Skocz do zawartości

[nóżka rowerowa] na lżejszą

Rafix151

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , ostatnio zepsuła mi się nóżka w rowerze - konkretnie sprężyna wyskoczyła . Gdy wyjąłem całą nóżkę okazała się dosyć ciężka . Nie mam wagi elektronicznej ale z 350 - 400 g ma . Mniej więcej wygląda tak : http://www.sportmaxx.pl/data/gfx/pictures/large/1/2/2321_2.jpg tylko , że ma grubszą sprężynę . Jaką nóżkę byście polecali żeby i zbić na masie i kupić coś porządnego ?

Napisano

Może coś z aluminium? Tu jest jakiś Accent o wadze 182 g (przyjemniej tak stoi w opisie). Rewelacyjnej jakości to za 20 zł bym się nie spodziewał, ale swoje zadanie powinna spełniać.

http://www.nokaut.pl/pozostale-akcesoria-rowerowe/podporka-accent-classic-28.html#ProductDetailedInfo

Tak, ten accent jest całkiem niezły. Nie nadaje się może pod rower z sakwami, ale pod rower+ lekki ładunek, jak najbardziej spełni swoje zadanie.

edit. To jednak jest inna nóżka niż moja. Nie dojrzałem obrazka, a nazwa ta sama.

A nie lepiej w ogóle wywalić nóżkę? Po co wozić zbędny balast, nawet 200g.

Po to żeby jak cywilizowany człowiek postawić rower, zamiast go rzucać na ziemię, bądź opierać o co bądź... :teehee:

Napisano

Po to żeby jak cywilizowany człowiek postawić rower, zamiast go rzucać na ziemię, bądź opierać o co bądź... :teehee:

Cywilizowany człowiek z obciachowym rowerem. :yucky: Co kto lubi, ale słowa nóżka i odchudzanie to nie idą ze sobą w parze.

Napisano

Po co wozić zbędny balast, nawet 200g.

A próbowałeś kiedyś założyć komplet 7 sakw na rower bez nóżki.... Jak toś śmiga tylko z chusteczką do nosa to mu nóżka jest niepotrzebna ale dla rowerzysty komunikacyjnego to bardzo wielkie ułatwienie.

Napisano

A próbowałeś kiedyś założyć komplet 7 sakw na rower bez nóżki.... Jak toś śmiga tylko z chusteczką do nosa to mu nóżka jest niepotrzebna ale dla rowerzysty komunikacyjnego to bardzo wielkie ułatwienie.

Popieram w 100% .

Sam podepnę się pod temat - Jakaś konkretna stopka do 28"na tył. Mam obecnie  środkową i z racji częstego wożenia na bagażniku niezbędnego balastu muszę zmienić miejsce mocowania na tył. Najlepiej z możliwością zmiany długości stopki

Piksel powiem Ci tak: nie każdy ma bzika na punkcie odchudzania roweru. Dla mnie jak i z wielką pewnością większości użytkowników rowerów ,odchudzanie roweru nie jest pierwszorzędną potrzebą. Ilu jest tych dla których jak najmniejsza waga jest szalenie istotna? To zapewniam Cię, bardzo wąska rzesza ludzi. . Nie neguje sensu odchudzenia roweru nawet o te 200g przy okazji wymiany czegoś tam w naszych dwukółkach. ale jeśli ktoś chce używać stopki,podpórki, jak zwał tak zwał to widocznie ma w tym cel.  Ja często jeżdżąc po mieście zostawiam rower gdzieś gdzie nie ma stojaków  lub by w miarę bezpiecznie oprzeć rower o coś tam. Nie mówiąc o tym że właśnie rower z sakwami lub innymi bocznymi torbami(używam i jednego rodzaju i drugiego) trudno mi sobie wyobrazić mój rower bez nóżki. 

Napisano

Sam podepnę się pod temat - Jakaś konkretna stopka do 28"na tył. Mam obecnie środkową i z racji częstego wożenia na bagażniku niezbędnego balastu muszę zmienić miejsce mocowania na tył. Najlepiej z możliwością zmiany długości stopki

A próbowałeś używać podwójnej podpórki mocowanej centralnie?

Albo bocznej, ale jedna przy tylnym, druga przy przednim kole, lub jedna z tyłu, druga centralnie. Bo tylko z tyłu nie poprawi Ci stabilności zbytnio, jaka by nie była.

A tak przy okazji, to na jaką średnicę śruby masz mocowanie w centrum? :icon_cool:

Napisano

A próbowałeś używać podwójnej podpórki mocowanej centralnie?

Albo bocznej, ale jedna przy tylnym, druga przy przednim kole, lub jedna z tyłu, druga centralnie. Bo tylko z tyłu nie poprawi Ci stabilności zbytnio, jaka by nie była.

Ja w swoim rowerku wyprawowym próbowałem chyba każdego rozwiązania.

• aluminiowa nóżka z tyłu łamie się na potęgę. Może rozwiązaniem byłaby stalowa
  • podwójna nóżka centralna jest bezużyteczna przy przednich sakwach.
  • Próbowałem także dwóch sopek używanych... jedna z tyłu a druga...umieszczona na low-riderze. Takie zastosowanie wymaga idealnego wyczucia i równego podłoża.
  • OPCJA 1, którą mam jeszcze do przetestowania to dwie stopki... jedna tradycyjnie z tyłu a druga pojedyncza przy suporcie.
  • OPCJA 2  to rozwiązanie praktycznie bez kosztowe ....to podpieranie roweru zwykłym kijem
Napisano

Próbowałem

• nózka wymaga twardego podłoża bo na miękkim się zapada
  • nóżka wymaga poziomego podłoża bo na skośnym rower się przewraca albo przyajmnie robi się mocno niestabilny
  • gdy są powyższe warunki sprawdzone to gdy rower jest postawiony na nóżce to koło przednie z sakwami natychmiast skręca się do tyłu i jedna z sakw wchodzi pod ramę i dostęp do niej jest praktycznie niemożliwy.

Przy sakwach tylko z tyłu podwójny podnóżek centralny jest OK

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...