Skocz do zawartości

[eBay] zakładanie konta i kupowanie np. w chinach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z racji że na alledrogo jest za drogo postanowiłem zacząć kupować pewne rzeczy w chinach.

Mam jednak pytanie o zakładanie konta na eBayu.
Czy zakładając konto na polskim eBayu to samo konto obowiązuje na zagranicznym eBayu?

Bo na naszym eBay.pl raczej nie widać artykułów z chin i innych krajów  (no chyba, że nie wiem jak to włączyć na eBay.pl)

Wiem, że muszę też założyć konto PayPal ale to ina sprawa.

Interesuje mnie to czy wystarczy założyć konto na polskim eBayu i będę się tym kontem logował na eBay.com żeby kupować produkty z chin.

jak to z tym kontem jest?

Poczytaj dokładnie na stronie ebay. Tak konto na ebay.pl i kupujesz na calym swiecie. Jeszcze konto paypal musisz założyć bo wygodniej. A zeby widzieć oferty nietylko polskie to po lewej stronie masz zaznaczyć "caly swiat " ja kupuje niekiedy z chin i hong kongu. Nigdy mnie jeszcze nie ocyganili .

Wysłane z mojego HTC Sensation

• Mod Team

Trochę nie kumam takiej pokrętnej logiki? Skoro na polskim ebay'u nie ma produktów, które Cię nie interesują to po kiego grzyba zakładać na nim konto? Załóż konto od razu na ebay.com

Poza tym tak jak wyżej kolega napisał, wystarczy zapewne odhaczyć odpowiednią opcję (choć nigdy tego nie sprawdzałem, a mam konto na ebay.co.uk :) )

Trochę nie kumam takiej pokrętnej logiki? Skoro na polskim ebay'u nie ma produktów, które Cię nie interesują to po kiego grzyba zakładać na nim konto?

Chodzi głównie o przepisy, które są różne w różnych krajach. Mnie też irytuje to że na ebay.co.uk nie wyświetlają mi się oferty wszystkie oferty z ebay.pl mimo, ze sprzedawca zaznaczył, ze jest możliwość wysyłki na wyspy i tak np. lampka za 200 zł w ofercie na wyspy od tego samego sprzedawcy kosztuje 200 funtów, a wchodząc w jego sklep widzę dwie oferty i obydwie mogę wysłać sobie na wyspy. Po lewej stronie są bodajże 4 opcje: oferty z ebay.co.uk (w tym przypadku .pl), ofery z wysyłką do kraju, oferty ebay.com i oferty z całego świata. Polskie konto paypala musiałem zamknąć i otworzyć brytyjskie, bo miałem drobny problem z nr kierunkowym kraju i kodem pocztowym, mimo to mogłem robić zakupy. Po kontakcie z obsługą payala okazało się, że polskie konto podlega polskiemu prawu bankowemu, podatkowemu, itp, więc jak najszybciej je zamknąłem, z prostej przyczyny, mimo że nie osiągam przychodów w Polsce, to polski fiskus mógł by się upomnieć nawet o 80% moich dochodów, bo to tak jak bym zarabiał za granicą i przywoził pieniądze do Polski. Tak więc to bardzo istotne gdzie znajdują się serwery na których robimy transakcje. Co do samychzakupów w chinach, to na ich przekręty nie było mocnych, do póki nie pojawił się Paypal z walizką pieniędzy - oni potrafią odzyskać każdego centa, nawet jeżeli sprzedawca nie jest niczemu winny, dlatego często jak coś jest nie tak, to sprzedawca od razu wysyła kolejną paczkę, bo taniej. Miałem tak z hamulcami, gdzie w zestawie nie dostałem klamek. Dostałem drugą paczkę, bez konieczności zwrotu poprzedniej. Oczywiście znów hamulce bez klamek, ale i tak każdy wyszedł na swoje.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...