Skocz do zawartości

[rama+amor] wytrzyma w enduro?

Majlo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum - witajcie ;D

1. Mam Garego Fishera Marlina Disc'a z 2009 roku http://mtb-gf.blog.so-net.ne.jp/upload/detail/m_2009_marlin_disc.jpg.html i pytanie moje takie czy oryginalna rama będzie w stanie przetrzymać enduro czy nadaje się tylko do XC?

2. Aktualnie z przodu mam Rock Shoxa Dart'a 2 100mm - chciałbm go wymienić na RS Pike'a (95-140). Ramę mam 17stkę genesis 2.0, ważę jakieś 70 kg z hakiem przy 180 cm wzrostu - rama wytrzyma taki widelec czy nie da rady? (nigdzie nie mogę znaleźć max skoku dla niej)

Pzdr,

Majlo

Napisano

Okej, dzięki za odpowiedź. Rama też się kwalifikuje do wymiany w takim razie, choć aktualnie po lasku śmigam dość ostro i nie daje żadnych oznak, że coś jest nie tak.

Czyli mówisz, że prędzej czy później pęknie na stromych zjazdach z niedużymi hopkami?

Napisano

na niedużych hopkach i zjazdach nic nie powinno się stać raczej... jeżeli nie będzie ostro katowana to wytrzyma, a amorka większego nie ma co wsadzać bo totalnie geometria się zmieni i nie wiadomo jak to rama odczuje... :D

Napisano

Okeeej ;D Zarobię trochę kasy i po sezonie może uda się kupić Horneta ;)

proponuję na niej czołg zbudować to więcej zarobisz, ona tyle u mnie przeżyła że się dziwię... :D

Napisano

Bo to jest czołg ;) przy tym wcale nie ciężki :).

Co do tego Enduro to wiesz..... zależy co kto rozumie przez pojęcie Enduro.

Enduro to może być też błoto po osie i kompletny brak jakiejkolwiek drogi.

Mamy przykłady na forum uprawiania FR na Levelu (chyba A3?) :woot: . Jak ktoś napisał Enduro to stan umysłu :laugh: .

No ale jeśli faktycznie myślisz o szeroko rozumianym Enduro to Hornet jak najbardziej :thumbsup: jeszcze lepiej jakiś fajny FS.

Napisano

Ta rama pęknie nie dlatego że użyjesz jej w enduro tylko dlatego że to GF Marlin :) Starsze roczniki pękają same z siebie, szczególnie w różnych punktach rury podsiodłowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...