Skocz do zawartości

[smarowanie] jaki smar do pancerzy?

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkałem się na ebayu z wynalazkami od SRAM i Finish Line do smarowania pancerzy. Oczywiście cena masakryczna, bo kilkanaście funtów za małą strzykawkę. Przyszło mi do głowy, ze można by zrobić strzykawkę DIY. Duża strzykawka i tempa igła o dużej średnicy (np. do napełniania kadridźy, czy do żywic epoxydowych) to groszowe sprawy. Podejżewam, że smar w kilogramowej puszce też będzie w przystępnej cenie. Pytanie brzmi: jaki smar? Mam w domu welditite teflonowy, ale dość szybko gęstnieje, aż w końcu bardziej działa jak klej niż smar. Co można zastosować do wnętrza pacerzy. Tovot?

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Kilka propozycji wyszperanych w sieci.

1. 3M http://solutions.3m.co.uk/wps/portal/3M/en_GB/ElectricalMkts/ElectricalSupplies/products/cable-cleaning-pulling/standard-duty-cable-pulling-lubricant/

2. shimano http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=33666

Na pewno musi to być smar syntetyczny. Od razu widać różnicę w cenach. Ja coś jest do roweru to można kupić tylko małą paczuszkę za min. 4 krotność odpowiednika.

A wszystko zaczęło się od tego środka http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=380661618026

Próbowałem - działa bezoporowo przez kilka smarowań łańcucha, a gęsty smar ze strzykawki dodatkowo uszczelnia pancerz więc działa antykorozyjnie i zostaje na dłużej niż szybko odparowujący smar. Kwstia jeszcze ile jest oleju do łańcuchów w oleju a ile to wypełniaczDołączona grafika

Smarom mokrym mówimy nie, gdyż:

1) Będą ściekać po lince, gdy nałożone w nadmiarze.

2) Gdy pancerze nie mają dobrego uszczelnienia, końcówki będą łapać brud.

Pokazany wcześniej FL Ceramic Wax i jemu podobne są jak najbardziej ok. Ja nie smaruję linek i jeżdżę. A jeżeli pancerz ma w środku teflonowe prowadzenie lub linka jeszcze ma teflonową powłokę, to już w ogóle jest bez sensu.

W moim przypadku chodzi o ciągłe smarowanie wyjścia, bo gumowe uszczelki powodują ghostshifting bez smarowania. Kilka kropel i dwa trzy dni jest ok, a później znów lipa. Z hamulcami też podobna sytuacja.

40g? Przecież to co najwyżej na dwie kanapki wytarczy. Myślałem, ze dasz link do tej półkilowej puszki - 4 razy droższa a 12 i pół raza więcej. Szukam takich smarów które wystarczają na więcej niż raz, bo chcę mieć strzykawkę wielokrotnego użytku. Nie mniej jednak dziękuję bo już wiem czego szukać. Kandydat nr 3: CX-80. Ktoś ma inne propozycje? Tak na marginesie, to czy 2mm igła wejdzie do pancerza, czy też brać taką o średnicy linki, tj, 1.2mm. Musiał bym poszukać jakiś pozostałości po o statniej wymianie, żeby pomierzyć.

W moim przypadku chodzi o ciągłe smarowanie wyjścia, bo gumowe uszczelki powodują ghostshifting bez smarowania.

Ja mam gumowe uszczelniacze i nie mam z tym problemu. Może Twój problem leży zupełnie gdzie indziej, a smarowanie linek tylko pozornie go usuwa. 

zwykły silikonowy.

Silikonowego smaru nie stosuje się w kontaktach metal-metal. 

• 2 tygodnie później...

Kilka dni temu wymieniałem manetkę. Okazało się że pancerze z teflonem bardzo ładnie korodują na końcach. Wniosek jest taki, że smar powinien wypełniać przestrzeń pomiędzy końcówką, a końcem pancerza.

Jeśli już tak chcesz się bawić w smarowanie linek, polecam to co ja robię: jakieś gęste smarowidło do łańcucha (zielony FL? u mnie zdał egzamin) na palce i wcieram w nową linkę. zaczyna być sucho - jeszcze raz wcieram nową porcję. Pancerzy nie smaruję, bo natłuszczona linka w zupełności wystarcza.

Inna sprawa, że używam pełnego prowadzenia pancerza gdzie się tylko da.  :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...