Skocz do zawartości

[Bukłak] jak usunąć grzyba z rurki

silenoz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

W rurce od bukłaka stworzył się jakiś czarny osad (grzyb czy kuj), wyciągnąłem rurkę z bukłaka i teraz pytanie, da się to wyczyścić czy lepiej kupić nową rurkę z ustnikiem ( czy w ogóle można kupić?)

znalazłem taki zestaw do mycia ustrojstwa http://www.decathlon.pl/zestaw-do-mycia-bukaka-id_5935596.html

tylko to kosztuje tyle co nowy bukłak jest sens to kupować?

jakieś pomysły.? :)

Napisano

Myjesz do czystego szczotką do butelek, po myciu dezynfekujesz wodą utlenioną (niestety spirytus nie na wszystko działa) i znów myjesz. Po tej operacji gotowe do użycia. Zamiast wody utlenionej może być roztwór sody kaustycznej (bezpieczny będzie np. domestos). Wiem że nie każdego przekonują te metody, jednak sodą kaustyczną czyści się dużo rzeczy w spożywce, że też nie wspomnę o tym, że reguluje się nią kwasowość np. w piwie i winie. Jedyna różnica domestosu w stosunku do wody utlenionej jest taka, że trzeba dokładniej umyć, nawet ze dwa -t rzy razy zeby się pozbyć zapaszku.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Ja przeciągnąłem chusteczkę higieniczną na sznurku dwa razy na sucho, żeby usunąć czarny osad. Potem pod zlewozmywak i przelałem parę razy wrzątkiem cały bukłak i rurkę.

Napisano

Jeśli już temat wątku to woda utleniona rozkłada się w 70 stopniach, więc łatwo się jej pozbyć po dezynfekcji.

Napisano

Rurkę kupisz w pierwszym lepszym sklepie zoologicznym. Ustniki można dorwać na allegro:)

Na upartego kup sobie strunę np: A5 do gitary, na końcu zamontuj kawałek szmatki i już masz wycior. Struna kosztuje ze 2 zł, szmatkę w kuchni pewnie znajdziesz. Nożyczki też pewnie są gdzieś w mieszkaniu :)

Napisano

dobra zrobiłem rzecz taką...kupiłem rurkę z tym że do benzyny i oleju... bo wygląda tak samo ale smak jest tragiczny mimo że to umyłem, spróbuję tej wody utlenionej ale czy to można używać bezpiecznie?

Napisano

Jeżeli szukasz zamiennika, to lepiej żeby był to wężyk silikonowy, niż wężyk igielitowy. Niestety o prawdziwy silikonowy ciężko, bo mnóstwo ludzi sprzedaje te z torzywa pod nazwą silikonowe.

Wysłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 4

Napisano

czyli wychodzi na to że albo czyszczę wyciorem ( który ciężko mi dostać btw) albo przelewam woda utlenioną ( grzyb nie zszedł)

albo wymieniam rurke z ssakiem za kasę, za którą kupię nowy bukłak albo kupuję rurkę do benzyny która mimo że podobna smakuje jak wywar z jaj borsuka.

chyba jednak powożę na razie flaszkę mineralki na plecach bo mam wystarczający power na to. a jak przyjdzie wypłata kupię nowy bukłak...dzięki za odpowiedzi ale wygląda na to że chyba za tani sprzęt kupiłem bo nie chce mi się wierzyć że tego normalnie czyścić i konserwować się nie da

aha nie byłem jeszcze w sklepie zoologicznym i w ogrodniczym.... TBC

to nie jest sarkazm, to frustracja, bo to mały syf a wku...wia

Napisano

Woda utleniona po czyszczeniu, żeby wybić zarodniki. Co do samego wyciora to szukaj wyciorów/szczotek do butelek dla niemowląt, oraz wśród akcesoriów winiarskich i akwarystcznych. Ewentualnie do czyszczenia instrumentów dentych. Innym rozwiązaniem jest, tak jak koledzy radzili, zrobienie wyciora samemu. Bierzesz dość sztywny drut elektryczny (sklep elektryczny, castorama, obi). Składasz go na pół. W zgięcie wkładasz kawałek ręcznika, albo odcięty jeden pasek od mopa, i skręcasz reszte. Wycior gotowy - koszt 5 zł może mniej. Drutu potzebujesz dwa razy długość rurki, plus kawałek.

Napisano

albo wymieniam rurke z ssakiem za kasę, za którą kupię nowy bukłak albo kupuję rurkę do benzyny która mimo że podobna smakuje jak wywar z jaj borsuka.

Surival pełną gębą

Wysłane z Nokii 3310

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...