Tofi Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Spotkałem się na ebayu z wynalazkami od SRAM i Finish Line do smarowania pancerzy. Oczywiście cena masakryczna, bo kilkanaście funtów za małą strzykawkę. Przyszło mi do głowy, ze można by zrobić strzykawkę DIY. Duża strzykawka i tempa igła o dużej średnicy (np. do napełniania kadridźy, czy do żywic epoxydowych) to groszowe sprawy. Podejżewam, że smar w kilogramowej puszce też będzie w przystępnej cenie. Pytanie brzmi: jaki smar? Mam w domu welditite teflonowy, ale dość szybko gęstnieje, aż w końcu bardziej działa jak klej niż smar. Co można zastosować do wnętrza pacerzy. Tovot? Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Ja to bym smaru czy towotu do pancerzy raczej nie pchał jak już się bardzo chce to można gęstszy olej pokroju Rohloffa parę kropli wpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Kilka propozycji wyszperanych w sieci. 1. 3M http://solutions.3m.co.uk/wps/portal/3M/en_GB/ElectricalMkts/ElectricalSupplies/products/cable-cleaning-pulling/standard-duty-cable-pulling-lubricant/ 2. shimano http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=33666 Na pewno musi to być smar syntetyczny. Od razu widać różnicę w cenach. Ja coś jest do roweru to można kupić tylko małą paczuszkę za min. 4 krotność odpowiednika. A wszystko zaczęło się od tego środka http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=380661618026 Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 ale po co Ci strzykawka? do pancerzy możesz użyć zwykłego smaru do łańcucha (np. gęstszego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Próbowałem - działa bezoporowo przez kilka smarowań łańcucha, a gęsty smar ze strzykawki dodatkowo uszczelnia pancerz więc działa antykorozyjnie i zostaje na dłużej niż szybko odparowujący smar. Kwstia jeszcze ile jest oleju do łańcuchów w oleju a ile to wypełniacz Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Smarom mokrym mówimy nie, gdyż: 1) Będą ściekać po lince, gdy nałożone w nadmiarze. 2) Gdy pancerze nie mają dobrego uszczelnienia, końcówki będą łapać brud. Pokazany wcześniej FL Ceramic Wax i jemu podobne są jak najbardziej ok. Ja nie smaruję linek i jeżdżę. A jeżeli pancerz ma w środku teflonowe prowadzenie lub linka jeszcze ma teflonową powłokę, to już w ogóle jest bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 W moim przypadku chodzi o ciągłe smarowanie wyjścia, bo gumowe uszczelki powodują ghostshifting bez smarowania. Kilka kropel i dwa trzy dni jest ok, a później znów lipa. Z hamulcami też podobna sytuacja. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 oj zwykły silikonowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Jakiś konkretny masz na myśli? Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 ja mam taki http://domtechniczny24.pl/smar-silikonowy-cx80-p-9975.html smarem silikonowym sh*tmano zalewa fabrycznie swoje pancerze. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 40g? Przecież to co najwyżej na dwie kanapki wytarczy. Myślałem, ze dasz link do tej półkilowej puszki - 4 razy droższa a 12 i pół raza więcej. Szukam takich smarów które wystarczają na więcej niż raz, bo chcę mieć strzykawkę wielokrotnego użytku. Nie mniej jednak dziękuję bo już wiem czego szukać. Kandydat nr 3: CX-80. Ktoś ma inne propozycje? Tak na marginesie, to czy 2mm igła wejdzie do pancerza, czy też brać taką o średnicy linki, tj, 1.2mm. Musiał bym poszukać jakiś pozostałości po o statniej wymianie, żeby pomierzyć. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 W moim przypadku chodzi o ciągłe smarowanie wyjścia, bo gumowe uszczelki powodują ghostshifting bez smarowania. Ja mam gumowe uszczelniacze i nie mam z tym problemu. Może Twój problem leży zupełnie gdzie indziej, a smarowanie linek tylko pozornie go usuwa. zwykły silikonowy. Silikonowego smaru nie stosuje się w kontaktach metal-metal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Jak nie silikon, to co? Litowy też nie, bo ugotuje zewnętrzną powłokę pancrza jak przecieknie, że też nie wspomnę o lakierze. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Napisałem. Albo suchy, albo nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Silikonowego smaru nie stosuje się w kontaktach metal-metal. dlatego stosuje sie go do pancerzy bo tam jest plastik-metal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Jeżeli mówimy oczywiście o pancerzach z prowadzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Ja tam nic nie daje, tylko czyszcze to w mierę dokładnie. Wszelkie smary tylko spowalniają prace linki. Grunt to dobre uszczelnienie pancerza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 a ja linke przy wkladaniu smaruje oleje 15w40, mam go w nadmiarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Kilka dni temu wymieniałem manetkę. Okazało się że pancerze z teflonem bardzo ładnie korodują na końcach. Wniosek jest taki, że smar powinien wypełniać przestrzeń pomiędzy końcówką, a końcem pancerza. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 12 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Jeśli już tak chcesz się bawić w smarowanie linek, polecam to co ja robię: jakieś gęste smarowidło do łańcucha (zielony FL? u mnie zdał egzamin) na palce i wcieram w nową linkę. zaczyna być sucho - jeszcze raz wcieram nową porcję. Pancerzy nie smaruję, bo natłuszczona linka w zupełności wystarcza. Inna sprawa, że używam pełnego prowadzenia pancerza gdzie się tylko da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.