Grzemiak Napisano 28 Czerwca 2013 Napisano 28 Czerwca 2013 Witam!Do tej pory jeździłem prawie cały czas na takim zestawie:- opony Schwalbe Marathon Cross 26 x 1,75- obręcze Ritchey Disc OCR. Obecnie chciałbym więcej jeździć w terenie, tzn. nawierzchnia szutrowa i lasy. W przyszłości będę myślał powoli o starcie w Mazovia MTB. Czy możecie mi doradzić, jaką oponę kupić (i jakie obręcze) które byłyby zarazem dosyć lekkie i w miarę wytrzymałe a dodatkowo dobrze radziły sobie w trudnych warunkach? Z tego co czytałem na forum i w internecie to polecane przez wiele osób są opony Schwalbe Racing Ralph oraz Geax Saguaro.Dodatkowo podkreślę, że mój rower posiada hamulce tarczowe - obręcze muszą być więc kompatybilne z nimi.Cenowo : do 650-700 zł całość Mam nadzieje że do tego przedziału cenowego da się złożyć jakis fajny zestaw przód+tył Pozdrawiam
Grzemiak Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Napisano 30 Czerwca 2013 Chodzi Ci o same obręcze, czy całe koła? Zapomniałem jeszcze napisać że obecnie śmigam na piastach Deore XT, z którymi nigdy nie miałem problemów. Chodzi mi o całość, ale nie muszą to być od razu "gotowe" koła. Do głowy przychodzi mi kilkanaście wariantów a oto niektóre z nich: 1) Kupuję obręcze np. Mavic XM 317 (2x 132zł sztuka, 36 otworów). Do tego szprychy z nyplami, lub oddzielnie (ceny różne od 1zł do ok. 8 zł za otwór, ja jednak nie zamierzam wydać dużo na szprychy więc liczę 2 zł od otworu co daje 144 zł za komplet). Oczywiście potrzebuję też piast, więc mogę kupić jakieś za max 150zł. Jak już mam koło to potrzebuję dobrej oponki w teren, myślałem więc np. o Schwalbe Racing Ralph performance 26 x 2,1 (cena około 90 zł za sztukę, czyli 180 zł komplet). Do tego należy doliczyć zaplatanie obu kół (koszt 80 zł) i całość wychodzi w granicach 700 - 750zł (+/-). DUŻO. 2) Kupuję gotowe koła np. http://www.rowerowysklep.pl/czesci-kola-kola-mtb-kola-mavic-crossride-disc-6t-int-2011-blk-o_l_257_3623.html Do tego jakieś opony MTB i...też wychodzi mnie to ponad 700 zł 3) Zostawiam obecne koła które mam czyli obręcz Ritchey disc OCR (36 otworów), piasta Deore XT i zakładam na nie oponki Racing Ralph tudzież inne. I zamiast kupować drogie obręcze do MTB + cały osprzęt do koła, kupuję gotowe w miarę tanie koła do crossu + np. opony Kena Khan żeby mieć czasami na dłuższe wyprawy po równym terenie. Nie mam rozeznania w sprzęcie dlatego założyłem konto na tym forum i napisałem ten wątek. Nie wiem czy nie lepiej np. założyc na tył jakąś inną oponkę, a na przód tańszą (w końcu tył chyba bardziej się niszczy). Proszę o poradę
barbapapa11 Napisano 30 Czerwca 2013 Napisano 30 Czerwca 2013 Ja śmigam teraz na rocket ronach 1.85. Polecam ci wersję 2.1 do twoich zastosowań powinny być idealne. Sam przejechałem na nich już 3 mazovie. Zostaje ci wtedy 550 zł na koła, a w tym temacie za bardzo ci nie pomogę, ale celuj w coś na piastach xt i obręczach dt swiss.
Grzemiak Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Napisano 30 Czerwca 2013 Chyba kupię te Rocket Rony i założę na koła, których obecnie używam. Dodatkowo kupię jakieś względnie "tanie" koła do crossu na dłuższe wycieczki - maksymalnie do 400 zł komplet. Jest ktoś w stanie coś polecić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.