Skocz do zawartości

[przełożenia] których przełożeń nie używac aby nie krzyżować łancucha

marcinSZ0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tak jak w temacie ,szukałem ale nie znalazłem w wyszukiwarce odpowiedzi , nie orientuje sie jakie jest dopuszczelne "wygięcie" łancucha na boki, w instrukcji do roweru mam opisany tylko napęd 21-biegowy , prosze napiszcie ktorych przełozen nie stosowac ;)

Napisano

Pomijając przełożenia skrajne, w tym przypadku 3 z przodu i 1 z tyłu oraz 1 i 9 bo to standart przy każdej ilości biegów. Ja mam z tyłu ósemkę i na 1 z przodu i od 5 z tyłu nie chodzi to najlepiej. Z drugiej strony łańcuch na 9 jest trochę weższy. Ale 7-ki z tyłu i wyżej raczej bym unikał. To samo z 3 z przodu : dwie największe z tyłu raczej nie są polecane. Jeśli napisałem jakąś głupotę to proszę mnie poprawić.

Napisano

bialykom, to nie są skrajne przełożenia. Takich NALEŻY używać.

Zobacz układ przełożeń w swoim napędzie (możesz na wyczucie, możesz policzyć). Powinno być tak, że przy pewnym biegu przerzucasz już na inną zębatkę z przodu i przy odpowiedniej z tyłu masz podobne przełożenie. Po prostu używanie tych "skośnych" przełożeń jest zwyczajnie zbędne. Mam napęd ośmiorzędowy, i używam od 1-1 do 1-5, od 2-3 do 2-6 i od 3-4 do 3-8, przy czym przełożenia 1-5 i 2-3 oraz 2-6 i 3-4 są bardzo podobne...

Napisano

troche namieszalicie :) , widze od innej strony liczycie zębatki , z tego co wiem liczy sie od najmniejszej do największej ,wiec najmniejsza z przodu to 1 i z tyłu tak samo najmniejsza to 1 tak to jest czy inaczej ????

Napisano

oczywiscie masz racje. wybaczcie, bylem przed poranna kawa ;]

z tego co wiem liczy sie od najmniejszej do największej ,wiec najmniejsza z przodu to 1 i z tyłu tak samo najmniejsza to 1 tak to jest czy inaczej

z przodu najmniejsza to 1, z tylu 9.

Napisano
z tego co wiem liczy sie od najmniejszej do największej ,wiec najmniejsza z przodu to 1 i z tyłu tak samo najmniejsza to 1 tak to jest czy inaczej ????

eee z tego co pamiętam to najmniejsza z przodu to 1

a najmniejsza z tyłu to 9/8/7

bialykom sie po prostu pomylił:)

Napisano
troche namieszalicie , widze od innej strony liczycie zębatki , z tego co wiem liczy sie od najmniejszej do największej ,wiec najmniejsza z przodu to 1 i z tyłu tak samo najmniejsza to 1 tak to jest czy inaczej ????

Z przodu 1 to ta najmniejsza

Z tylu 1 to ta najwieksza

• Mod Team
Napisano

Wystarczy podaczas jazdy spojrzeć na łańcuch i nie może on iść zbyt ukośnie. W praktyce jest tak jak napisał Lusza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...