nakladki i na to mostek i dokrecic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Tak , ja zawsze tak robie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokowks Napisano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 oswieze rozkrecilem znowu rower, z 2 miesiace temu już i tak leżał rozkręcony w mieszkaniu (co z resztą wyszło mi na dobre bo w między czasie miałem włam do piwnicy) i kompletnie zapomniałem jak go złożyć tzn problem mam głównie z łożyskami i tymi podkładkami/nakładkami na łożyska rozumiem, że łożyska skierowane "kulkami" do góry, a podkładki pod nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokowks Napisano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Sprecyzuje: chodzi o gorne lozysko, ktore wchodzi pod podkladki podmostkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artofnois Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 kulki w misce mają być ,a płaska część wianka w stronę mostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi