marcinSZ0 Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 tak jak w temacie ,szukałem ale nie znalazłem w wyszukiwarce odpowiedzi , nie orientuje sie jakie jest dopuszczelne "wygięcie" łancucha na boki, w instrukcji do roweru mam opisany tylko napęd 21-biegowy , prosze napiszcie ktorych przełozen nie stosowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 nie nalezy uzywac skrajnych przelozen: 3-9, 3-8, 1-1, 1-2 itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firzu Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Pomijając przełożenia skrajne, w tym przypadku 3 z przodu i 1 z tyłu oraz 1 i 9 bo to standart przy każdej ilości biegów. Ja mam z tyłu ósemkę i na 1 z przodu i od 5 z tyłu nie chodzi to najlepiej. Z drugiej strony łańcuch na 9 jest trochę weższy. Ale 7-ki z tyłu i wyżej raczej bym unikał. To samo z 3 z przodu : dwie największe z tyłu raczej nie są polecane. Jeśli napisałem jakąś głupotę to proszę mnie poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lusza Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 bialykom, to nie są skrajne przełożenia. Takich NALEŻY używać. Zobacz układ przełożeń w swoim napędzie (możesz na wyczucie, możesz policzyć). Powinno być tak, że przy pewnym biegu przerzucasz już na inną zębatkę z przodu i przy odpowiedniej z tyłu masz podobne przełożenie. Po prostu używanie tych "skośnych" przełożeń jest zwyczajnie zbędne. Mam napęd ośmiorzędowy, i używam od 1-1 do 1-5, od 2-3 do 2-6 i od 3-4 do 3-8, przy czym przełożenia 1-5 i 2-3 oraz 2-6 i 3-4 są bardzo podobne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinSZ0 Napisano 12 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 bialykom, to nie są skrajne przełożenia. Takich NALEŻY używać. troche namieszalicie , widze od innej strony liczycie zębatki , z tego co wiem liczy sie od najmniejszej do największej ,wiec najmniejsza z przodu to 1 i z tyłu tak samo najmniejsza to 1 tak to jest czy inaczej ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 bialykom, to nie są skrajne przełożenia. Takich NALEŻY używać. oczywiscie masz racje. wybaczcie, bylem przed poranna kawa ;] z tego co wiem liczy sie od najmniejszej do największej ,wiec najmniejsza z przodu to 1 i z tyłu tak samo najmniejsza to 1 tak to jest czy inaczej z przodu najmniejsza to 1, z tylu 9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 z tego co wiem liczy sie od najmniejszej do największej ,wiec najmniejsza z przodu to 1 i z tyłu tak samo najmniejsza to 1 tak to jest czy inaczej ???? eee z tego co pamiętam to najmniejsza z przodu to 1 a najmniejsza z tyłu to 9/8/7 bialykom sie po prostu pomylił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 troche namieszalicie , widze od innej strony liczycie zębatki , z tego co wiem liczy sie od najmniejszej do największej ,wiec najmniejsza z przodu to 1 i z tyłu tak samo najmniejsza to 1 tak to jest czy inaczej ???? Z przodu 1 to ta najmniejsza Z tylu 1 to ta najwieksza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 12 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Wystarczy podaczas jazdy spojrzeć na łańcuch i nie może on iść zbyt ukośnie. W praktyce jest tak jak napisał Lusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabo Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Kto by sie zastanawiał nad numerkami. Tak jak pisze Odi, po prostu wystarczy spojrzeć na łancuch, albo na wyczucie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.