Lysiak Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Bez zbednych ceregieli, jak ktos wie albo dysponuje linkami, rysunkami, to prosze bardzo o udostepnienie ich tu. Chcialbym sie zapoznac z budowa kasety i dowiedziec sie jak moge zkasowac ewentualny luz na kasecie. Z gory wielkie dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 12 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Kaseta składa się wyłącznie z zębatek i podkłek + nakrętka więc nie może mieć luzów. Luz może być najwyżej na bębenku, ale z tego co wiem to zlikwidować się go nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lysiak Napisano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 No to powiem inaczej. Łapie za kasete ruszam nia i wyraznie czuje niewielki luz. Jak go zlikwidowac? Chetnie tez zapoznalbym sie z budowa (polaczenie) osi z kaseta i ich lozyskowanie. Ma ktos jakis schemat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Dokrec lockring Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabo Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Możliwe że masz luz na bebenku, czasem tak jest. Kasete można jedynie dokręcic specjalnym kluczem i to wszystko. Zerknij tutaj: http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/piasty.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelon Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Jesli chodzi o skasowanie luzu w bebenku to jest to mozliwe. W mojej Deorce w srodku bebenka sa podkladki dystansowe 2 x 0,2 mm, ktore wlasnie sluza do kasowania luzow w bebnku. U siebie wyciagnalem jedna podkladke i dorobilem ja z blachy 0,1 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 W 90% albo więcej jest lekki luz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lysiak Napisano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Bylem w serwisie i faktycznie luz ten jest nieszkodliwy, aczkolwiek jesli kogos drazni to mozna go skasowac za pomoca podkladek. Pogadalem z serwisanetem o przebiegu takiego zabiegu i faktycznie bez kluczy specjalnych bylby nie maly problem. Tak wiec rezygnuje na razie z pozbycia sie go i dziekuje za wszystkie opdowiedzi. Znow sie czegos nauczylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 12 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Pogadalem z serwisanetem o przebiegu takiego zabiegu i faktycznie bez kluczy specjalnych bylby nie maly problem. Z tego co pamiętam to tam nie potrzeba żadnych specjalistycznych kluczy tylko imbysa 10mm i niemałych umiejętności. Trudne jest to do zrobienia i raczej nie warto bo jak ktoś tu już wspomniał mały luz jest zawsze. Z tymi cienkimi podkładkami to pewnie tak jak w wolnobiegu, kiedyś walczyłem z luzami w wolnobiegach właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lysiak Napisano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Z tego co pamiętam to tam nie potrzeba żadnych specjalistycznych kluczy tylko imbysa 10mm i niemałych umiejętności. Trudne jest to do zrobienia i raczej nie warto bo jak ktoś tu już wspomniał mały luz jest zawsze. Z tymi cienkimi podkładkami to pewnie tak jak w wolnobiegu, kiedyś walczyłem z luzami w wolnobiegach właśnie. U mnie wystepuje cos w rodzaju imbusa z 12 scianami, zwykly imbus 10mm muglby sie slizgac na tej konstrukcji, pozniej trzbaby bylo odkrecic 8 i 7 zebatke (nie mam klucza do kasety) no i przydaloby sie miec jeszcze taki kluczyk z wycinkiem lancucha do przytrzymania. Ja nieposiadam jeszcze tych kluczy. jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 12 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 U mnie wystepuje cos w rodzaju imbusa z 12 scianami Mógłbyś zrobić fotkę? Ciekawi mnie jak to dokładnie wygląda bo u siebie używałem imbusa. A kasetę ściągasz najpierw, dopiero potem dobierasz się do bębenka. Przytrzymać można po prostu łańcuchem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lysiak Napisano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Zdjecia nie zrobie bo juz z powrotem kolo na rowerze. Poprostu imbus z 2-krotna iloscia scianek (nawet wiecej nie liczylem), wyglada to baradziej jak gwiazdka (ale nie jest gwiazdka). Kurde naprawde ciezko to napisac co sie widzi czasami, moge zapewnic ze to nie byl klasyczny imbus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.